„Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” (Matei 22:39)

În cartea sa „Arta prieteniei” Ted Engstorm evidențiază zece moduri de a-i iubi pe ceilalți:

1) Dragostea este necondiționată. Dacă nu este așa, ea este manipulatoare.

2) Înclinația noastră firească este spre egoism (care nu are nicio legătură cu stima de sine sănătoasă); de aceea este nevoie de un efort conștient pentru a iubi.

3) Fiecare dintre noi este o făptură unică. De aceea este nevoie de timp – adesea de mult timp – pentru a ne înțelege unul pe altul.

4) Asculți tu cu adevărat și încerci să înțelegi ce spun ceilalți? Sau ascuți pentru a da un răspuns; cu alte cuvinte, lași pe celălalt să vorbească, în timp ce tu îți formulezi un răspuns în minte? Cel care iubește ascultă ca să înțeleagă.

5) Fii prezent si preocupat, fie că știi exact ce să faci, fie că nu știi. Iubirea aproapelui implică împlinirea, într-un mod vizibil, a promisiunii lui Hristos: „Nicidecum n-am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi” (Evrei 13:5).

6) Numai pentru că Dumnezeu te-a așezat într-o poziție de conducere nu înseamnă că te-a făcut „mai bun” decât pe alții. Pavel avertizează liderul „să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine” (Romani 12:3).

7) Fii generos cu lauda și încurajarea. Vorbele încurajatoare zidesc stima de sine a celorlalți, în timp ce comentariile critice ucid entuziasmul si dragostea.

8) Pune-i pe prieteni pe primul loc: „În cinste, fiecare să dea întâietate altuia” (Romani 12:10). Acesta este un alt aspect în care vedem o diferență clară între liderul care iubește și „un deținător al puterii care caută să fie primul”.

9) Învață să-L iubești pe Dumnezeu cu toată inima ta. Apoi iubește-ți aproapele ca pe tine însuți.

10) Scoate în evidență calitățile și virtuțile celorlalți, nu păcatele și slăbiciunile lor. De ce? Pentru că și tu la rândul tău vei avea nevoie de har și de dragoste înainte ca ziua să ia sfârșit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.