09 Noiembrie- David

2
299

(luptă cu îndrăzneală)
1 Sam.17:12-58 (1 Sam.17:45)

Scopul lecției: Să descoperim lupta spirituală în care a fost antrenat David,  care au fost factorii ce l-au determinat să lupte cu îndrăzneală și care au fost binecuvântările ce au urmat biruinței.

Contextul lecției:Unul dintre dușmaniicu care poporul Israel s-a luptatîn repetate rânduri, au fost filistenii. Aceștia sunt urmași ai lui Ham (Gen.10:14; 1 Cron 1:12), fiind cunoscuți ca oameni ai mării. Ei ocupau o fâșie de pământ de pe coasta Mării Mediterane, la sud-vest de Ierusalim, între Egipt și Gaza. În timpul cuceriii Canaanului, de către poporul Israel, filistenii aveau 5 cetăți întărite: Gaza, Acalon, Asdod,Ecron și Gat (Iosua 12:2-3).

În timpul domniei lui Saul, filistenii au declarat razboi Israelului și și-au adunat armataîntr-o cetate a lui Iuda numitî Soco, așezânduși tabăra pe un munte lânga Efes-Damim (1 Sam.17:1-3).  Pentru că pe celălat munte era desfașurată pentru luptă armata lui Israel, în valea care îi despărțea, a înaintat unul dintre cei mai vestiți soldați din armata filistenilor, numit Goliat.

Acesta era un urmaș a lui Rafa (Deut.2:20-21; 2 Sam. 21:18-22), un om cu o statură împunătoare, de șase coți și o palmă (3,2m). Îmbrăcat în zale și echipat cu sabie, scut și o sulițăa cărei mâner era cât un sul de țesut (1 Sam.17:5-7), Goliat a aruncat ocară asupra taberei lui Israel, cerând un soldat cu care să se lupte, iarcel ce urma să câștige lupta, aducea biruința și pentru armata care l-a trimis.(1 Sam.17:9)

Conținutul lecției: Deși pasajul leției biblice de astăzi descrie lupta dintre David și Goliat, în spatele acestei confruntări fizice putem observa un adevărat război spiritual, fiindcă Goliat a aruncat ocară asupra oștirii lui Israel (și implicit asupra lui Dumnezeu)(1 Sam.17:10), iar David a luptat în Numele Domnului, apărând nu numai onoarea lui Israel, ci și cea a lui Dumnezeu (1 Sam.17:45-47).

Dacă Goliat era uriașul fizic, pentru a-l birui, David a trebuit să învingă mai întâi alți uriași: frica (1Sa.17:11; 25), suspiciunea (1 Sam.17:28-29), subaprecierea (1 Sam.32) și rutina, fiindcă toți cei ce se angajau în luptă trebuiau să poarte un anume echipament militar (1 Sam.17:38-40).

Cu toate că cei din armata lui Israel tremurau de frică, iar timp de patruzeci de zile din partea dușmanului au fost provocări repetate (1 Sam.17:16), când a ajuns pe câmpul de luptă, David s-a oferit sa-l confrunte pe Goliat, imediat. Urmărind modul cum s-a pregătit pentru această luptă și cum l-a învins pe Goliat, descoperim că deși era numai un adolescent, el a luptat cu o mare îndrăznelă. Luând în considereare exemplul său descoperim că:

1. David a luptat cu îndrăzneală fiindcă și-a cunoscut dușmanul

David nu s-a antrenat în luptă înainte dea afla toate detaliile cu privire la dușmanul său. Deși a auzit vorbele rostite de Goliat, nu s-a mulțumit numai cu rumorile care circulauprintre soldații din tabăra lui Israel, ci a pus întrebări concrete și a așteptat un răspuns autorizat (1Sam.17:23-26). Procedând astfel el a descoperit identitatea, acțiunile, motivațiile și armura folosită de vrășmaș, dar și punctele lui slabe (1Sam.17:45-51).

În contrast cu David, Goliat știa atât de puțin desprecel ce a ieșit sa-l înfrunte. De aceia una din cauzele înfrângerii lui, a fost și aroganța manifestată prin subestimarea adversarului. (1 Sam.17:42-44). Dacă datorită staturii, vitejiei și-a armurii pe care o purta,  Goliat era pentru cei din tabăra lui Israel o mare provocare, pentru David, acesta a fost o mare oportunitate. Este așa de mare, cred că își zicea el; încât este imposibil să nu-l nimeresc!

2. David a luptat cu îndrăzneală fiindcă era obișnuit cu lupta

Pentru David lupta nu a fost o noutate, sau ceva care sa-l fi luat prin surprindere, ci un mod de viață. Când Saul i-a spus lui David că experiența de luptător a lui Goliat este mai mare decât a lui (1 Sam. 17:33),  acesta i-a răspunsîmpăratului că și el a făcut antrenament în fiecare zi, luptând pentru a apăra turma tatălui său de urșii și leii din pustie.(1 Sam.17:34-36)

3. David a luptat cu îndrăzneală fiindcă n-a folosit o armură străină

Oridecâteori cineva se pregătește pentru luptă, se gasesc destui sfătuitori care să le dea sugestii. Printre aceștia s-a numărat și Saul, care s-a oferit sa-i dea lui David armura sa. Deși la început David s-a supus împăratului și s-a lăsat îmbrăcat cu hainele acestuia, dacă ar fi acceptat să le și poartepe câmpul de luptă, n-ar fi luptat cu îndrăzneală.

Pentru a înțelege această situație, aș dori să vă întreb: “Ați condus vreodata o mașină împrumutată? Ce calificativ v-ar fi dat ca șofer cei ce v-au urmărit modul cum ați condus în primele 10 minute ?”

4. David a luptat cu îndrăzneală fiindcă a contat pe ajutorul lui Dumnezeu

Îndrăzneala lui David n-a avut ca suport tinerețea sau experiența sa, ci convingerea delplină că Dumnezeu îi va da biruința. Acestă convingere exprimată înainte de a firealitate, dovedește o mare credință ( 1 Sam.17:36;45-47). În contrast cu încrederea pe care el a dovedit-o, desoperim starea de necredință a celor din Israel, manifestată prin frică, lipsă de curaj, și amânarea luptei. Aceste atitudini ne confirmă faptul că aceștia erau înfrânți chiar înainte de-a fi început lupta.

5. David a luptat cu îndrăzneală fiindcă a luptat pentru o cauză dreaptă

David n-a luptat motivat de recompensă (1 Sam.17:25-26; 18:17-30), ci pentru a apăra onoarea Numelui lui Dumnezeu și-a poporului pe care Dumenuzeu l-a ales.(1 Sam.17:26;36,45-48). El n-a urmărit ca prin acestă biruința să câștige doar foloase personale, cia dorit un câștigpentru Împarația lui Dumnezeu.

Acest căștig a însemnat nu numai un uriaș mai puțin, ci o nouă mărturie a prezenței și-a puterii lui Dumnezeu și o mare bucurie și binecuvântare pentru cei din neamul său (1 Sam.17:48-58; 18:1-16).


Întrebări pentru discuții:

1. De ce filistenii erau un dușman de temut ?
2. Care sunt uriașii pe care David a trebuit sa-i învingă înainte de a-l birui pe Goliat ?
3. Care dintre acești uriași îi afectează cel mai mult pe oamenii din zilele noastre ?
4. Ce l-a făcut pe David să lupte cu îndrăzneală?
5. Care dintre aceși factori lipsește cel mai mult astăzi?
6. De ce oamenii zilelor noastre, sunt interesați mai multde recompensa materială ?
7. Cum poate fi înălțat numele lui Dumnezeu prin viața ta și-a bisericii în care slujești?

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

  1. Toate lucrurile bune cu un sfarsit biruitor si fericit,este ca, Dumnezeu este cu noi,si a fost si v-a fi pana la sfarsit,si tot El ne pune in viata sa luptam cu lucruri marunte, ca apoi sa fim biruitori in lucruri mari,David a trebuit sa lupte cu animale de dimensiuni mari si sa-i biruiasca pentru ca Domnul il voia in lupta cu o capetenie uriasa si raufacatore,adica cu un necredincios ,acestia sunt cei mai mari dusmani ai lui Dumnezeu si asa zisi uriasi ,dar atunci cand credinta ca Dumnezeu este cu noi,ii vom putea birui pe toti necredinciosii in numele Domnului Isus Hristos,care este acelasi ,ieri, azi si in veci.Slavit sa-i fie numele,daca David prin credinta l-a biruit pe Goliat,tot asa si noi prin credinta vom birui firea pamanteasca si toate poftele ei,prin omorarea acestei pofte lumesti si trupesti1 Petru:4:1-2,2Petru2:8-10,sunt cauzele care ne scapa din incercarile vietii,si ascultand de Dumnezeu si implinind voia Lui,in ziua de azi multi si-au pierdut credinta,nadejdea si dragostea fata de semeni si atunci tot cei mai intereseaza este situatia materiala si poftele ochilor si a simturilor firi pamantesti,caci fara stapanire e greu sa invingi aceste lucruri, care nu aduc nimic bun in viata noastra,David a biruit ca a avut o traire departe de lume intr-un loc in care ,nu era obisnuit cu lucruri lumesti, ci doar muncind si pazind o turma de oi ,din gura lupului,si noi tot asa vom birui iesind din lume si traind departe de lume pazind doar cea ce Dumnezeu a pus in noi,CREDINTA IN DOMNUL ISUS HRISTOS,caci sa stiti ca dusmanul da tarcoale si acum si cauta pe cine sa inghita si sa il indeparteze de Dumnezeu,trebuie sa ne curatim si sa ne indepartam de orice se pare lumesc si sa inchidem acea ferestra pe unde poate intra,caci fiecare pacat intra pe o fereastra deschisa,in trupul nostru ,(in madulare) ,doar Isus intra pe usa,(inima)feriti-va de cei lumesti si aprinsi in pofte,sa nu fiti atrasi in lumea lor,ca nu v-a mai fi nici o scapare caci ei il vor rastigni din nou pe Domnul Isus Hrisos ,Evrei6:4-6,si acel lucru este de neiertat,Doamne sa ne dai intelepciunea si puterea lui David,sa il biruim pe satan care acum umbla sa inghita pe cei mai multi,acela este dusmanul nostru cel mai de temut,care poate fi biruit doar prin numele Domnului Isus Hristos.Iubiti-l pe Dumnezeu sa fiti si voi iubiti de El.Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.