„Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri” (1 Petru 2:23)

Când vorbim de critica constructivă, încearcă să înveți din ea și să devii mai înțelept. Când vorbim însă de critica nejustificată, amintește-ți că și Domnul Isus a fost criticat, așadar nu ești singur.

Când ești tentat să te lași pradă resentimentelor și să ripostezi, citește aceste versete: „Dacă suferiți cu răbdare, când ați făcut ce este bine, lucrul acesta este plăcut lui Dumnezeu. Și la aceasta ați fost chemați; fiindcă și Hristos a suferit pentru voi, și v-a lăsat o pildă, ca să călcați pe urmele Lui. „El n-a făcut păcat, și în gura Lui nu s-a găsit vicleșug. Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri; și, când era chinuit, nu amenința, ci Se supunea dreptului Judecător” (v. 20-23).

Există o povestire interesantă despre Abraham Lincoln. În timpul Războiului Civil, el a semnat un ordin prin care câteva regimente erau transferate, dar Secretarul de Război, Edwin Stanton a refuzat să-l execute, numindu-l pe președinte nebun. Când a auzit, Lincoln a răspuns: „Dacă Stanton a zis că sunt nebun, înseamnă că așa este, fiindcă aproape tot timpul are dreptate și el spune ce gândește. Voi merge să mă conving singur.”

Așa a făcut, iar când Stanton l-a convins că ordinul era o greșeală, Lincoln l-a retras în liniște. O parte din măreția lui Lincoln a stat în capacitatea sa de a se ridica deasupra josniciei, a părerii personale și a sensibilității față de părerea altora. El nu se simțea prea ușor ofensat.

Accepta critica și făcând astfel, a demonstrat una din calitățile marilor personalități: smerenia. Așadar, ai fost criticat? Fă din critică o ocazie de a învăța, nu de a pierde.

CÂND EȘTI CRITICAT
5 (100%) 3 vot/voturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here