03 Iulie ““ Binecuvântarea oferită celor blânzi

0
315

Matei 7:1-6 (Matei 5:5)

Scopul lecției: Să descoperim cine sunt cei ce au parte de a treia binecuvântare rostită de Domnul Isus în Predica de pe Munte și să înțelegem care este esența acestei binecuvântări.

Contextul lecției:În primele fericiri anunțate de Domnul Isus în Predica de pe Munte, este evidențiată atitudinea pe care trebuie să o aibă cetățenii Împărăției față de ei înșiși (“ferice de cei săraci în duh”) și față de păcat (“ferice de cei ce plâng”). Cea de-a treia fericire enumerată de Domnul Isus (“ferice de cei blânzi”) descoperă atitudinea pe care trebuie să o aibă cetățenii Împărăției atunci când sunt înzestrați cu autoritate și putere. Deși cetățenilor Împărăției li se cere să fie tari și puternici, manifestarea acestora trebuie să exprime blândețe.

Conținutul lecției: Păstrând în atenție cea de-a treia fericire anunțată de Domnul Isus, în contrast cu pasajul lecției biblice de astăzi, descoperim:

1. Ce înseamnă a fi blând

Termenul grecesc “praus“, folosit pentru a-i identifica pe cei blânzi, este greu de tradus. Acesta poate să însemne absența pretențiilor (1 Petru 3:4, 14-15), sau a fi gentil (blând – Matei 11:29; Iacov 3:13) și pașnic (Matei 21:5) . Deoarece pentru greci bărbații adevărați erau războinici, blândețea era considerată un viciu, nu o virtute.

Din perspectivă divină, blândețea este însă o virtute spirituală care a înnobilat pe cei mai mari oameni ai lui Dumnezeu: Moise (Fapte 7:24; Numeri 12:3), Domnul Isus (Matei 11:29, 21:5) și apostolul Pavel (1 Corinteni4:21, 2 Corinteni 10:1), este roada Duhului Sfânt (Galateni 5:23), cerută tuturor celor credincioși (Efeseni 4:1-2; Iacov 3:13; 1 Petru 3:4) și mai ales celor implicați în slujire (1 Timotei 3:3; 6:11; Tit 3:2), o virtute spirituală care trebuie să fie văzută de toți oamenii (Filipeni 4:5; 2 Timotei 2:24-25).

Aplicații practice: faceți portretul unui om blând și arătați de ce este această virtute spirituală tot mai rară în zilele noastre.

2. Un opus al blândeții

Prin Predica de pe Munte, Domnul Isus a condamnat atitudinea de judecată care este în contrast cu cea a unui duh blând și liniștit (Matei 5:5; 1 Petru 3:3-4). Termenul “krinete“, care este tradus prin “a judeca“, îi identifică pe cei ce au o atitudine negativistă, un duh de critică, cei care acuză și condamnă cu scop de a distruge. Domnul Isus condamnă această atitudine de critică, arătând că: cel ce judecă va fi judecat (Matei 7:1/b), cel ce judecă va fi tratat în același fel (Matei 7:2), cel ce judecă nu este mai bun decât cel judecat (Matei 7:4-5), judecata nu este dreaptă (Matei 7:5;1 Corinteni 11:28; 2 Corinteni 13:5; Galateni 6:3-4), iar atitudinea de judecată este condamnată de Dumnezeu (Matei 7:1; Filipeni 2:3-4; Galateni 6:2; Romani 12:3).

 Aplicații practice: faceți portretul unei persoane stăpânite de duhul de critică și arătați de ce este această atitudine tot mai frecventă. Subliniați felul în care poate fi confruntat duhul de critică și arătați ce pași ar trebui să facă o persoană stăpânită de această atitudine pentru a dobândi un duh blând și liniștit.

3. Ce binecuvântare este promisă celor blânzi

Dacă pentru cei stăpâniți de duhul de critică Domnul Isus a rostit o condamnare, pentru toți cei blînzi Domnul Isus a promis o binecuvântare. Prin această promisiune Domnul Isus a arătat că cei blânzi vor moșteni pământul (Matei 5:5/b). Această promisiune a fostinterpretată însă în mod diferit, făcându-se referire la: țara promisă de Dumnezeu lui Israel (Isaia 57:13, 60:21; Psalmul 37:9, 11, 29), pământul , locul în care Dumnezeu ne-a așezat să locuim (2 Petru 3:10; Psalmul 102:25-26; Isaia 51:6), sau cerul nou și pământul nou pe careDumnezeu îl va crea (Isaia 66:22; Apocalipsa 21:1).Sensul corect al interpretării acestei promisiuni arată că cetățenii Împărăției pe care a venit s-o întemeieze Domnul Isus vor moșteni ceea ce Dumnezeu a pregătit pentru noi prin Hristos (2 Corinteni 6:10; Matei 19:28; Galateni 4:7; Romani 8:16-17).

Întrebări pentru discuții:

1. Cum definiți blândețea ?
2. Blândețea este un viciu sau o virtute ?
3. Ce persoane menționate de Sfânta Scriptură au strălucit prin blândețe ?
4. De ce trebuie ca blândețea să înnobileze pe fiecare credincios ?
5. Ce atitudine aflată în contrast cu blândețea a fost condamnată de Domnul Isus ?
6. De ce i-a condamnat Domnul Isus pe cei stăpâniți de duhul de judecată ?
7. Ce înseamnă promisiunea făcută de Domnul Isus celor blânzi ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.