În august 1806, cinci studenți de la Williams College s-au întâlnit pe un câmp la una dintre cele două întâlniri săptămânale de rugăciune, când o furtună i-a făcut să se adăpostească lângă o căpiță de fân. Continuându-și rugăciunea, Samuel John Mills și-a împărtășit dorința de a răspândi creștinismul în străinătate până în est. Întâlnirea de rugăciune de lângă căpița de fân din Williamstown, Massachusetts este considerată de mulți învățați drept scânteia care a aprins dorința americanilor de a susține misiunile din lume.
În 1808, grupul de rugăciune de lângă căpița de fân și alți studenți de la Williams College au format “Frăția”, o societate organizată cu scopul de a efectua prin membri săi o misiune pentru cei nemântuiți. In câțiva ani, ei au constituit o sursă de inspirație pentru fondarea Comitetului American de Comisari pentru misiuni străine (ABCFM). Câțiva dintre studenți, printre care Adoniram Judson, s-au dus în Asia ca misionari (primii misionari străini trimiși din America în 1812).
Samuel John Mills a rămas în State pentru a recruta și pe alții și pentru a ajuta la organizarea Societății Biblice Americane și a Societății Misionare Străine Unite. La cincizeci de ani, ABCFM a trimis peste 1250 de misionari. în 1961, Comitetul American s-a divizat pentru a forma Comitetul Bisericesc Unit pentru Misiune Mondială (UCBWM).
După 150 de ani, Comitetul American a trimis aproape 5000 de misionari în 34 de lucrări diferite. Și totul a început cu cinci tineri care s-au rugat lângă o căpiță de fân! Nimic nu poate lua locul rugăciunii ““ nici banii, nici programele. Putem face lucruri extraordinare după ce ne rugăm, dar nu putem face lucruri extraordinare până nu ne rugăm. Așadar, cuvântul pentru tine astăzi este acesta: “Să ne rugăm”.