16 IUNIE – SUPRAÎNCĂRCAREA CU INFORMAțIE (1)

0
39

-“Atunci mulți o vor citi, și cunoștința va crește” (Daniel 12:4) –

Tehnologia ne dă posibilitatea de a face lucruri pe care nu le-am putut face până acum, dar ea poate crea dependență. Poți deveni atât de legat de ea încât te duce la extenuare. Un expert remar­că: “Există o tendință puternică în ființa umană de a face tot ce este capabilă să facă. Combinând lucrul acesta cu faptul de a fi conectat constant, sarcinile unei zile de lucru nu se termină niciodată. Este ușor să contactezi pe oricine oricând, iar cu informația care este disponibilă on-line poți să dai click-uri la nesfârșit”. Pavel scrie: “Răscumpărați vremea” (Efeseni 5:16). Noi spunem: “timpul înseamnă bani”, dar în realitate timpul este mult mai valoros, deoarece este o resursă care nu se poate înnoi. Odată ce a trecut, nu se mai întoarce niciodată. A gestiona supraîncărcarea cu informație înseamnă a restabili limitele pe care tehnologia le-a demolat. Așadar:

1) Recunoaște semnele: dacă tu comunici cu oamenii toată ziua și totuși te simți singur, înseam­nă că tehnologia îți domină viața;

2) Fă pași mici: aranjează să nu fi disponibil pentru perioade scurte de timp și vezi ce se întâmplă. Roțile industriei nu se vor toci din cauza unei opriri! ține minte că tre­buie să alegi: cei care cred că trebuie să fie disponibili 24 de ore din 24 își exagerează propria impor­tanță sau controlul pe care îl au alții asupra lor.

3) Stabilește limite: pune frâu emailurilor și mesajelor instantanee. Chiar ai nevoie de toate acele “pentru informarea ta” despre același lucru? Trebuie să lași instrucțiuni clare: spune-le oamenilor că răspunzi la emailuri în intervalul stabilit și spune-le pe cine să contacteze pentru un răspuns imediat. Fă-ți o listă cu responsabilități: astfel, dacă ești între­rupt, vei ști de la ce” ai plecat și unde să te întorci. ține-te de program: a trage cu ochiul la calcula­tor din când în când este un exemplu clasic de întrerupere proprie. Fă o verificare a realității: după câteva minute de navigare pe Internet pune-ți întrebarea: “Asta trebuie să fac acum?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.