„Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze”
(Proverbe 22:6)

Când vrei să-l crești pe copil „pe cale pe care trebuie s-o urmeze , trebuie să fii conștient de următoarele lucruri:

1) Preocupările lui. John Ruskin a spus: „Spune-mi ce-ți place și eu îți voi spune ce vei fi”. Ce îi place copilului tău? Cifrele? Culorile? Activitățile? Cel mai mare cadou pe care i-l poți oferi nu sunt bogățiile, ci descoperirea propriilor sale daruri.

2) Relațiile lui. Care este afirmația care îl caracterizează cel mai bine pe copilul tău? a) „Urmați-mă”. b) „Vă anunț eu dacă am nevoie de ajutorul vostru”, c) „Putem face lucrul acesta împreună?” d) „Spune-mi ce trebuie să fac și voi face”. Nu-i caracteriza pe singuratici ca și indiferenți sau pe cei care caută mulțimea încrezuți. Dumnezeu i-a creat așa. Ce îl mulțumește pe copilul tău și îl face să spună „da? îi place să călătorească sau să stea acasă? li place să țină lucrurile în ordine sau le preferă împrăștiate? Ceea ce îl încântă pe un copil, pe altul îl deranjează.

3) Mediul lui. Cactusul se dezvoltă în alte condiții decât trandafirul. In ce sol creste copilul tău? Unora le place să fie remarcați, în timp ce alții preferă să se ascundă în mulțime. Unii se descurcă bine la teste, alții excelează în clasa, dar se împotmolesc când apare examenul. Winston Churchill a căzut de mai multe ori la testele de la școală și cu toate acestea, a schimbat istoria. Excelăm numai când ne aflăm în mediul potrivit.

4) Calitățile lui. La doi ani, Van Cliburn a cântat un cântec la pian după ce a auzit pe cineva predând lecții de pian într-o încăpere alăturată. Mama sa a observat lucrul acesta, i-a dat lecții, și pustiul din Kilgore, Texas, a câștigat prima Competiție Internațională pentru Pian „Tchaikovsky” din Moscova.

Rezistă tentației de a-ți eticheta copiii înainte de a-i studia și roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să le înțelegi unicitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.