“… am fost ca un tata pentru copiii lui: va sfatuiam, va mangaiam si va adeveream sa va purtati intr-un chip vrednic de Dumnezeu …” 1 Tesaloniceni 2:11-12

Mama a patru adolescenti spune: “Obisnuiam sa am o gramada de teorii despre cresterea copiilor; acum am o gramada de copii – si nici o teorie!” Adolescentii sunt ca niste hormoni cu picioare si nimeni nu poate schimba acest lucru. Totusi, daca scopul tau este sa formezi adulti responsabili si evlaviosi, exista o strategie eficienta. Ea se numeste “Parinti extraordinari”, deoarece te incurajeaza sa creezi un mediu in familia ta care sa fie:

Plin de. afectiune:
adolescentii nu se prea dau in vant dupa afisarea afectiunii fata de parinti mai ales in prezenta prietenilor! Totusi, Dumnezeu doreste ca tu sa interactionezi cu ei, “sfatuindu-i, mangaindu-i si indemnandu-i sa se poarte intr-un chip vrednic de Dumnezeu.” Din aces­tea fac parte gesturile pline de afectiune si comentariile sustinatoare facute la timp, …

Plina de caldura: Dorothy Parker a spus: “Cel mai bun mod prin care ii poti tine pe copii acasa este sa creezi o atmosfera placuta – sau daca nu, lasa-i sa-si ia zborul!” Acum serios, ce fel de camin creezi tu? Copiilor tai le place acasa? Dar prietenilor lor? Sau este ca un camp de lupta? Nu exista familii fara certuri, dar incercand sa reduci stresul poti crea o atmosfera mai sanatoasa. Daca aceasta inseamna mai putine activitati, mai putine calatorii si mai putine ore de lucru – nu mai sta pe ganduri, ne vei regreta!

Plina de incurajare: copiii au nevoie de disciplina si consistenta, dar au nevoie si de parinti care cred in ei orice s-ar intampla. Biblia spune: “…o vorba aspra atata mania” (Proverbe 15:1).

Copiii raspund mai bine la incurajari decat la insulte si vorbe pline de furie. Mai gandeste-te la aceasta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.