16 Martie – Satan, Luceafăr sau Lucifer

3
178

Isaia 14:12-20; Matei 12:22-29; (2Corinteni 11:13-14)

Scopul lecției: Să descoperim identitatea diavolului așa cum ne este prezentată în Sfânta Scriptură, ca să nu fim înșelați de cursele lui, și să învățăm cum să luptămîn Numele Domnului, pentru ca să avem parte de biruința pe care Dumnezeu ne-a pregatit-o.

Contextul lecției: Dacă în lecțiile precedente am studiat despre câteva mărturii prezentate de Sfânta Scriptură, care ne-au confirmat prezența răului în univers și modul în care cei ce s-au confruntat cu aceste provocări au câștigat biruința, începând cu această lecție vom avea în atenție “exponenții răului cosmic”. Este important să cunoaștem cine ne este dușmanul, ce strategie folosește, și cum putem să ne împotrivim atacurilor pe care le inițiază, pentru ca în lupta spirituală în care suntem angajați să câștigăm biruința.

Un bun exemplu în acest caz este experiența trăită de poporul Israel în lupta împotriva sirienilor. Pentru că Elisei a descoperit împăratului lui Israel unde se ascunde vrăjmașul și ce tactică de luptă urma să adopte, poporul Israel a știut cum să abordeze lupta, câștigând biruința fără să-și folosească armele (2 Împ.6:8-23).

În lumea în care trăim s-au împământenit deja concepții greșite despre Diavol. Cea mai frecventă dintre acestea este mărturisirea: ” nu există Diavol!” Celor ce nu cred în existența lui Satan se alătură însă și cei ce îi atribuie o identitate greșită. Diavolul este numai o idee, o putere, sau un înger căzut (spun aceștia), a cărui responsabilitate este numai să pregătească smoala pentru iad.

La cealaltă extremă sunt însă cei ce văd în Lucifer adevăratul domn pe care îl cinstesc și îl venerează ca pe Dumnezeu. Din această cauză sunt tot mai multe așa zise “biserici ale diavolului” care practică închinarea către Satan. Datorită acestor situații, în mijlocul atâtor rătăciri, ar trebui să luăm mult mai în serios atenționarea Domnului Isus, care spune și pentru noi astăzi:” băgați de seamă să nu vă înșele cineva.!” (Mat.24: 4-26)

Conținutul lecției: Atunci când îl prezintă în starea în care a fost creat, profetul Isaia îl identifică cu denumirea “Luceafăr strălucitor”, arătând că la început diavolul a fost un înger purtător de lumină. Diavolul și-a pierdut însă acestă vrednicie, ajungând un prinț al întunericului (Luca 10:18, Ap.9:1;12:9; Luca 22:53;Ef.6:12).

Din această cauză, numele “Lucifer” care îi este atribuit diavolului, reprezintă o identitate falsă, pentru că adevărata lumină (Luceafărul strălucitor de dimineață) este Hristos (Num.24:17; Ap.22:16). Deoarece diavolul își ascunde identitatea și se preface chiar într-un înger de lumină (2 Cor.11:14), pentru a descoperi cine este el în realitate, prin acestă lecție biblică vom studia modul în care îl prezintă Biblia.

 1. Lucifer este un înger căzut

Deși Lucifer a fost înzestrat prin creație cu frumusețe, înțelepciune și autoritate mai mare decât oricare altă făptură (Ez.28:13-15), datorită mândriei și a rebeliunii pe care a generat-o în cer, a ajuns un înger căzut (Is.14:12-20; Luca 10:18;Ap.9:1;12:9), aflat sub judecata lui Dumnezeu (Ez.28:16-19; Ioan 12:31; 16:11).

 1. Lucifer este un dușman real

Intenția diavolului este să distrugă lucrările lui Dumnezeu. De aceea, după ce a ispitit-o pe Eva și l-a atras pe om de partea sa, a luptat să împiedice venirea lui Mesia. Cînd Domnul Isus a venit în mijlocul lumii, diavolul I s-a împotrivit și-a încercat să-L învingă, ispitindu-L și motivând pe cei din neamul lui Israel să-L condamne la moarte. Acum, prin minciună (Ioan 8:44), înșelăciune (Ap.12:10), ispitire (Iacov13-15) și posedare demonică, luptă să-i împiedice pe oameni să ajungă la mântuire.( I Pet.5:8-9). Existența răului în lume, manifestat prin atâtea forme, implică și existența celui care l-a generat.

 1. Lucifer este un adversar puternic

Urmărind lucrările pe care le împlinește, măsura răului și a împotrivirii pe care o generează, putem spune că nu e de glumit cu diavolul. Cei ce i-au nesocotit puterea au trebuit să suporte consecințele (Fapte 8:10;19:13-17;Ap.12:12).

 1. Lucifer este un acuzator neobosit

În acțiunile sale, diavolul este neobosit. Nu-i este rușine să încerce și a doua sau a treia oară (Iov.1.6-12; 2:1-10; Mat.4:1-10), sau să aducă acuzații zi și noapte (Ap.12:10).

5. Lucifer este un ispititor activ


Cînd Dumnezeu l-a întrebat pe diavol de unde vine, acesta I-a răspuns: “de la cutreierarea pământului” (Iov.1:7;2;2), iar apostolul Petru îl compară cu un leu care aleargă după pradă dând târcoale, răcnind (1 Pet.5:8). Cînd nu reușește cu unul dintre planurile sale, el pune la cale un altul. Iar când a fost înfrânt de Domnul Isus, după ispitire, L-a lăsat pe Domnul, dar numai pentru o vreme (Luca 4:13).

 1. Lucifer este un potrivnic limitat în acțiune

Puterea diavolului este una primită (Luca 4:6), iar acțiunile lui sunt în limitele stabilite de Dumnezeu (Iov. 1:6-12;2:1-10;1 Cor.10:13;Ap.20:2,7). Numai Dumnezeu este atotputernic și poate transforma chiar și acțiunile diavolului în lucruri benefice pentru împlinirea planurilor Sale (1 Cor.5:5;2 Cor.12:7; Luca 10:18).

 1. Lucifer este un vrăjmaș înfrînt

Deși i se mai permite să acționeze, diavolul este un vrăjmaș înfrânt. El a fost deja judecat (Ioan 16:11; Evrei 2:14;1 Ioan3:18), locul pedepsei îi este pregătit (Mat.25:41), și în curând Dumnezeu va proclama biruința finală ( Mat.12:22-29;Rom.16:20; Ap.20:1-10).

Întrebări pentru discuții:

1. De ce își ascunde diavolul identitatea ?
2. Care sunt cele mai frecvente concepții greșite despre diavol ?
3. Este important să cunoaștem identitatea vrăjmașului?
4. Ce ne ajută să cunoaștem că diavolul este un vrăjmaș puternic?
5. Ce factori arată că diavolul este un ispititor activ ?
6. De ce îi mai permite Dumnezeu diavolului să acționeze ?
7. În ce fel suntem ajutați atunci când știm că diavolul este un dușman înfrânt ?

Pastor Dan Boingeanu

3 COMENTARII

 1. Diavolul este un inger cazut , eu nu cred k el si a dorit vreodata sa fie denumit inger cazut da el fiind prin definitie un rebel un autoritar mai pe scurt dindotdeauna cred k si a dorit denumirea de Mare Tata al tuturor misterelor si asta nu e un lucru rau adca ce s ar face omu fara bucuria marilor descoperiri si ale misterelor acestei lumi vaste si inca, cu greu putem spune ,explorata , ma rog totul depinde de fiecare cum vede lucrurile ,intrebarea fiind strict despre satan am incercat sa privesc lucrurile din punctul lui de vedere …punct

 2. dupa ce i-am citit unui copil de 9 ani textul din Isaia, l-am intrebat despre cine se vorbeste in text, iar apoi pentru ca raspunsul a fost bun l-am intrebat de unde stie?
  Iata raspunsul lui: pentru ca-i spune luceafar, pentru ca vrea sa fie mai presus de Dumnezeu si pentru ca a zis ca nu va da drumul prinsilor de razboi “Dumnezeu nu ar face asa ceva”

  alte raspunsuri la 2 cor 11.13-14
  de ce se preface satana? ca sa ne pacaleasca
  de ce sa ne pacaleasca? ca sa nu mai credem in Dumnezeu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.