29 Mai

0
39

” Acum dar ramân aceastea trei : credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.” I Cor.13:13

O delegatie de lideri crestini din SUA, a calatorit în anul 1991 în Moscova, pentru o întrevedere cu guvernul Rusiei si cu oameni de afaceri si lideri din media ruseasca. Caderea comunismului a creat în aceasta tara un mare vacum, iar oamenii si autoritatile asteptau îndrumare si sfatuire din partea tarilor din vest. Acestia erau foarte deschisi si voiau sa auda mai ales despre Dumnezeu si despre o viata de credinta autentica.

În toate locurile unde aceasta delegatie a ajuns, a fost tratata cu respect si cu o deosebita apreciere. Una dintre aceste întîlniri a fost însa programata si la Academia de Studii Sociale. Delegatia s-a întîlnit aici cu membrii acestei Academii, care erau bine îndoctrinati cu ideologia Marxist- Leninista si cu teoria evolutionista cu privire la viata.

În timp ce se pregateau pentru aceasta întîlnire, membrii delegatiei se asteptau ca la Academie, sa se confrunte cu opozitie si cu întrebari subtile. Ajunsi aici însa, discutia a început într-o atmosfera amiabila. Academicienii rusi erau interesati cum sa construiasca o societate morala. De aceea au început sa vorbeasca despre esecurile de pîna atunci si temerile lor pentru viitor.Dar numai dupa cîteva minute de discutie , un profesor rus s-a ridicat brusc în picioare si fara sa-l fi întrebat cineva , sau sa i se fi dat cuvântul, a început sa vorbeasca.

Spre deosebire de toti ceilalti colegi, el era foarte revoltat. Prin cuvintele sale respingea ideia de divinitate ,aratînd ca nu este nevoie de nici un Dumnezeu pentru a construi o societate morala. Acest profesor ce era un comunist convins, îsi vedea toate teoriile în care credea, puse sub semnul întrebarii. Temeliile societatii în care traia se surpau, iar el încerca din rasputeri sa-i convinga pe toti ceilalti colegi sa se reântoarca la ideile de baza ale comunismului.
A îneput chiar sa tipe la delegatia americana, încercând sa arate ca ideile acestora nu se potrivesc poporului rus.

Cînd acest profesor si-a terminat discursul, întreaga încapere s-a umplut de o liniste jenanta. Toti se întrebau : ” cine va avea curajul sa-i raspunda acestui om ?” “Va degenera oare întrega discutie într-o disputa de idei ?” Cum va putea o delegatie crestina în fata acestei provocari , sa-si pastreze calmul si sa dovedeasca o buna marturie ?”

Un membru al delegatiei americane numit Kent Hill , care era profesor de limba rusa si presedinte al Institutului pentru religie si Democratie , a intervenit însa cu o voce foarte calda, vorbind direct în limba rusa. El l-a asigurat pe profesorul rus ca libertatea religioasa include si dreptul de a nu crede. Apoi în fata întregei asistente si-a depus marturia personala, aratând de ce a ajuns sa creada si ce-l motiveaza sa fie un bun crestin.

Profesorul Kent a aratat ca a ajuns sa creada fiind puternic influentat de romancierul rus Dostoevski si de una din cartile pe care acesta le-a scris, intitulata :”Fratii Karamazov”! În aceasta nuvela, este prezentata viata a doi frati: Iavan, care era un agnostic si Aliosa care era un bun crestin. Cînd am început sa citesc aceasta carte, spunea Kent, am fost întru-totul de acord cu Ivan si cu toate argumentele lui împotriva lui Dumnezeu. Dar cînd am citit despre Aliosa, toate aceste argumente n-au mai rezistat. Am fost profund atras de caracterului acestuia , care avea o inima plina de dragoste. Marturia vietii lui Aliosa si dragostea din inima lui , au birit toate argumentele lui Ivan pe care le aveam în mintea mea si mi-a schimbat viata.

Marturisirea profesorului Kent, l-a dezarmat pe academicianul rus , a destins atmosfera din acea sala de conferinte si a condus la o comunicare libera si deschisa.

Daca în viata ta te afli într-o atmosfera de disputa si învrajbire, numai dragostea poate birui toate aceste împotriviri, generînd o atmosfera de armonie si pace.

Rug. Doamne Dumnezeule; umple si inima mea de dragostea Ta, ca astfel sa pot fi un catalizator pentru toate tensiunile vietii. Amin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.