” Crestin” sau “cretin” ?

0
53

Sunt diferite tipuri de sol pe care constructorii pot sa înalte o cladire : argila, piatra de var, stînca , nisip, calcar sau creta. Din punct de vedere spiritual , Domnul Isus spune ca sunt numai doua categorii de sol pe care puteti sa va construiti viata . Puteti sa va ziditi viata pe stînca , sau pe nisip. Nu mai exista nici o alta alternativa.

Va rog sa luati în considerare acest exemplu. Domnul Isus spune ca omul întelept îsi construieste casa pe stînca . El dovedeste precautie si inteligenta. Termenul folosit de Domnul Isus pentru a defini aceasta stînca , nu se refera la o stînca solitara si nici la o conglomeratie de pietre , ci la o stînca solida ; un munte.

Cînd Domnul Isus a prezentat aceasta parabola , era pe munte, iar cei ce-L ascultau stiau ca piatra este elementul de baza pentru orice constructie.

În acelasi timp însa Domnul Isus a vorbit si despre o alta categorie de sol aleasa pentru fundatie; “nisipul ” El spune : ” oricine aude aceste cuvinte ale mele si nu le face se aseamana cu un om nechibzuit “!

Domnul Isus a folosit termenul care în traducere exacta din limba greaca, înseamna “idiot” sau “cretin “! Prin aceasta se arata ca acest om este lipsit de judecata, pentru ca a construit fara a fi atent la temelie.

Nisipul se gaseste de obicei în vale. Este posibil ca Domnul Isus privind de pe munte sa fi vazut albiile uscate ale rîurilor temporare din Palestina. De obicei terenul în jurul acestor albii este foarte drept si neted. Folosind aceste facilitati , cel ce a construit casa pe nisip a considerat ca nu mai este nevoie de nici o pregatire a terenului. El si-a zis : “voi economisi timp, voi economisi bani, si voi economisi efort, construind aici unde terenul este neted.

Dupa cum putem observa , sunt diferente majore între cei doi constructori : Constructorul intelept a luat în considerare o perspectiva pe termen lung . El a tinut cont de orice eventualitate care ar fi putut sa apara si a construit casa în asa fel ca aceasta sa reziste tuturor provocarilor.

Constructorul neîntelept, a luat în considerare doar facilitatile de moment. El a fost concentrat numai la ceea ce este bun pentru acum si numai pentru un tiraj mare, fara sa tina cont de ceea ce se poate întîmpla în viitor.

Constructorului întelept i-a trebuit mai mult timp pentru a sapa adînc ,pentru ca astfel sa-si aseze temelia casei lui pe stînca . Efortul lui s-a meritat , pentru ca în ziua cînd au suflat vînturile si au venit suvoaiele , casa zidita de el a ramas în picioare.

Cum îti zidesti casa vietii tale ; influentat de lucrurile de moment , sau iei în considerare si pe cele viitoare ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.