” Sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta ” ““ este cea dintîi porunca însotita de o fagaduinta, ” ca sa fii fericit, si sa traiesti multa vreme pe pamînt.” Ef.6:2-3
Cu cîtva timpîn urma, am citit despre cîteva lucruri interesante din viata pasarilor. Cînd o pasare mama începe sa-si cloceasca ouale, aceasta sufera o transformare neobisnuita. Sîngele începe sa circule mult mai intens în zona pieptului acesteia, facînd ca aceasta parte a trupului sa se încalzeasca foarte mult.
Pentru a încalzi si ouale, pasarea mama îsi lipeste pieptul de oua. Caldura degajata în acest fel, ajuta ouale sa cloceasca ca într-un incubator.
În toata perioada clocitului pasarea mama ramîne aproape nemiscata, depunînd o jertfa si o grija deosebita. Atunci cînd trebuie sa plece ,o face doar pentru foarte scurte perioade de timp. Aceasta jertfa arata cît este de mare dragostea de mama. Aceasta renunta la libertate, la confort si hrana, numai pentru a da nastere puilor ei. Cu aceiasi grija ,apoi îi hraneste , îi apara, îi învata sa zboare si sa se hraneasca singuri.
Sensibilizati de aceasta jertfa materna întîlnita în lumea pasarilor si-a animalelor, trebuie cu atît mai mult sa apreciem sacrificiul pe care la facut pentru noi mamele noastre, care au fost gata sa se jertfeasca nu numai un an sau doi cit dureaza ciclul de maturizare în lumea plantelor si-a animalelor, ci întreaga viata !
Rug. Doamne Dumnezeule ; îti multumesc pentru mama care mi-a daruit viata si m-a crescut. Ajuta-ma sa o cinstesc prin acultare, pentru ca sa-i fiu astfel recunoscator pentru orice sacrificiu. Amin
Cand Dumnezeu l-a creat pe TATI…
(Erma Bombeck)
Când Dumnezeu i-a creat pe TATI, El a început printr-un contur prelung. Un înger, ce se tot învârtea pe-acolo, L-a întrebat:
– Ce fel de TATA mai e si asta, Doamne? Daca pe copii îi vei face de-o schioapa, de ce-i faci pe TATI atât de înalti? Nici un TATA nu va fi în stare sa se joace cu trenuletul fara sa îngenuncheze, nici sa-l înveleasca pe mezin cu plapumioara fara sa se aplece, ca sa nu mai vorbim ca va trebui de-a dreptul sa se încovoaie ca sa-l sarute de “noapte buna”.
Dumnezeu a zâmbit si a raspuns:
– Da, dar daca îl fac dupa masura unui copil, la cine vor mai putea privi în sus copiii?
Si când Dumnezeu a modelat mâinile TATALUI, le-a facut mari si late. Îngerul a dat trist din cap si a murmurat:
– Oare Te-ai gândit bine, Doamne? Îti dai seama ce faci? Mâinile mari sunt întotdeauna aspre, si nu de putine ori stângace, mai ales daca e vorba sa prinda scaiul de la pampers, sa încheie nastureii de la jacheta baietelului, sa lege funditele din coditele fetitei sau – mai rau! – sa scoata aschia ce i-a intrat mezinului în deget când îsi cioplea barcuta…
Dumnezeu a zâmbit din nou si a raspuns:
– Stiu, stiu, ai dreptate. Dar vezi tu, mâinile acestea sunt încapatoare, în ele are loc aproape orice – de la toate nimicurile din buzunarul baietelului, pâna la toate figurinele de hârtie ale fetitei, plus sfori, suruburi, cuie… În acelasi timp, însa, ele sunt suficient de primitoare, ca în causul lor sa se cuibareasca fata unui copil.
Apoi Dumnezeu a modelat picioare lungi, un bazin îngust si umeri lati si puternici. Îngerul privea aproape îngrozit la noua creatie.
– Nu, nu se poate, Doamne! Daca se aseaza si vrea sa ia copilul în brate, o sa-i cada printre picioare, ca ai uitat sa-i faci o poala!
Zâmbind, Dumnezeu a raspuns:
– MAMA, da, ea are nevoie de poala. În schimb TATAL are nevoie de umeri puternici ca sa împinga masina la nevoie, sa-si sprijine fiul în timp ce-l învata sa mearga pe bicicleta sau sa sustina un capsor adormit în drum spre casa dupa o plimbare mai lunga în racoarea serii.
Când Dumnezeu era pe punctul sa finiseze picioarele ce urmau sa intre în cei mai mari pantofi ce au existat vreodata, îngerul nu s-a putut abtine sa nu remarce chicotind:
– Nu-i drept, Doamne! Chiar crezi ca laboacele astea se vor putea coborî din pat în miez de noapte când bebelusul plânge în leagan? Si cum crezi ca va putea pasi un TATIC cu asemenea picioare printre jucariile rasfirate pe covor, fara sa zdrobeasca una sau doua sub pasul lui greu si apasat?
Dumnezeu a zâmbit din nou si a raspuns cu aceeasi rabdare si întelegere în glas:
– Se va descurca, ai sa vezi… În plus, îl va putea duce în spate pe Prâslea, care vrea sa calareasca prin gradina, sau, la o singura bataie de picior, va putea speria soriceii din casuta de vacanta… Si apoi, care copil nu se va bucura sa încerce pantofii “uriasi” ai TATALUI, anticipând nerabdator ziua când va fi si el la fel de mare ca TATA?
Dumnezeu a lucrat toata noaptea, dându-i TATALUI cuvinte putine, dar un glas ferm si plin de autoritate si doi ochi care, desi pot sa vada absolut totul, ramân blânzi si întelegatori… În cele din urma, chiar în ultima clipa a creatiei, a adaugat lacrimile. Dupa care S-a întors încet spre înger si, privindu-l cu aceeasi blândete pe care o pusese în ochii TATALUI, l-a întrebat:
– Ei, acum esti multumit? Un TATA iubeste la fel de mult ca o MAMA. Inima lui este la fel de sensibila, dragostea lui – la fel de nemarginita.
Îngerului nu i-a mai ramas nimic de spus.
De ce plang femeile?
Un baietel isi intreaba mamica:
– De ce plangi?
– Pentru ca sunt femeie! – raspunde mamica.
– Nu inteleg… – zice micutul.
Mamica il imbratiseaza si spune:
– Si n-ai sa intelegi niciodata…
Mai tarziu, copilul isi intreaba tatal:
– De ce plange mamica?
– Nu stiu nici eu! Toate femeile plang fara motiv! – a fost tot ce i-a putut spune taticul.
Devenit adult, baiatul il intreaba pe Dumnezeu:
– Doamne, de ce plang femeile asa de usor?
Si Dumnezeu raspunde:
– Cand am facut femeia, ea trebuia sa fie o fiinta deosebita. I-am facut umerii destul de puternici ca sa poarte pe ei toata greutatea acestei lumi si destul de moi ca sa fie confortabili. I-am dat forta de a da viata si cea de a accepta respingerea cu care o trateaza adesea proprii copii. I-am dat forta care-i permite sa continue cand toata lumea abandoneaza. Forta de a avea grija de familie in pofida bolilor si oboselii. I-am dat sensibilitatea de a-si iubi copiii cu o dragoste neconditionata, chiar si atunci cand ei o ranesc cumplit. I-am dat forta de a-si suporta sotul in caderile sale si de a-i ramane alaturi cu aceeasi tarie. Si, in fine, i-am dat lacrimi sa planga atunci cand simte nevoia. Vezi, fiule, frumusetea unei femei nu sta in vesmintele pe care le poarta, nici in chipul ei, nici in coafura. Frumusetea unei femei sta in ochii ei. Aceasta e poarta catre inima ei – locul unde se adaposteste dragostea. Si adesea lacrimile ei sint cele prin care poti sa-i zaresti inima.