11 Decembrie

1
53

” “¦sfintiti în inimile voastre pe Hristos ca Domn.”Fiti totdeauna gata sa raspundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este în voi; dar cu blândete si teama, având un cuget curat; pentru ca cei cebârfesc purtarea voastra buna în Hristos, sa ramâna de rusine tocmai în lucrurile în care va vorbesc de rau.” 1 Petru 3:15-16

Irod, procuratorul Iudeii din vremea în care S-a nascut Domnul Isus, a fost un conducator foarte abil. El a construit palate, cetati întarite, temple, apeducte si a restaurat chiar si templul din Ierusalim, revigorând economia si comertul. Pentru toate aceste realizari, el a ajuns sa fie foarte respectat la Roma, ramânând în istorie sub numele de “Irod cel Mare!”

Viata lui s-a degradat însa din punct de vedere moral, ajungând pâna la decizii si manifestari paranoice. În una dintre acestea , el a cerut Romei permisiunea sa-si execute sotia si doi dintre fii lui, pentru înalta tradare. Cunoscându-i faptele, prietenul sau Augustus, cezarul Romei, a spus: “pentru mine este mai de preferat sa fiu porcul lui Irod, decât fiul acestuia!”

În comunitatea crestina, Irod este cunoscut a fi cel care a dat cel mai sîngeros decret prin care toti copii de parte barbateasca cu vârsta mai mica de doi ani din Betleem, au fost omorâti. Prin acest plan diabolic , el încerca sa scape de un posibil pretendent la tron.

Planul sau însa nu a reusit, pentru ca Cel pe care îl urmarea, a fost ocrotit si pazit de Dumnezeu în Egipt.

Urmarind însa viata si actiunile lui Irod, ne putem întreba: “cum se poate ca un om sa ajunga într-o asa situatie? Sa nu mai aiba mila si dragoste fata de copii si chiar fata de cei din propria familie? Cazul lui Irod ne arata ca abuzul de putere poate genera pacate monstruoase.

Într-o lume în care goana dupa putere genereaza aceleasi manifestari, trebuie sa ne întrebam: “cum ne pregatim pentru Craciun?” Daca în mijlocul societatii în care traim, ura si învrajbirea genereaza tensiuni tot mai mari, este bine sa auzim ceea ce-a spus Ioan Botezatorul, cândanunta pe cei din Iudeia, cum sa se pregateasca pentru venirea Împaratiei : ” Cine are doua haine, sa împarta cu cine nu are nici una; si cine are de mâncare, sa faca la fel. “Cine are o pozitie de responsabilitate, sa lucreze cu onestitate, iar cine are puterea, sa nu abuzeze de ea!”

Un mare exemplu în acest sens este Hristos, care desi a avut o pozitie de autoritate si slava, a renuntat la putere, facându-Se asemenea noua, fiindca ne-a iubit, pentru ca puterea poate corupe, pe când dragostea înnobileaza . Rugaciune:

Doamne Dumnrezeule; ajuta-ma sa învat din actul întruparii Fiului Tau, cum sa traiesc în smerenie si cum sa-i slujesc cu dragoste pe cei ce ma înconjoara, asteptând atfel vremea când Tu ma vei înalta. Amin.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.