„Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul” (Efeseni 4:25)

Să spui adevărul pare un lucru simplu, dar e nevoie de o dedicare pe trei niveluri:

1) Nivelul verbal. Când ești descoperit că ai mințit, încrederea pe care ceilalți o au în tine este subminată. De exemplu, cand un soț sau o soție neagă faptul ca a cheltuit tot bugetul familiei sau ascunde că are o problemă cu alcoolul, inevitabil apare necazul. Dar când fiecare știe că celălalt „spune adevărul în dragoste”, relația se întărește și rezistă în fața furtunii (Efeseni 4:15).

2) Nivelul comportamental. „Cine este credincios in cele mai mici lucruri, este credincios și în cele mari; și cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept și în cele mari” (Luca 16:10). Cheryl Richardson spune: „Integritatea este cheia unui trai autentic”. Devii cunoscut drept o persoană integră atunci când te ții de cuvânt. Așadar, când îți iei un angajament, du-l la capăt – chiar și atunci când te costă sau când primești o ofertă mai bună.

3) Nivelul practic. De ce e atât de greu să spunem adevărul? Pentru că fiecare relație din viața noastră se bazează pe încredere.

Când nu te comporți sincer: a) Ajungi să-ți pierzi influența și respectul celorlalți,

b) Trăiești cu teamă că vei fi descoperit, ceea ce te face să te simți nesigur și te obligă să trăiești pe două niveluri: percepția publică și lupta personală,

c) Trebuie să te îngrijorezi pentru ceea ce ai spus și cui ai spus

d) Ajungi în punctul în care nu mai ai încredere sau nu-i mai crezi pe ceilalți, pentru că „după cum îți trăiești viața, așa îți judeci aproapele”,

e) Ajungi să gândești că: „Toată lumea minte”. Problema cu acest fel de gândire e că nici tu nu poți avea încredere în ei.

Așa că, dacă ai o problemă cu sinceritatea cere ajutorul Domnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.