28 Decembrie-CEA MAI BUNĂ ABILITATE PE CARE COPIII O POT ÎNVĂțA DE LA TINE (3)

0
43

 Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții” (Proverbe 4:23)

învață-ți copilul să-și pună aceste două întrebări:

1) “Cum mă voi simți după?” Lucrul care are o durată de viață mai lungă decât deciziile noastre sunt sentimentele ulterioare de respect de sine versus rușine și stimă de sine pozitivă versus stimă de sine negativă. Faptele noastre devin în ultimă instanță istorie, dar gândurile noastre despre ele continuă să ne modeleze viitorul.”Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții”.

Copiii cu stimă de sine au șanse mai mici să se dedea la promiscuitate, droguri, băutură, comportamente antisociale și ilegale. Respectul de sine și stima de sine sunt standarde interne pe care nu ne place să le încălcăm. A ceda în fața alegerilor egoiste e ca și cum ne-am lepăda interiorul moral al ființei noastre ““ sufletul sacru pe care ni l-a dat Dumnezeu.

2) “Ce vor crede despre mine oamenii pe care îi prețuiesc după ce iau această decizie?” încrederea și respectul celorlalți sunt întotdeauna necesare pentru a progresa. Reputația este mai presus de bani, chiar și pe piața seculară. “Un nume bun este mai de dorit decât o bogăție mare, și a fi iubit prețuiește mai mult decât argintul și aurul” (Proverbe 22:1). Luarea unei decizii proaste ne poate costa reputația și lucrul acesta ne va urmări viitorul la nesfârșit.

“Cine se gândește să facă rău, se cheamă un om plin de răutate” (Proverbe 24:8). Când dobândești un nume rău, e greu să scapi de el (Proverbe 25:10). Beneficiile pe termen scurt ale unei decizii proaste duc la pierderi și regrete pe termen lung. Omul pe care îl binecuvântează Dumnezeu trebuie să fie “cumpătat, înțelept, vrednic de cinste” (1 Timotei 3:2).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.