În aceste zile, suntem angajați intens pentru a definitiva pregătirile specifice aniversării actului întrupării Domnului Isus, dorindu-ne, în acest fel, să avem „Sărbători fericite!” În același timp, îi felicităm, cu aceeași urare, și pe cei apropiați nouă, așteptând ca și toți cei pe care îi iubim să aibă tot „Sărbători fericite!”
Numai că trebuie să fim foarte atenți, fiindcă sunt anumiți factori care ne pot fura sărbătoarea, iar, în loc de Sărbători fericite, să ajungem să gustăm amărăciunea unor sărbători furate!
Pentru a nu trăi această dezamăgire, trebuie să fim atenți la:
AGLOMERAȚIA INTENSĂ
În preajma sărbătorilor, suntem confruntați cu o aglomerație tot mai intensă. Și aceasta o întâlnim nu numai în trafic, în magazine sau la evenimente, ci sunt lucruri care ne aglomerează chiar viața și căminele noastre.
Suntem aglomerați, fiindcă ne propunem tot mai multe lucruri gospodărești pe care trebuie să le împlinim înainte de sărbători, lista pentru cumpărături este tot mai lungă, meniurile sunt tot mai sofisticate, iar, pentru toate acestea, cheltuim rezervele financiare și, uneori, angajăm chiar și credite pe care urmează să le plătim tot anul.
Ce să mai spunem despre musafiri, despre colindători sau despre călătoriile pe care urmează să le facem? Nu mai adaug la acești factori și situațiile neprevăzute, precum accidente, boală sau obligațiile de serviciu etc.
Nu-i așa că, în mijlocul tuturor acestor provocări, suntem întinși în toate direcțiile, iar atunci când vine timpul de sărbătoare, nu ne mai putem bucura?
Pentru ca aglomerația să nu ne fure sărbătoarea, trebuie să ne rânduim prioritățile și să alegem între lucrurile care sunt cu adevărat necesare și cele care sunt mofturi, între lucru-rile care pier odată cu întrebuințarea lor și cele care sunt veșnice.
În acest sens, însuși Domnul Isus ne-a atenționat, spunând:
„Nu vă îngrijorați, dar, zicând: ‘Ce vom mânca?’ sau: ‘Ce vom bea?’ sau: ‘Cu ce ne vom îmbrăca?’ Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc știe că aveți trebuință de ele. Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate acest-te lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:31-33)
Pe lângă aglomerația intensă, sărbătoarea ne mai poate fi furată și de:
APARENȚELE ÎNȘELĂTOARE.
Sunt consternat de faptul că, în aceste zile, accentul preocupărilor celor mai mulți dintre noi nu mai este pus pe fond, adică pe ceea ce reprezintă esența sărbătorii, ci pe aparențe, adică pe ceea ce este la suprafață, care ne face să fim în trend cu lumea. În șirul acestor aparențe pot să cuprind bradul, cadourile, luminile, mesele îmbelșugate, hainele și mașinile scumpe, iar, pentru alții, și băuturile, și împlinirea celor mai de neînchipuit plăceri!
Datorită acestui fapt, locul Celui sărbătorit a fost luat de Moș Crăciun, de crăciunițe sau de rude și musafiri.
Pentru ca toți acești factori să nu ne fure sărbătoarea, trebuie să știm că esența sărbătorii este Domnul Isus, de a cărui întrupare ne amintim, dar pe care trebuie să-L onorăm trăind în comuniune și părtășie deplină.
Pentru a nu fi ispitiți de aparențe, apostolul Pavel ne îndeamnă, spunând:
„Nimeni să nu vă înșele cu vorbe deșarte; căci din pricina acestor lucruri vine mânia lui Dumnezeu peste oamenii neascultători. Să nu vă întovărășiți, dar, deloc cu ei. Odinioară erați întuneric; dar acum sunteți lumină în Domnul. Umblați deci ca niște copii ai luminii.” (Ef. 5:6-8)
Dacă există factori care ne pot fura sărbătorile venind din exterior, sunt și factori care au același efect, venind din interiorul ființei noastre. Dintre aceștia, amintesc:
ANTECEDENTELE ÎMPOVĂRĂTOARE.
Este de apreciat faptul că, înainte de sărbători, oamenii își curăță curțile, casele, mașinile și hainele, numai că, de cele mai multe ori, rămâne necurățată inima, o curăție care este de cea mai mare însemnătate. Dacă nu poate fi sărbătoare fără sărbătorit, tot așa nu poate fi sărbătoare nici fără curăție spirituală.
Ne dorim să fim fericiți, iar bucuria să ne fie deplină. Numai că, într-o inimă plină de păcat și de poveri, nu mai este loc și pentru fericire. Fiindcă aceste antecedente morale și spirituale ne fură sărbătorile, trebuie ca, mai întâi, să facem curățenie în inima și în viața noastră. Soluția pentru această înnoire este recunoașterea păcatelor, mărturisirea lor, credința în jertfa ispășitoare a Domnului Isus și umblarea în ascultare deplină de El.
Apostolul Ioan subliniază acești pași, spunând:
„Copilașilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiți. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel Neprihănit. El este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre; și nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi.” (1 Ioan 2:1-2)
Sau:
„…dacă umblăm în lumină, după cum El însuși este în lumină, avem părtășie unii cu alții; și sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăță de orice păcat. Dacă zicem că n-avem păcat, ne înșelăm singuri, și adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curățe de orice nelegiuire.” (1 Ioan 1:7-9)
După cum Hristos a luat chip, S-a născut și a crescut într-o familie care umbla în credință și curăție, El îi onorează prin prezența Sa și astăzi pe cei care trăiesc în același fel.
Însă, înainte de a spune Amin, mai amintesc și faptul că sărbătorile ne pot fi furate și de
AȘTEPTĂRILE IMAGINARE.
Nu poți avea sărbători fericite dacă nu trăiești în conformitate cu statutul pe care îl ai, în smerenie, cu decență și modestie. Mulți pierd bucuria sărbătorilor deoarece ceea ce își doresc este mult mai mult decât ceea ce își pot permite.
Crescând într-o familie modestă, cu opt copii, îmi aduc aminte că bucuria noastră cea mai mare la sărbători era să avem pâine pe masă, iar după colind să primim nuci, cornulețe și cozonac! Oare câți s-ar mai bucura astăzi de aceleași condiții?
Nu spun aceasta pentru a îndemna să ne întoarcem la ceea ce a fost altădată, ci pentru a învăța să ne bucurăm de ceea ce avem, fără a ne uita la ceea ce au alții. Cineva a spus că pe unii îi doare stomacul nu de ceea ce mănâncă ei, ci de ceea ce mănâncă alții!
De aceea, pentru a te bucura de sărbători, evaluează corect ceea ce îți dorești și bucură-te deplin de ceea ce ai, mulțumindu-I lui Dumnezeu că darurile pe care le-ai primit sunt mult mai mari decât le meriți și decât le au alții.
Citind o statistică în acest sens, am înțeles că, dacă avem o locuință, trebuie să ne bucurăm, fiindcă 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume nu o au și trăiesc sub cerul liber, în colibe sau în corturi. În fiecare an, până la 15 milioane de oameni sunt evacuați forțat din cauza calamităților naturale, a conflictelor etnice și religioase sau a războaielor.
Iar, dacă ai o pâine pe masă, să nu uiți că aproximativ 733 de milioane de oameni de pe glob nu o au în fiecare zi, iar anual mor de foame în jur de 9 milioane de oameni, dintre care mai mult de jumătate sunt copii sub 15 ani!
Pentru a ne ajuta să evaluăm corect aceste lucruri, scriitorul epistolei către Evrei ne îndeamnă, din partea lui Dumnezeu, spunând:
„Mulțumiți-vă cu ce aveți, căci El însuși a zis: ‘Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi.’” (Evrei 13:5)
Sau:
„…să nu dați uitării binefacerea și dărnicia; căci lui Dumnezeu jertfe ca acestea Îi plac.” (Evrei 13:16)
De aceea, pentru a avea parte de sărbători fericite, te îndemn să nu lași ca vreunul dintre acești hoți ai sărbătorilor să-ți fure bucuria și să ratezi sărbătoarea. Ieși din iureșul aglomerației, nu te concentra numai asupra aparențelor, rezolvă problema antecedentelor și ai așteptări potrivite cu starea în care te găsești, pentru ca bucuria pe care o vei trăi la aceste sărbători să fie deplină.
Doamne ajută!
Pastor Dan Boingeanu