Fapte 18:1-11 (1 Corinteni 1:4-6)
Scopul lecției: Să descoperim cadrul în care s-a desfășurat misiunea din Corint, cine au fost colaboratorii apostolului Pavel în această misiune și ce strategie a folosit echipa de misiune pentru vestirea Evangheliei.
Contextul lecției:Șederea apostolului Pavel în Atena a fost foarte scurtă. Această plecare imediată este posibil să fi fost cauzată de faptul că atenienii nu erau deschiși pentru Evanghelie (Fapte 17:32-33), sau poate că apostolul, care în Atena a slujit singur, să fi făcut aranjamente pentru întâlnirea cu ceilalți colaboratori în Corint (Fapte 17:14-15;18:5).
Indiferent însă care a fost motivul plecării apostolului Pavel din Atena, urmărind felul în care Dumnezeu l-a folosit în Corint înțelegem că Dumnezeu are planul Său pentru răspândirea Evangheliei și sunt situații în care nu poți avea succes într-o localitate, dar Dumnezeu te poate folosi cu mare succes în alta.
Conținutul lecției: Studiind modul în care a fost împlinită misiunea din Corint, descoperim:
1. Cadrul în care s-a desfășurat misiunea din Corint
În vara anului 52, când apostolul Pavel ajuns în Corint, acest oraș era capitala provinciei macedoniene numită Ahaia. În acea vreme Corintul, care a fost reconstruit de Iulius Cezar în anul 46, într-o zonă situată mai aproape de Marea Mediterană, era o colonie romană și avea un deosebit progres politic, economic și demografic.
Contextul în care apostolul Pavel a venit în Corint putea fi însă unul neprielnic pentru vestirea Evangheliei deoarece: apostolul Pavel a venit singur în Corint (Fapte 18:1), orașul era foarte mare (în Corint locuiau aproape 200.000 locuitori), interesul major al celor din Corint era materialismul (favorizat de comerț și schimbul de mărfuri), situația moral-spirituală a celor din Corint era una dintre cele mai scăzute (la templul zeiței Afrodita, situat pe înățimile Acro-Corintului, erau sute de preotese care practicau prostituția ca ritual religios), iar în Corint veneau mulți filozofi itineranți care își promovau învățăturile, încercând să atragă de partea lor mulțimile ignorante și superstițioase.
2. Colaboratorii apostolului Pavel în misiunea din Corint
Dacă în Atena apostolul Pavel a slujit singur, în Corint el a avut o echipă de colaboratori. Printre aceștia au fost: Aquila și Priscila, o familie de iudei creștini care s-au mutat în Corint, venind din Roma (Fapte 18:2;Romani 18:Romani 16:3-4) și Sila și Timotei, care au ajuns în Corint venind din Macedonia (Fapte17:15-16;18:5). Lucrul în echipă a fosto mare binecuvântare, fiindcă în acest fel apostolul Pavel a găsit mai ușor un loc de găzduire, o cale de a se întreține și o posibilitate de a împărți responsabilități, pentru ca în acest fel să rămână dedicat deplin vestirii Evangheliei(Fapte 18:2-5).
3. Strategia folosită de apostolul Pavel în misiunea din Corint
Și în Corint, apostolul Pavel și-a început misiunea propovăduind Evanghelia în sinagogă, în fiecare zi de sabat. El a vestit Evanghelia proclamând Cuvântul (a predicat public – Fapte 18:5), lămurind Cuvântul (a explicat Cuvântul pentru a-i ajuta pe cei ce-l ascultau să se convingă personal – Fapte 18:4), dovedindCuvântul (a arătat că Isus este Hristosul – Fapte 18:5) și aplicând Cuvântul (s-a adresat în aceeași măsură atât iudeilor cât și grecilor, botezându-i pe toți cei ce au crezut – Fapte 18:4, 8).
Fiindcă vestirea Evangheliei a stârnit împotrivire și în Corint, apostolul Pavel a hotărât să se dedice slujirii printre neamuri (Fapte 18:6). Această decizie a făcut ca vestirea Evangheliei să se desfășoare în case și să continue pentru mai multă vreme (Fapte 18:7;11).
Urmărind modul în care apostolul Pavel și-a continuat slujirea în Corint după ce ușile sinagogii i-au fost închise, descoperim că el a ales pentru închinare și părtășie un loc cunoscut (aproape de sinagogă – Fapte 18:7), o familie cu o bună reputație (un om temător de Dumnezeu – Fapte 18:7), iar cei ce au fost acceptați ca membri ai bisericii au trebuitmai întâi să creadă și să fie botezați (Fapte 18:8).
Slujind în acest fel, apostolul Pavel a primit printr-o vedenie confirmarea că împlinește planul lui Dumnezeu, încurajarea de a continua lucrarea începută și asigurarea că Dumnezeu este cu el și că mult norod urmează să audă Evanghelia (Fapte 18:9-11).
Această asigurare a fost confirmată prin faptul că atunci când apostolul Pavel a fost învinuit și târât în fața scaunului de judecată, Galion (noul guvernator al Ahaiei ), n-a luat în seamă acuzațiile ridicate de iudei, alungându-i pe împotrivitori de la scaunul de judecată (Fapte 18:12-17).
Întrebări pentru discuții:
1. Ce lucruri puteau fi o piedică în calea vestirii Evangheliei în Corint ?
2. Cine au fost colaboratorii apostolului Pavel în slujirea din Corint ?
3. Care sunt avantajele slujirii în echipă ?
4. De ce este astăzi tot mai dificilă slujirea în echipă ?
5. Ce strategie a folosit apostolul Pavel pentru a vesti Evanghelia în Corint ?
6. Vestirea Evangheliei în case a fost un obstacol sau o binecuvântare ?
7. Ce criterii a aplicat apostolul Pavel atunci când a început slujirea în case ?
Pastor Dan Boingeanu