15 SEPTEMBRIE – CĂLĂUZESTE-țI COPIII ÎN ANII DIFICILI (3)

0
32


-“Mal bună este înțelepciunea decât tăria!”
(Eclesiastul 9:16)-

Dacă dorești într-adevăr să-ți schimbi copilul ““ schimbă-te tu mai întâi! De obicei nu prea poți să-i schimbi pe alții. Adolescenții percep astfel de eforturi ca și cum le-ai spune “pentru mine nu ești acceptabil”. Aceasta e o modalitate perfectă de a-i transforma în luptători pentru libertate, a căror cauză devine rezistența față de eforturile tale de a-i schimba. Cea mai bună modalitate de a schimba pe cineva, este să schimbi modul în care te raportezi la acea persoană.

Când tu îți schimbi pașii, întreaga rutină a jocului se schimbă deoarece ai schimbat elementul la care se reacționează. Dacă ceea ce faci nu funcționează, oprește-te și fă ceva ce funcționează! Nu trebuie să vii cu soluția perfectă din prima. Simplul fapt de a opri caruselul obositor și frustrant al conflictului îți va îmbunătăți mediul, va diminua stresul și opoziția și va face loc unei strategii mai eficiente. Cicăleala numai îl face pe copilul tău să întrebe: “de ce te iei tot timpul de mine?” și îl distragi de la adevăratele probleme. Scăderea tensiunii, în timp ce afirmi valoarea pe care o are copilul tău pentru tine, crește probabilitatea succesului tău. Mintea adolescentului funcționează altfel. El nu este nebun, ci reacționează la chimia ce se schimbă cu repeziciune. A fost o vreme când am crezut că de la vârsta de cinci ani creierul nu se mai schimbă.

Cât ne-am înșelat! Acum știm că cea mai sofisticată dezvoltare are loc în timpul adolescenței. La începutul ei, neuronii din creier se aprind spontan, fără avertizare prealabilă sau motive conștiente, făcându-l pe copil să fie copleșit de sentimente pe care nu le înțelege și pe care nu a învățat încă să le controleze. Așa că se comportă irațional, inconștient, imprevizibil, iritant. Datoria ta este să înțelegi lucrul acesta și să devii o influență plină de calm. “Nebunia” va trece. Între timp, roagă-te; “Mai bună este înțelepciunea decât tăria!” (Eciesiastul 9:16)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.