Stîngacie în comunicare

0
47

O povestire interesanta vorbeste despre un comerciant de grîu din Rusia, numit Itzik .
El a mers într-un oras departat sa-si vînda recolta. Înainte de a pleca a promis sotiei lui ca-i va trimite o telegrama , daca va reusi sa faca o tranzactie profitabila.
Reusind în aceasta afacere , a mers la oficiul telegrafic si s-a asezat sa compuna telegrama. A luat o bucata de foaie si a scris urmatorul mesaj : ” Am vîndut grîul profitabil; ma întorc mîine; te îmbratisez cu dragoste ; Itzik “!.

Cînd era gata sa înmîneze textul pentru a fi transmis , a ezitat putin si s-a întrebat : ” De ce as scrie cuvîntul ” profitabil “? Cu siguranta sotia mea stie ca nu sunt un prost si n-as vinde niciodata grîul în pierdere ! De aceea a taiat cuvîntul “profitabil “.

A recitit apoi telegrama cu mare atentie . Ce-am putut sa scriu ! si-a zis el : ” am vîndut grîul ” ! Dar oare sotia mea nu stie de ce am plecat de acasa ? De ce oare as scrie ca am vîndut grîul ? Si a taiat si aceasta afirmatie !

Vazînd ca deja a facut doua greseli , s-a reîntors la textul telegramei : Doamne Dumnezeule ; si-a zis el recitind telegrama . Cum am putut sa scriu ca “ma întorc mîine ” ! Cînd o sa ma duc acasa ; luna viitoare ? Sotia mea ar crede ca mi-am pierdut mintile si si-ar imagina ca am o gramada de bani de cheltuit . Stiind ca n-are nici un ban de risipit ca sa mai ramîna zile în plus, si ca va merge acasa mîine ; fara ezitare a sters si afirmatia “ma întorc mîine ”

Apoi cu un ochi ager a trecut înca odata peste textul telegramei : ” Ce neîntelept sunt” ! De ce ar trebui sa scriu ” te îmbratisez cu dragoste “? Cum as putea altfel sa îmbratisez pe sotia mea ? Si apoi cum pot sa scriu ca ” te îmbratisez” cînd sotia nu este lînga mine ? Este oare ziua ei de nastere sau vre-o ocazie deosebita ? De aceea a taiat si afirmatia ” te îmbratisez cu dragoste ” !

Privind acum la telegrama , tot ce i-a mai ramas a fost doar numele sau “Itzik” Cum sa trimit o telegrama care sa aiba numai numele scris pe ea ? Sotia mea oare nu stie cum ma cheama ? Si apoi cine altcineva i-ar mai trimite sotiei mele o telegrama ? Asa ca si-a taiat si numele !
S-a uitat cu mare atentie la telegrama si-a observat ca toate cuvintele erau taiate. Vazînd ca ceea ce scrisese la început cu mare grija nu merita sa fie transmis , si-a zis : ” Chiar trebuie sa transmit aceasta telegrama “? Banii nu cresc în copaci ! Asa ca a mototolit formularul, l-a aruncat la cos si a plecat bucurîndu-se ca a luat o decizie înteleapta , prin care a economisit 50 de copeici !

A fost practic ; nu-i asa ? A judecat avînd o logica buna , Nu ? A pierdut însa marea ocazie de-asi informa sotia , despre ceea ce ea astepta cu atîta nerabdare sa afle!

Ce vei face astazi, pentru ca altii sa afle cum te-a binecuvîntat Dumnezeu ? Cum le vei arata ca-ti pasa de ei si ca-i iubesti ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.