02 Noiembrie – Iosua

2
331

(umblă stăpânit de un alt duh)
Num.14:1-38 (Num.14:24)

Scopul lecției:
Să descoperim secretul biruinței spirituale traite de Iosua, contextul în careaceasta biruință spirituală a fost câștigată și binecuvântarile care au urmat.

Contextul lecției:În contrast cu personajele biblice ce au trait înfrângere în lupta spirituală, Sfanta Scriptură prezintă și exemple ale unor oameni ai lui Dumnezeu, care au experimentat bucuria biruinței spirituale. Printre cei ce au trait această binecuvântare se numără și Iosua împreună cu tovarășul său Caleb.

Iosua a fost ucenicul lui Moise (Ex.33:11), care l-a asistat pe acest mare conducător al poporului Israel în timpul călătoriei prin pustie (Ex.24:13; 32;17;33:11;Num.11:28), primind uneori slujiri și responsabilități specifice. În timpul luptei împotriva lui Amalec, el a condus armata lui Israel (Exod 17:8-16), iar în calitate de reprezentant al tribului lui Efraim a participat împreună cu celelate iscoade la cercetarea țării Canaanului (Num.13:1-33).

Dupa moartea lui Moise, Iosua a preluat conducerea poporului Israel, fiind omul folosit deDumnezeu pentru a conduce poporul Israel în Canaan și ai da în stăpânire moștenirea promisă, cucerind fiecare zonă a țării.(Num.27:18-23;34:17;Iosua 1:1:1-8)

La început numele său a fost Hosea (în ebraică “Hosua”, însemnând: salvare sau mântuire), dar Moise i-a adăugat acestui nume prefixul”Ye”, devenindIosua (în ebraică Yehosua, care înseamnă, Yahve este Salvatorul, Yahve eliberază, sau Yahve izbăvește)
(Num.13:16). Numele său are aceiași rădăcină cu a numelui Domnului Isus, iar prin viața sa și lucrările pe care le-a împlinit, Iosua poate fi considerat un prototip a lui Hristos.

Conținutul lecției: Textul lecției biblice de astazi,  prezintă momentul în care iscoadele trimise de Moise ca sa cerceteze țara Canaanului și-au prezentat raportul. Pentru că zece dintre iscoade au prezentat un raport negativ (Numeri 13:27-29;31-33), tabăra lui Israel a fost cuprinsă de panică și desnădejde (Num.14:1). În acele momente de tensiune și învrăjbire, Iosua și Caleb au prezentat însă un raport pozitiv și i-au chemat pe toți cei din Israella pace și încredere în Dumnezeu, asigurându-i de biruință (Num.13:30; 6-9).

În acele momente când poporul a ascultat cele două rapoarte, n-a fost numai o confruntare de cuvinte și mărturii, ci o adevărată bătălie spirituală, datorită faptului că fiecare tabără era călăuzită de un anume duh. Dacă iscoadele ce au prezentat raportul negativ erau călăuzitede un duh de necredințăși teamă, Iosua și Caleb au fost călăuziți de un duh înalt, de încredere pace și siguranță (Num.14:24). Urmărind în contrast atitudinile și acțiunile celor două tabere, descoperim:

1.Împrejurările în care Iosua a dovedit că este stăpânit de un alt duh

Iosua și Caleb au dovedit că sunt călăuziți de un alt duh, într-o vreme în care erau în minoritate. Procentul celor antrenați în acea confruntare era de zece la doi, în defavoarea lor, iar poporul cuprins de furie, voia sa-i omoare cu pietre (Num.14:10).

Raport negativ care exprima necredința celor zece iscoade, a făcut ca întreg poporul să piardă pacea (au ajuns plini de frică. Num.13:33;14;1), viziunea (au văzut obstacolele nu obiectivele.Num.13:28;31.33), încrederea (au cârtitîmpotriva conducătorilor și împotriva lui Dumnezeu (Num.14:2) drumul (au dorit să se întoarcă înapoi în Egipt. Num.14:3), binecuvântarea ( Dumnezeu și-a îndreptat mâna împotriva lor. Num.14:11-12) și viața ( toti cei ce au văzut minunile lui Dumnezeu și nu au dovedit credință, au murit în pustie Num.14:13-23;26-38)

2. Semnele ce au confirmat că Iosua a fost stăpânit de un alt duh

În contrast cu tabăra lui Israel și cele zece iscoade, Iosua și Caleb au fost stăpâniți însă de un alt Duh, experimentând o biruință spirituală chiar în mijlocul celor mai grele încercări. Ei au dovedit această biruință spirituală prin faptul că au vorbit și acționat prin credință.

Această credință i-a ajutat să-i vadă pe dușmani din perspectiva lui Dumnezeu (Num.13:33;14:9), să se încreadă în promisiunile și lucrarea lui Dumnezeu (Num.14:8), să acționeze cu curaj (Num.14:6), să aibă o viziune clară asupra realității (Num.7), să urmeze întru totul calea Domnului (Num.14:24), să fie siguri de biruință ( Num.13:30) și stând împotriva păcatului, să-i cheme pe cei ce au pornit pe un drum grșit, pe drumul cel bun (Num.13:30).

3. Binecuvantările pe care le-a primit Iosua fiindcă a fost stăpânit de un alt duh

Dacă în orbirea cauzată de necredința de care au ajuns să fie stăpâniți, cei din tabara lui Israel au vrut ca pe Iosua și Caleb să-i omoare cu pietre, urmărind declarația lui Dumnezeu care s-a arătat în mijlocul acestor conflicte, descoperim că Dumnezeuapreciază și-i răsplătește pe cei credincioși. Astfel Dumnezeu le-a luat apărarea (Num.14:10),  i-a înălțat în fața întregei adunări (Num.14:24),  le-a cruțat viața ( Num.14:38), și le-a dat moștenirea fagăduită (Num.14:24; Iosua 14 :6-15).

Întrebări pentru discuție:

1. De ce poporul lui Israel a ajuns stăpânit de un duh de necredință și răzvrătire?
2.  Care a fost prețul pe care l-au plătit cei din Israel pentru această înfrângere spirituală?
3. Care sunt factorii ce generează aceiași atitudine de răzvrătire în zilele noastre?
4. Ce a făcut ca Iosua și Caleb să fie însuflețiți de un duh de credință și ascultare ?
5. Care au fost semnele ce ne confirmă că ei au fost stăpâniți de un alt duh ?
6. Care au fost binecuvântările pe care le-au primit în urma acestei biruințe spirituale ?
7. Cum putem dobândi aceleași binecuvântări ?

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

  1. O lectie care trebuie invatata si nu doar citita,din infrangerea poporului Israel,un popor ales si iubit de Dumnezeu,si totusi nu au raspuns cu acelasi fel de iubire pentru Cel ce i-a scos din Egipt,ca au fost prea obisnuiti cu aceea viata plina de satisfacti pieritoare si de placeri de moment, care nu ii ducea in viata vesnica si mureau fara o credinta in Dumnezeu si nu credeau intr-o viata mai buna ca cea de dincolo de moarte ,si cand Dumnezeu le-a oferit o sansa de a ajunge intr-o tara curata si sfanta au cartit si au fost nemultumitori cu o noua viata ,intradevar cu suferinti si multe piedici in drumul lor dar care ii putea duce intr-o tara de vis,ei nu au avut o gandire pentru o viata viitoare ci intr-una statatoare ,adica ca cea de azi,noi crestinii trebuie sa gandim si sa ne faurim o viata viitoare,caci cea de acum nu ne ofera decat,mila si goana dupa vant,”totul e desertaciune “cum spune Eclesiastul,de aceea e nevoie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni,caci oameni au ganduri limitate si firesti pe cand Dumnezeu are in plan sa ne ofere viata vesnica si sfintenie aici pe pamant,IOAN10:27-30,caci din El si pentru El sunt toate lucrurile,Iosua si Caleb au prins descoperirea de aceea au ajuns in tara promisa caci fara o descoperire din parte Lui Dummnezeu,vom fi infranti si nu vom ajunge in tara promisa si aceasta descoperire o poti primi dorind si iubind venirea Domnului,si ascultand de Dumnezeu si sa credem caci prin Cuvantul Lui Dumnezeu primim descoperire spirituala care este adevarul,Ascultati de glasul lui Dumnezeu,caci El vorbeste si azi ca si ieri si v-a vorbi si in viitor,El vorbeste copiilor Lui ca si poporului Israel, care suntem noi cei de azi,acel popor a pierit in necredinta lor,dar noi cei de acum vom putea invata de la ei si sa nu mai gresim ca sa apucam viata vesnica la care am fost chemati,luand exemplul lui Iosua si Caleb,si aplicati-l in viata voastra sa nu ramaneti undeva pe la granita,si apucand calea vesniciei,Doamne ajuta-ne si trimite-ne descoperirea Ta, care ne fac biruitori sa ajungem in Tara promisa, adica in Isus Hristos si sa primim binecuvantarea Ta si cununa care nu se v-a vesteji niciodata.Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.