Cantati toti de bucurie

0
136

Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeți, căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul”¦ ( Luca 2:10 )

Fiind unul dintre cele mai pline de bucurie imnuri de Crăciun, colinda Cântați toți de bucurie omite toate referințele la păstori, magi și corurile de îngeri. În schimb, accentuează acea bucurie extatică, plină de reverență pe care nașterea lui Hristos a adus-o omenirii. Secole de-a rândul, inimile oamenilor au tânjit după Dumnezeul adevărat care să se reveleze pe Sine într-un mod personal. În sfârșit, acest lucru s-a întâmplat atunci când Cuvântul s-a facut trup și a locuit printre noi. Întreaga perioadă a Sărbătorii Nașterii ar trebuie umplută de o bucurie solemnă în timp ce contemplăm iarăși marele dar divin care a fost oferit mijlocul prin care păcătoșii pot trăi veșnic.

Cântați toți de bucurie este o parafrazare a ultimei părți din Ps.98 v.4-9.
Deși la origine a fost un cântec de bucurie pentru protecția pe care Domnul o oferă aleșilor săi și anticiparea timpului când El va fi Dumnezeul întregului pământ, acest psalm a fost scris cu intenția de a fi o expresia a laudei nou-testamentale. El slăvește mântuirea începută odată cu Întruparea lui Dumnezeu ca și Copilul din Betleem destinat să îndepărteze blestemul căderii lui Adam.

Apărută în original cu titlul Venirea lui Mesia și Împărăția Sa într-o carte de imnuri din anul 1719, colinda îl avea ca autor pe Isaac Watts. Muzica acestei binecunoscute partituri muzicale se presupune că a fost adaptată de către Lowell Mason, compozitor american de muzică bisericească, după unele linii melodice folosite în părți ale oratoriului Mesia de George Frederick Handel, preyentat public pentru prima dată în 1742.

Acest măreț imn de Crăciun s-a născut prin combinarea talentelor a 3 autori: un geniu literar englez al sec. al 18-lea, un gigant al muzicii născut în Germania aceleiași perioade și un dirijor de cor american din sec. al 19-lea.

Resurse preluate cu acordul Radio Vocea Evangheliei Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.