OMUL LUI DUMNEZEU!

0
14
În ultimele zile, am auzit repetându-se mereu apelativele: „omul lui Putin” sau „omul Rusiei!”. În contrast cu acestea, a fost promovat și apelativul „omul lui Trump” sau „omul Americii”. Pe lângă aceste etichete, este surprinzător cât de repede unii oameni se aliniază în spatele unuia sau altuia.
Evenimentele pe care le trăim ne arată însă că nu mai este mult până când, pe scena istoriei, va apărea „Omul fărădelegii”, iar în spatele acestuia se vor alinia cele mai influente personalități ale vremii, popoare întregi și multe etnii.
De aceea, provocarea mea în acest articol este să descoperim cine este „omul lui Dumnezeu” și să ne asemănăm acestuia, urmându-L pe Domnul Isus!
Nu vă grăbiți să-l identificați pe cel pe care îl considerați „omul lui Dumnezeu” după criterii personale, fiindcă și lupii se îmbracă uneori în piele de oaie, iar chiar și diavolul se prezintă ca înger de lumină pentru a-i înșela pe cei aleși. Despre acest lucru, apostolul Pavel a spus:
Oamenii aceștia sunt niște apostoli mincinoși, niște lucrători înșelători, care se prefac în apostoli ai lui Hristos. Și nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină. Nu este mare lucru, dar dacă și slujitorii lui se prefac în slujitori ai neprihănirii. Sfârșitul lor va fi după faptele lor.” (2 Cor. 11:13-15)
Deși în Sfânta Scriptură sunt menționați mulți oameni ai lui Dumnezeu, pentru a cunoaște identitatea acestora mă voi folosi de exemplul lui Timotei, căruia apostolul Pavel i s-a adresat deseori cu această numire, spunându-i:
Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri și caută neprihănirea, evlavia, credința, dragostea, răbdarea, blândețea. Luptă-te lupta cea bună a credinței; apucă viața veșnică, la care ai fost chemat și pentru care ai făcut acea frumoasă mărturisire înaintea multor martori.” (1 Tim. 6:11-12)
Dacă oamenii se concentrează asupra aparențelor și apreciază ceea ce izbește ochiul, Dumnezeu se uită la inimă și la esența unei persoane. De aceea, omul lui Dumnezeu este identificat după:
1. Caracter
Din perspectivă biblică, caracterul unei persoane însumează totalitatea virtuților creștine, exprimate prin puterea Duhului Sfânt, după ce aceasta a trăit înnoirea vieții prin pocăință, iertarea păcatelor și nașterea din nou.
Aceste virtuți sunt manifestate prin atitudine, vorbire, comportament, relații și fapte. Un om de caracter se aseamănă cu Domnul Isus, Cel care este modelul desăvârșit. Apostolul Pavel îi spune lui Timotei:
„Să știi că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroși, trufași, hulitori, neascultători de părinți, nemulțumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecați, clevetitori, neînfrânați, neîmblânziți, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfați; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea.” (2 Tim. 3:1-5)
2. Chemare
Dacă oamenii firești trăiesc pentru ei înșiși, împlinind poftele firii, omul duhovnicesc trăiește pentru a împlini ceea ce Dumnezeu l-a chemat să facă. Cele cinci chemări ale harului sunt:
• Chemarea la mântuire
• Chemarea la maturizare spirituală
• Chemarea la mărturisire
• Chemarea la milostivire (suferință personală și slujirea celor care suferă)
• Chemarea la moștenire
Omul lui Dumnezeu nu trăiește pentru sine, ci pentru Dumnezeu și pentru ceilalți.
3. Conduită
El nu se amestecă cu cei ce fac răul și nici nu ia parte la lucrurile neroditoare ale întunericului. Apostolul Pavel spune:
Odinioară erați întuneric; dar acum sunteți lumină în Domnul. Umblați deci ca niște copii ai luminii.” (Ef. 5:8)
4. Competențe
Pe lângă darurile primite de la Dumnezeu, omul lui Dumnezeu învață și se echipează prin studiu, practică și experiențe personale. În acest sens el îi spune lui Timotei:
„Caută să te înfățișezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie rușine și care împarte drept Cuvântul adevărului.” (2 Tim. 2:15)
5. Consacrare
Omul lui Dumnezeu nu se aseamănă cu leneșul despre care Solomon a spus:
„Am trecut pe lângă ogorul unui leneș și pe lângă via unui om fără minte. Și era numai spini, acoperit de mărăcini, și zidul de piatră era prăbușit.” (Prov. 24:30-31)
În schimb, omul lui Dumnezeu își duce misiunea la bun sfârșit. Apostolul Pavel spune:
M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credința. De acum mă așteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da în ziua aceea Domnul, Judecătorul cel drept.” (2 Tim. 4:7-8)
Concluzie
După ce am enumerat aceste trăsături ale omului lui Dumnezeu, lasă-mă să te întreb: Ești un om al lui Dumnezeu? Dacă nu poți spune un „da” hotărât, ce îți mai lipsește? Roagă-te și cere ajutor de la Dumnezeu pentru a deveni omul pe care El îl caută.
Dacă ai atribuit acest calificativ cuiva care nu îl merită, fii gata să îți recunoști greșeala și să ceri iertare. În vremurile în care trăim, lucrătorii lui Dumnezeu sunt tot mai puțini. De aceea, să ne rugăm ca Dumnezeu să ridice oameni destoinici pentru secerișul Său, iar noi să fim cei dintâi!
Doamne ajută!
Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.