Totuși în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit” (Romani 8:37)
La fel cum există starea cunoscută drept “stres post-traumatic”, cercetătorii vorbesc și despre “creștere post-traumatică”. Unii spun că necazul poate duce la creștere. Alții că cele mai profunde stări de creștere spirituală nu se pot atinge fără suferință. Dar zdrobirea nu aduce în mod automat creștere. O mare parte din rezultat depinde de modul în care răspunzi la zdrobire.
Ernest Hemingway a scris: “Mai devreme sau mai târziu, lumea îi zdrobește pe toți și cei zdrobiți sunt cei mai puternici în locurile în care au fost zdrobiți”. Uneori lucrul acesta este adevărat. Dar de cele mai multe ori oamenii scriu lucruri frumoase și cred că sunt adevărate ““ și cu toate acestea, nu le sunt de nici un folos. Hemingway însuși a avut parte de o zdrobire care i-a pus capăt vieții deoarece durerea a fost prea mare. Pe de altă parte, losif, care a fost trădat de familia sa, care a fost acuzat de viol și închis pe nedrept, a privit în urmă și a spus: “Dumnezeu a schimbat răul în bine” (Geneza 50:20).
Cheia pentru creșterea post traumatică este să-L vezi pe Dumnezeu în toate lucrurile, să te apropii de El, să te încrezi în El când nu poți înțelege situația și să știi că El are în inimă doar binele tău. Când vine vorba de a-L sluji pe Dumnezeu, există două fețe ale monedei: biruința și suferința. Nouă ne place primul aspect și încercăm să-l evităm pe al doilea. Dar ambele fac parte din planul lui Dumnezeu.
Dumnezeu l-a chemat pe Pavel în lucrare, spunându-i: “îi voi arăta tot ce trebuie să sufere pentru Numele Meu” (Faptele Apostolilor 9:16). Dar vremurile grele nu l-au făcut pe Pavel să se îndoiască de credința lui sau de Dumnezeul căruia îi slujea: “Totuși în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit”.