14 Octombrie

2
35

” Atunci Petru s-a apropiat de El, si I-a zis : “Doamne de cîte ori sa iert pe fratele meu cînd va pacatui împotriva mea ? Pîna la sapte ori ? Isus i-a zis : “Eu nu-ti zic pîna la sapte ori , ci pîna la saptezeci de ori cîte sapte “! Mat. 18:21-22

Apostolul Petru a adresat o întrebare Domnului Isus : “Doamne , daca cineva din biserica pacatuieste fata de mine, de cîte ori trebuie sa-l iert ? Aceasta pare sa fie o întrebare logica si bine motivata. Se poate ca cineva sa fi gresit fata de Petru si el voia sa stie de cîte ori ar trebui sa-i acorde iertare. Sau întrebarea lui Petru sa fi fost doar o reactie la învatatura Domnului Isus cu privire la iertare. Indiferent însa de motivatia pe care a avut-o, Petru dorea sa stie de cîte ori ar trebui sa-l ierte pe fratele sau !

Înainte ca Domnul Isus sa-i fi dat vre-un raspuns , Petru fixeaza el o cifra spunînd : ” de sapte ori ?

Sapte poate fi o cifra rezonabila. De fapt sapte este cunoscut ca un numar al desavîrsirii. Sapte este o cifra Biblica : Întreaga lume a fost creata în sapte zile, iar în ultima carte a bibliei , sapte reprezinta cifra dupa care se desfasoara evenimentele istoriei. Cu siguranta ca Petru se gîndea ca sapte este o cifra acceptabila si este mult mai mult decît cineva si-ar fi propus ca sa fie masura iertarii.

În acea vreme rabinii învatau ca trebuie sa-i iertam pe cei care ne gresesc, numai de trei ori. Daca cineva ar fi gresit si a patra oara, de acea persoana urma sa se îngrijeasca Dumnezeu pe calea judecatilor Sale.

Petrua a fost foarte generos. A dublat masura stabilita de rabini si-a adaugat înca unul pentru a stabili o noua masura. Cu siguranta ca Petru si-a zis în inima lui: “aceasta masura este mai mult decît suficienta “! De fapt a ierta pe cineva care ti-a gresit “de sapte ori ” este foarte mult. În mod obisnuit, oamenii cred ca a ierta si o singura data este foarte greu !

Domnul Isus însa la socat pe Petru atunci cînd a anuntat masura Lui : “nu-ti spun de sapte ori; ci de saptezeci de ori cîte sapte “! Chiar si standardul pe care l-a anuntat Petru pentru iertare, era inadecvat; de acee Domnul Isus anunta o noua masura : “de saptezeci de ori cîte sapte”!

De cîte ori esti gata sa ierti pe acela care ti-a gresit ? Numai cei ce sunt stapîniti de dragostea lui Dumnezeu , pot împlini masura anuntata de Domnul Isus.

Rug. Doamne Dumnezeule ; ajuta-ma sa-i pot ierta pe cei ce mi-au gresit, la fel cum si Tu m-ai iertat. Amin

2 COMENTARII

  1. da, sunt de acord ca numai iubirea te poate face in stare sa poti ierta. experienta vietii ne-o arata. dar cum poate omul sa iubeasca mult, asa cum ar dori Domnul? Daca raspunsul ar fi:” un urcus pe muntele Himalaia” cred ca foarte multi s-ar incumeta s-o faca. Ca pe o sete dupa infinit, dupa o eliberare din egoismul sau instinctul de conservare care ne incatuseaza sufletul nostru facut sa fie liber ca o pasare din inaltul cerului. Dar, nu e asa simplu si nici asa de coplicat. Paradoxul e ca la iubirea lui Dumnezeu nu se ajunge nici asa simplu, dar nici asa greu ca pe Himalaia. Domnul ne cere un altfel de efort care cei mai multi nu se incumeta sa-l faca niciodata deplin: ACELA DE A NE DESCHIDE TOTAL INIMA DOMNULUI SI DE A NE DARUI INTRU TOTUL LUI, LASANDU-I INTREAGA CARMA A VIETII NOASTRE. Multi ar da mai degraba averea lor pamanteasca dar nu insasi inima.
    Da, numai intr-o inima total predata Domnului se poate naste o iubire care sa ierte pana la saptezeci de ori cate sapte. Slavit sa fie Domnul, iar mie pacatosului sa-mi fie milostiv

  2. da, sunt de acord ca numai iubirea te poate face sa poti ierta. experienta vietii ne-o arata. dar cum poate omul sa iubeasca mult, asa cum ar dori Domnul? Daca raspunsul ar fi:” un urcus pe muntele Himalaia” cred ca foarte multi s-ar incumeta s-o faca. Ca pe o sete dupa infinit, dupa o eliberare din egoismul sau instinctul de conservare care ne incatuseaza sufletul nostru facut sa fie liber ca o pasare din inaltul cerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.