08 Iunie ““ Escaladarea răului în lume

1
127

Iuda 1:1-25 (Luca 21:34-35)

Scopul lecției:Să înțelegem care este cauza înmulțirii fărădelegii din univers, cine sunt cei ce o produc și cum putem lucra pentru a o opri.

Conținutul lecției: După ce l-a atras pe om în păcat, generând o prăbușire moral-spirituală lăuntrică a ființei umane, în zilele din urmă diavolul va determina și o înmulțire a fărădelegilor și a numărului relelor din univers.Anticipând aceste vremuri, Domnul Isus a anunțat că înainte de vremea sfârșitului va crește numărul războaielor, a conflictelor interetnice, a dezastrelor naturale, a măsurii persecuției celor credincioși, a numărului celor ce vor cădea de la credință și a proorocilor mincinoși (Mat.24:6-10; Luca 21:9-12).

În aceeași predică în care a prezentat ucenicilor aceste semne ce vor prevesti venirea Sa, Domnul Isus a spus: “din pricina înmulțirii fărădelegii, dragostea celor mai mulți se va răci” (Mat.24:12), anunțând astfel în mod explicit că vremurile din urmă vor fi caracterizate printr-o creștere a numărului fărădelegilor, situație ce reprezintă o caracteristică reală pentru lumea în care trăim.

Statisticile din vremea noastră arată că numărul războaielor și al conflictelor armate a început să crească după anul 1990, ajungând de la 20-30 de conflicte majore în fiecare an ( incluzînd conflictele religioase, interetnice și revoluțiile pentru câștigarea independenței) la aproape 50 de conflicte armate după anul 2000, când s-au alăturat conflictelor precedente atacurile teroriste și acțiunile de răspuns împotriva acestora.

Și numărul cutremurelor a depășit cifra de 20.000 pe an după anul 2000, ajungând ca în anul 2004 să fie de 31.199 de cutremure înregistrate în întreaga lume. Dintre acestea, două cutremure au avut magnitudinea de peste 8 grade pe scara Richter, 14 între 7 -7,9 grade și 140 între 6-6,9 grade. Această statistică arată că a crescut nu numai numărul cutremurelor, dar și intensitatea acestora.

Înmulțirea fărădelegii se poate observa nu numai după numărul acestor conflicte armate majore ce descoperă o înrăutățire a relațiilor interetnice, ci și după numărul conflictelor din școli, familii sau biserici. Dacă la ședințele cu părinții din timpul când eu mergeam la liceu se discuta despre abateri disciplinare precum fumatul, băutura sau absenteismul, în prezent se discută despre droguri, violuri, conflicte între bande rivale, aprobându-se nu suplimentarea numărului profesorilor și al pedagogilor, ci cel al polițiștilor și bodyguarzilor.

Dacă în generația trecută problemele din biserici priveau mai mult băutura sau relațiile și atitudinile dintre membri, în prezent acestea includ aproape toate problemele cu care și societatea se confruntă. Statisticile arată că aproape nu mai este nicio deosebire între membrii bisericii și cei din societate.

Conținutul lecției:Deși are numai un singur capitol, epistola scrisa de Iuda poate fi considerată un semnal de deșteptare adresat Bisericii în vremea de apostazie și un manifest pentru credință. Pentru a se antrena în această luptă a credinței, Biserica este chemată să lupte pentru a opri înmulțirea fărădelegii și înaintarea răului în lume, fiind pregătită pentru întâlnirea cu Hristos.

Urmărind pasajul lecției biblice de astăzi am dori să observăm:

1.Cine sunt cei chemați să lupte pentru a opri înmulțirea fărădelegii ? (Iuda 1:1-2)

Adresându-se celor pe care îi cheamă să lupte pentru credință, Iuda îi numește: “cei chemați”, “cei iubiți de Dumnezeu” “cei păstrați pentru Hristos”, “cei sfinți” (Iuda 1:1-3). Aceste numiri fac cunoscute nu numai privilegiile de care au parte cei credincioși, dar și responsabilitățile ce le revin datorită acestor binecuvântări. Aceste responsabilități implică o luptă a credinței pentru a opri înaintarea fărădelegii, prin perpetuarea credinței care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna.

Dacă în lumea din vremurile din urmă diavolul va genera o înmulțire a fărădelegilor, pentru cei credincioși Iuda dorește să le fie înmulțită îndurarea, pacea și dragostea ( Iuda 1:2).

2. Cine sunt cei ce generează înmulțirea fărădelegii ? (Iuda 1:4-16)

Atunci când îi prezintă pe cei ce generează înmulțirea fărădelegii, Iuda arată că aceștia sunt deja printre cei credincioși (Iuda 1:4), dovedind astfel că anunțul apostolului Pavel făcut pentru cei din Efes s-a împlinit întocmai (Fapte.20:29-30).

El îi numește pe aceștia “oameni înșelători”, pentru că se strecoară în ascuns,“oameni neevlavioși”, pentru că nesocotesc harul, schimbându-l în desfrînare, “oameni ce tăgăduiesc pe Dumnezeu“, pentru că nu-I recunosc autoritatea și se lasă târâți de visările lor, “oameni ce nesocotesc stăpânirea“, pentru că batjocoresc dregătoriile, oameni care n-au învățat nimic din exemplele pe care le-au avut și rătăcesc în ceea ce nu știu, pentru că sunt fără educație (Iuda 1:4-10).

Acești oameni se prezintă sub o identitate falsă (Iuda 1:12-13), trăiesc doar pentru ei înșiși (Iuda 1:16), generează dezbinări și sunt fără Dumnezeu, pentru că trăiesc în plăceri și n-au Duhul ( Iuda 1:18-19).

Pentru a exemplifica modul în care acești oameni lucrează pentru înmulțirea fărădelegii, Iuda folosește mai multe exemple, prezentând cazul ” îngerilor căzuți” (Iuda 1:6), al cetăților Sodoma și Gomora (Iuda 1:7), păcatul lui Cain ( Iuda 1:11), rătăcirea lui Balaam și răscoala lui Core ( Iuda 1:11).

Deși aparent acțiunile lor par să aibă izbândă, aceștia nu vor continua la nesfârșit, fiindcă Dumnezeu îi va opri. Despre ei Iuda spune că sunt scriși pentru osândă (Iuda1:4) iar predecesorii lor ce au trăit în același fel au suportat deja pedeapsa. Pentru a ilustra această pedeapsă, Iuda folosește exemplul egiptenilor (Iuda 1:5), al îngerilor căzuți (Iuda 1:6) și al locuitorilor din Sodoma și Gomora ( Iuda 1:7). Iuda îi anuță în mod direct că pentru ei este păstrată negura întunericului (Iacov 1:13/b), iar judecata lui Dumnezeu este iminentă (Iacov 1:14-15). Dacă în această lume înaintarea fărădelegii pare de neoprit, Dumnezeu are puterea să spună “destul”, pentru că va veni o vreme când îl va chema pe fiecare să dea socoteală pentru tot ceea ce a făcut ( 2 Cor. 5:10).

3 . Cum putem opri înaintarea fărădelegii ? (Iuda 1:17-25)

După ce i-a prezentat pe cei ce contribuie la înmulțirea fărădelegii, Iuda arată cum ar trebui să trăiască cei ce lucrează pentru oprirea înmulțirii păcatului, prin afirmația “dar voi”, ce implică contrastul (Iuda1:17).

Pentru a opri înmulțirea fărădelegii, cei chemați la lupta credinței, pe care la sfârșitul epistolei Iuda îi numește “prea iubiți”, ar trebui să nu se depărteze de cuvântul primit (Iuda 1:17), să crească spiritual, întărindu-se în credință, să aibă o viață de rugăciune, rugându-se prin Duhul Sfânt (Iuda 1:20), să rămână în dragoste, să aștepte venirea Domnului Isus, lucrând pentru câștigarea altora și să conteze pe ceeea ce poate face Dumnezeu (Iuda 1:21-25).

Întrebări pentru discuție:

  1. Care sunt mărturiile Biblice ce ne arată că la sfîrșitul vremurilor va fi o înmulțire a fărădelegilor?
  2. Care sunt dovezile ce ne confirmă că această realitate se împlinește sub ochii noștri?
  3. Cine sunt cei ce ar trebui să lupte pentru oprirea înmulțirii fărădelegii?
  4. De ce mulți creștini din zilele noastre au fost înfrânți în această misiune?
  5. Cum îi identifică Iuda pe oamenii ce produc înmulțirea fărădelegilor?
  6. Care dintre exemplele folosite de Iuda pentru a prezenta cursele folosite de cei ce lucrează pentru înmulțirea fărădelegii ți se pare a fi strategia cea mai periculoasă?
  7. În care dintre domeniile prezentate de Iuda în care trebuie să crească cei ce lucrează pentru înaintarea credinței ar trebui să crești cel mai mult ?

Pastor Dan Boingeanu

1 COMENTARIU

  1. inmultzirea faradelegilor vine in urma lepadari de credintza si a dragostei,impotrivirea firii pamantesti este o arma, cu care trebuie sa luptam in vederea cresterii spirituale,si dorintza imbogatziri este o piedica in calea mantuirii,sa luptam lupta cea buna sa-i mantuim pe uni smulgandu-i ca din foc,dar la aceasta lupta este nevoie de sabia cuvantului manuita cu dragoste si frica de Dumnezeu,dar mai ales prin post si rugaciune,Doamne umple-ne de Duhul tau cel sfant,sa putem sa luptam impotriva dusmanului nostru cel mai mare,firea pamanteasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.