12 Aprilie – CEA MAI BUNĂ CALE PENTRU COPILUL TĂU (2)

1
40


-“învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze”
(Proverbe 22:6) –

Poate spui: “Ea este un copil așa de ascultător, dar fratele ei încalcă toate regulile”. Sau: “Copilul cel mare este atât de organizat, cel mic este un dezastru!” Fiecare copil este unic. Pentru părinte acest lucru este o mare provocare. Să ne uităm la învățăturile pe care ni le dă Dumnezeu în Proverbe 22:6.

1) “învață pe copil”. Copiii atenți, iubitori, productivi și fericiți nu “evoluează” pur și simplu ““ ei sunt învățați. Generația de copii cu cheia la gât a dovedit că “copilul lăsat de capul lui face rușine mamei sale” (Proverbe 29:15). Părinții înțelepți aleg direcția pentru copiii lor, apoi o mențin prin consolidare pozitivă și disciplină consistentă. Ei își modelează atitudinea și comportamentul copiilor lor în con­formitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Referirea pe care o face Solomon în acest verset indică un pre­adolescent care încă poate fi modelat. Dacă ratezi acei ani de învățare sarcina ta este dificilă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu nu este imposibilă.

2) “Calea pe care trebuie s-o urmeze”. Ai auzit vreodată de “influența părintească”? înseamnă să încerci să-l faci să devină ceva ce nu este în natura lui. Faptul de a forța dopuri pătrate în găuri rotunde invită la rebeliune în cazul copiilor energici și distruge capacitatea creativă în cei docili. Acest verset într-o altă traducere susține învățarea copilului “în conformitate cu darurile individuale sau cu înclinația lui”. Analizează darurile copilului tău, apoi canalizează-le în mod corespunzător. Faptul de a pune dopuri pătrate în găuri pătrate reduce opoziția, invită la cooperare și merge în direcția recunoașterii destinului stabilit de Dumnezeu pentru copilul tău. Când este calea lor, nu a ta, ei vor păși cu dedicare.

3) “Când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea”. Când copiii se află în locul pregătit de Dumnezeu pentru ei, nimeni nu trebuie să-i manipuleze, să-i controleze sau să-i amenințe. Ei se simt întăriți, cre­ativi, provocați, împliniți și fericiți să crească în gaura pătrată pe care a modelat-o Dumnezeu pentru ei!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.