Fii demn de încredere

1
39

În ultima poveste pe care a scris-o Tolstoy, vorbeste despre un rege ce cauta raspunsul la 3 întrebari capitale : Cum pot sa fac lucrul cel mai bun la momentul oportun ? Cum pot sa stiu cine-i demn de încredere ? Si ce lucru este cel mai important si merita prima atentie ?

În cautarea lui, regele a ajuns la coliba unui pustnic întelept. Deghizat într-un cersator, l-a vizitat pe acest pustnic ce locuia undeva ascuns în padure. Cînd s-a apropiat de coliba acestuia , a observat ca acesta aproape frînt de oboseala ,îsi sapa gradina. Dorind sa afle mai repede raspunsurile pe care le cauta, regele, a luat cazmaua cu care lucra batrînul si a terminat de sapat gradina.

Spre apusul soarelui un om cu barba ce avea o taietura grozava, se clatina gata sa cada în curtea pustnicului. Fara ca regele sa fi stiut asta ; rana acestui om a fost facuta de un grup de banditi ce-l astepta pe rege în padure. Regele cu gingasie a curatat rana acelui neajutorat, l-a bandajat si-a oprit sîngerarea.

Cînd a venit noaptea , regele a dormit în pragul colibii . Atunci cînd s-a trezit, a dorit sa verifice rana omului cu barba . Acesta si-a revenit si-a facut o marturisire deosebita : Banditii care l-au atacat ,asteptau în padure ca regele sa se întoarca de la coliba pustnicului sa-l omoare . Ei doreau astfel sa se razbune, pentru o judecata pe care regele a exprimat-o împotriva lor cu ani de zile în urma.

Regele l-a ascultat cu atente, apoi a promis ca va trimite doctorul sau pentru a-l trata si s-a pregatit sa plece. Aducîndu-si aminte pentru ce a venit ; regele a întrebat pustnicul privitor la cele trei întrebari !

Doresti raspunsul l-a întrebat pustnicul ? Lai si primit în ziua precedenta ! Cînd ai ajuns si m-ai vazut bolnav si obosit , ai terminat de sapat gradina în locul meu. Acesta a fost lucrul bun facut la timpul potrivit ! Apoi ai ajutat pe omul ranit . Daca regele ar fi ales sa plece si n-ar fi bandajat pe pe omul ce avea rana sîngerînda ,ar fi fost omorît de dusmanii lui în padure. Este dar un singur timp important : “Acum ” , pentru ca amînarea sau nepasarea ar fi fost platita scump.

Daca vrei sa stii care-i omul demn de încredere: acesta îti seamana tie ! Pe cel ce va face ca tine, merita sa contezi acordîndu-i deplina încredere.

Exista un adevar în aceasta poveste : Exista un singur timp important : “Astazi” si o singura asteptare de la viata : sa faci ce este bine ! Acest bine trebuie sa îl împlinim fata de oamenii creati de Dumnezeu, cu care tu si cu mine venim în contact !

1 COMENTARIU

  1. Un tata bogat si-a dus copilul sa-si petreaca o noapte la o familie foarte saraca, cu scopul de a-i arata acestuia realitatile vietii oamenilor care nu au bani. La intoarcerea acasa, tatal l-a intrebat pe copil despre ceea ce crede in privinta experientei traite, iar acesta i-a spus: “Tata, a fost o experienta foarte buna. Am invatat ca noi avem un caine, iar ei au patru caini, noi avem o piscina, iar ei au lacul intreg, noi avem un acoperis luminos, iar ei au cerul cu stelele si luna, noi avem o veranda si o gradina frumoasa, iar ei au padurea intreaga. Ei au prieteni adevarati care ii iubesc, noi avem doar relatii superficiale… Tatal a incremenit la cele auzite, iar fiul incheia: “Iti multumesc, tata, ca mi-ai aratat ce saraci suntem !”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.