13 August

1
53

“Atunci Împaratia cerurilor se va asemana cu un om, care când era sa pleceîntr-o alta tara, a chemat pe robii sai, si le-a încredintat avutia sa.  Unuia i-a dat cinci talanti, altuia doi, si altuia unul: fiecaruia dupaputerea lui; si a plecat.” Matei 25:14-15

Prin versetele biblice de astazi, Domnul Isus ne spune ca un om bogat ,  înainte de a pleca într-o lunga calatorie, i-a chemat pe slujitorii sai,  carora le-a încredintat toata averea. Celui dintâi slujitor din casa sa i-adat cinci talanti, celui de-al doilea i-a dat doi talanti, iar celui de-altreilea i-a dat numai un talant.

Împartirea acestor valori nu s-a facut dupa ordinea în care acestia s-auprezentat si nici dupa pozitia pe care o aveau în casa stapânului, ci dupaputerea si abilitatea pe care slujitorii o aveau pentru a le folosi. Estedemn de remarcat faptul ca stapânul nu le-a spus slujitorilor unde avea samearga, cât urma sa lipseasca si nici ce ar fi trebuit sa faca cu valorilepe care le-au primit.

Un talant reprezenta însa o mare valoare materiala . Acesta era echivalentula cel putin 20 de ani de ani de munca pentru o persoana. Asa ca slujitorulce primise 5 talanti, avea în posesie o valoare materiala echivalenta cuveniturile câstigate de 5 persoane timp de 20 de ani, iar slujitorul ceprimise doi talanti, avea responsabilitate asupra unei sume câstigate în 20de ani de munca de doua persoane.

Desi de multe ori consideram ca cel ce a primit numai un talant avea celmai putin, chiar si acestuia i s-a oferit o mare suma de bani, echivalentacu salariul unei persoane pentru 20 de ani de munca.

Dupa ce au primit banii, constienti de valorile încredintate, primiislujitori s-au apucat de munca. Pentru ca au investit banii ce-i aveau, înscurt timp au reusit sa dubleze sumele primite.

Al treilea slujitor a mers însa în gradina si-a sapat o groapa mare în carea ascuns banii pe care îi primise de la stapânul sau. Daca cei dintâi auactionat prin credinta fiind interesati de investitie si profit, slujitoruldin urma a fost mult mai precaut. Pentru ca s-a temut sa riste, a fostinteresat mai degraba sa pastreze ceea ce a primit. Aceasta atitudine arataînsa necredinta, neglijenta si teama .

Nu dupa multa vreme, stapânul s-a întors si a cerut fiecaruia sa deasocoteala de felul cum au administrat valorile primite.

Pentru munca depusa si profitul realizat, primii slujitori au fostfelicitati de stapân si rasplatiti pe masura. Când a venit însa cel de-altreilea slujitor care n-a investit suma primita sia risipit timpul fara sarealizeze vreun profit, dupa ce l-a mustrat, stapânul i-a luat chiar sivalorile încredintate.

Este usor sa-l judecam pe acest slujitor, pentru atitudinea sa; nu-i asa? Aavut o mare sansa, dar pentru ca n-a stiut s-o foloseasca, a pierdut totul.

Si tu ai primit din partea lui Dumnezeu valori mult mai mari. Dumnezeuti-a dat un suflet care valoreaza mai mult decât toate comorile acestei lumisi multe alte daruri si înzestrari spirituale pe care ar trebui sa le puiîn slujba pentru El. Cum foloseti ceea ce ti s-a încredintat? Si ce veiraspunde atunci când vei fi chemat sa dai socoteala ? Vei fi raplatit; sauvei pierde chiar si ceea ce ti s-a încredintat?

Rugaciune: Doamne Isuse; iarta-ma ca de multe ori si eu am ascuns talantul pe caremi l-ai daruit si da-mi putere ca atâta vreme cât este înca ziua sa lucrezcu credinciosie, pentru ca atunci când îmi vei cere socoteala sa pot primirasplata unui profit însutit. Amin.

1 COMENTARIU

  1. Unde sa caut Imparatia Cerurilor? Putem atinge maturitatea spirituala, fara a cunoaste maturitatea sociala?
    Mi-a fost foarte greu sa realizez ce inseamna Imparatia cerurilor. Asa cum era prezentata, parea sa insemne respectarea si participarea la programul de biserica si la activitatile organizate de aceasta. Cu tot efortul sustinut intr-o astfel de lucrare pare sa fie o imagine asemenea talantului ingropat, atata timp cat ceea ce facem nu se propaga in cei de langa noi. Unde sa cautam Imparatia Cerurilor? In ceea ce investeste Dumnezeu in noi? In ceea ce investim noi in altii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.