Scenete de Craciun-Targul de Craciun

97
5537

Personaje:

Narator,
Vănzătorul de șosete,
Omul îmbrăcat în alb,
Femeia îmbrăcată în blană,
Femeia sofisticată,
Vânzătorul cel tânăr,
Un bărbat,
Femeia de vârstă medie,
Femeia bătrână

Narator:
Târgul era îmbrăcat în atmosferă de sărbătoare. Pomii de crăciun sclipeau în lumina beculețelor. Vitrinele magazinelor ofereau mărfuri uimitoare și reduceri de preț și mai atrăgătoare. Târgul era plin de tot felul de mărfuri colorate și cumpărători pe măsură. Toți se grăbeau, se împingeau să ajungă la masa dorită și să-și termine de făcut cumpărăturile cât mai repede. Nimeni nu l-a observat pe omul îmbrăcat în alb. Poate doar albul nemaivăzut al hainei sale atrăgea pentru o clipă privirile trecătorilor. Nimeni n-a văzut de unde a apărut, dar la un moment dat era acolo. Omul în alb îi privea în liniște pe oamenii grăbiți în, apoi s-a oprit între două gherete. De lângă el, o voce morocănoasă i-a zis:
Vânzătorul de șosete: Ai venit ca să cerșești?
Omul în alb: Să cerșesc?
Narator: Omul în alb se uita îngândurat la mulțimea trecătorilor.
Omul în alb: Ce aș putea primi de la ei?
Vânzătorul de șosete: Atunci de ce stai aici?
Omul în alb: Ofer un cadou.
Vânzătorul de șosete: Încearcă să ademenești pe alții. Nu ai nici măcar o sacoșă la tine.
Omul în alb: Eu am de oferit cadouri speciale. Și pentru tine am un cadou.
Narator: vânzătorul de șosete i-a întors spatele omului îmbrăcat în alb și nu i-a mai adresat nici o vorbă. A trecut ceva timp, dar nimeni nu i-a mai acordat atenție omului în alb. În final, o femeie îmbrăcată cu o blană s-a oprit în fața lui.
Femeia îmbrăcată cu blană: Ce se vinde aici?
Omul în alb: Viață veșnică.
Femeia îmbrăcată cu blană: Viață veșnică? Cum adică? Este vorba despre vreun medicament miraculos care îți prelungește viața?
Omul în alb: Nu. Eu nu ofer doar viață mai lungă, ci viață veșnică.
Femeia îmbrăcată cu blană: Eu sunt încă tânără, nu mă interesează viața veșnică. Caut ceva ce pot agăța de brad, ceva care să arate bine pe pomul de crăciun. Nu ai să-mi dai ceva marfă adevărată de Crăciun? Moș Crăciun, ieslea din Betleem, lumânări deosebite?
Omul în alb: Nu am. Crezi că aceste obiecte îți vor face Crăciunul mai frumos?
Femeia îmbrăcată cu blană: Cred că aceste lucruri dau o vrajă, o atmosferă deosebită casei.
Omul în alb: Da, probabil că vor da lumină camerei. Dar inimii tale? Cadoul meu ar lumina sufletul tău.
Femeia îmbrăcată în alb: Mi se pare că aici nu găsesc nimic din ce mi-ar trebui. La revedere!
Narator: Femeia îmbrăcată cu blană a pornit să-și continue drumul, dar după câțiva pași, s-a oprit. Parcă ezita. Mulțimea din jurul ei a împins-o mai departe. Până s-a făcut seară, câțiva oameni s-au mai oprit în fața omului în alb. Unii au râs de el, unii erau interesați, dar n-au mai așteptat răspunsul. Încet-încet, târgul a început să se golească de vânzători și de cumpărători. Omul în alb n-a făcut nici o mișcare. În final, un vânzător tânăr i-a zis:
Vânzătorul tânăr: Mi se pare că ești începător. Cred că problema ta e că nu ști să ieși în evidență. Ai avea nevoie de reclamă, de ceva senzațional. De exemplu, muzică pe care ai putea dansa, sau ceva de genul acesta. Crede-mă, oamenilor le plac chestiile astea. Iar tu stai doar aici în liniște și aștepți ca oamenii să vină la tine?
Omul în alb: Oamenii să vină la mine? Da. Eu am parcurs un drum nesfârșit ca să vin aici și să le dau Viața Veșnică. Eu stau aici în mijlocul lor, ei ar trebui doar să întindă mâna.
Vânzătorul tânăr: Măcar fă-te auzit, strigă ceva, cum fac și alții. Dacă vei fi puțin mai agresiv, o să vezi că îți vei vinde marfa mai bine. Trebuie să faci ceva ca să meargă treaba.
Omul în alb: Eu am făcut deja totul. Cine vrea cu adevărat, poate să audă liniștea mea și în gălăgia asta, și poate să mă observe între mulțimea de mărfuri.
Narator: Vânzătorul cel tânăr privea neîncrezător.
Vânzătorul tânăr: Dacă nu vrei, nu vrei. Un sfat ți-aș mai da: măcar împachetează-ți marfa frumos, așa o să pară mai mare, mai atrăgătoare.
Omul în alb: Nu las nimic să acopere ce am eu de dat. Dacă cineva este într-adevăr interesat, va vedea cât este de valoros cadoul meu. Este mai presus de toate cadourile din lumea asta.
Vânzătorul tânăr: Ei, nu prea ești modest… Dar ce se va întâmpla dacă stai aici până la Crăciun, în ploaie și frig, și să zicem că nu vinzi decât o bucată?
Narator: Omul în alb a început să zâmbească.
Omul în alb: Eu îl aștept chiar și pe acel om cu drag.
Vânzătorul tânăr: Mult noroc, atunci! La revedere!

Narator: A doua zi, mulțimea de oameni a revenit. Omul în alb stătea la locul lui, având în mână o tablă pe care scria: ,,Slavă lui Dumnezeu în locurile prea înalte și pace pe pământ între oamenii plăcuți Lui”. Trecătorii au citit inscripția, dar cei care păreau interesați erau puțini. O femeie de vârstă medie a întrebat mirată.
Femeia de vârstă medie: Ce înseamnă ,,harul salvator”?
Omul în alb: Înseamnă că cei care își regretă păcatele, acelora li se vor ierta păcatele și vor primi Viață Veșnică.
Femeia de vârstă medie: Asta nu e pentru mine! Eu toată viața am făcut doar bine altora, eu nu am păcate.
Narator: Femeia a plecat supărată. La scurt timp, o femeie sofisticată încerca să descifreze ce scria pe tablă.
Femeia sofisticată: Viață Veșnică… și eu îmi doresc asta. Cine nu ar vrea să trăiască veșnic? Sper că vom face o afacere bună. Mai am multe de cumpărat, dar o să revin. O să fi aici și mâine, nu?
Omul în alb: Eu voi fi aici. Vă voi aștepta cu drag.
Femeia sofisticată: Voi reveni atunci. La revedere!
Narator: Dar degeaba a așteptat-o a doua zi, a treia zi, femeia nu a mai revenit. S-a oprit în schimb un bărbat, care era interesat cu adevărat.
Bărbatul: Har mântuitor, viață veșnică. De asta am nevoie neapărat. Cu cât îl pot cumpăra?
Omul în alb: Îl poți avea fără să plătești nimic. Prețul adevărat este de neplătit. Chiar dacă ai încerca să economisești tot timpul vieții, tot nu ai dispune de averea necesară. Eu am plătit deja în locul tău, ca tu să îl poți avea.
Bărbatul: Îl pot avea gratis? Lucrurile primite așa mi s-au părut întotdeauna suspecte. Pe de altă parte, tu ai plătit ca să mi-l dai mie cadou? Nu înțeleg, noi nici nu ne cunoaștem măcar.
Omul în alb: Eu te cunosc. Văd că inima ta e plină de durere și goliciune. De aceea vreau să îți ofer Viața Veșnică, vreau să te văd fericit.
Narator: Bărbatul s-a supărat rău de tot.
Bărbatul: Ce ai tu de-a face cu sentimentele mele? Asta e problema mea. Ce legătură ai tu cu mine? Mie nu-mi trebuie nimic gratis. Eu întotdeauna plătesc cum se cuvine.
Narator: Omul în alb se uita trist după bărbat. Următorul curios era o femeie în vârstă, simplă, cumsecade, care a ascultat explicația lungă despre cadoul ce era oferit gratis.
Femeia în vârstă: Înțeleg deja. Tu ierți păcatele, restabilești viețile distruse, vindeci sufletele rănite. Acesta chiar este un lucru extraordinar! De asta ar avea nevoie băiatul meu! Eu aș dori din harul acest salvator, pentru fiul meu.
Omul în alb: Dar eu vreau să vă dau cadoul meu dumneavoastră. Și îl aștept și pe fiul dumneavoastră…
Femeia în vârstă: Dragul meu, uită-te la mine, eu nu am nevoie de așa ceva. Poate mai târziu. Dar fiul meu bea, este alcoolic… Nevasta l-a părăsit deja, iar el e distrus total. De dimineața până seara mă frământ din cauza lui.
Omul în alb: Dumneavoastră nu puteți să îi duceți cadoul meu. Dacă vine el aici, eu îi voi da cadoul meu personal. În felul acesta, el se va elibera din robia alcoolului. Dar acum, lăsați-mă să vi-l dau dumneavoastră.
Femeia în vârstă: Pentru mine nu e important acum. Poate într-o zi va fi. Dacă o să am probleme, te voi căuta, voi veni pentru cadoul tău. Până atunci, îl trimit pe fiul meu.
Narator: Dar nici fiul nu a venit. Omul în alb a auzit fel de fel de motive pentru care oamenii nu au vrut să accepte Viata Veșnică. În ultima zi, a fost cea mai mare aglomerație. Oamenii grăbiți cumpărau mărfurile criticate zilele trecute. Vânzătorii obosiți evaluau rezultatele afacerii la sfărșit de an. Au aruncat câte o privire batjocoritoare Omului în alb și așteptau să vadă cum o să suporte eșecul. Dar peste puțin timp, vânzătorii ironici au început să se rușineze, deoarece li se părea că omul în alb stătea tot așa ca și în prima zi. Chiar dacă era stropită cu noroi, haina lui strălucea ca și la început. Acest om încă mai aștepta pe cineva să vină. Abia mai circulau câțiva oameni, totuși el aștepta. Un om cu un chip îndurerat s-a oprit în fața lui.
Bărbatul: Te-am văzut de mai multe ori aici și am citit ce scrie pe tabla ta. De fapt, eu mi-am făcut deja cumpărăturile de Crăciun, nici nu știu ce mai caut aici.
Narator: Bărbatul s-a uitat în ochii blânzi ai Omului în alb și a fost cuprins de o căldură deosebită. Gânduri neconcepute, tăinuite în adâncul sufletului, dintr-o dată au revenit la suprafață.
Bărbatul: Simt că ceva lipsește din viața mea. Îmi este frică de venirea Crăciunului, chiar dacă în fiecare an îl aștept cu bucurie. Apoi, când e aici, nu știu ce să fac. Întotdeauna am o senzație de neîmplinire, de dezamăgire. Dar poate că darul tău… Ce crezi, m-ar putea ajuta?
Omul în alb: Desigur că te-ar ajuta. Acesta e motivul pentru care eu îl ofer.
Narator: Bărbatul și-a întins mâna cu dorința de a-l lua.
Bărbatul: Îmi doresc asta atât de mult!
Narator: Și Isus și-a întins mâinile rănite de cuie spre el. Vânzătorii degeaba își ascuțeau privirile că n-au văzut nimic. Ce i s-a dat acestui bărbat? Oare din ce cauză i s-a luminat fața tristă? Bărbatul însă știa că aceste mâini nu îi țin doar palmele, ci întreaga sa ființă, întreaga lui viață.

Când a sosit ajunul Crăciunului, în mii de case s-au aprins lumânările, se auzeau melodiile colindelor. Oamenii stăteau în jurul pomului de crăciun îmbrăcați cu haine frumoase, zâmbeau unii la alții. Totuși cei mai mulți au simțit doar vraja momentului, care se sfârșește de îndată ce se sting lumânările. Dar era un cămin de unde strălucea un alt fel de lumină… Era o familie, în care bucuria nu a încetat o dată cu trecerea sărbătorilor…

Sceneta primita de la Ovidiu G.

97 COMENTARII

 1. as dori o sceneta mai vesela ! 🙂 ceva cu Mos Craciun si spiridusi! 😡 am nevoie de ea pentru cursul de teatru, vrem sa facem un spectacol de Craciun… va multumesc mult ! :* foarte frumoasa sceneta! 😡

 2. Felicitari,m-a emotionat pana la lacrimi aceasta poveste-pilda;asa este,acceptam orice dar,mai putin cel al manturii datorita neincrederii ce ni se strecoara in suflet.

 3. wow impresionant si se pare k inavatzam cv de aici multzi uitam de ce sarbatorim craciunul altzi se bucura de venirea lui doar pt k mananca si se distreaza dar motivul este k s-a nascut ISUS bv ff frumoasa

 4. Am facut sceneta in biserica.si a iesit bine ,tuturor a placut si ma bucur ca a gosit-o organizatorul nostu.
  ma bucur ca ati creat aceasta sceneta frumoasa si cred ca ne arata realitatea zilelor noastre.
  Domnul sa te binecuvanteze

 5. sceneta are un mesaj destul de clar, pe langa faptul ca oamenii chiar petrec aceasta sarbatoare fara ca ei sa stie adevaratul csop pentru care Domnul Isus a venit. Foarte frumos BRAVO!

 6. Superba si profunda…simpla si adevarata…curata si minunata….ramai fara cuvinte…toata stima pentru cel care a scriso…mie mia intrat in suflet….e absolut profunda….
  Craciun Fericit!
  Cu mare drag,Madalina

 7. e coool dar…..arputea se fie…puti mai vesela ceva genul acela omul in alb sa fie mos craciun si vanzatorul sa nul recunoasca…..nush da incolo e sooper dak ii mai bagati putina veselie!!!
  cu mult drag oana

 8. E frumoasa sceneta!Am facut-o anul trecut la un cinematograf din orasul Lupeni si a avut nu impact destul de mare asupra celor catre au fost prezent.Anul acesta am vrea sa mai facem una, dar nu prea gasim…
  Daca nu vom face tot piesa aceasta.

 9. E foarte frumoasa, dar in biserica in care lucrezi cu copiii nu pot sa o fac. Mi-as dori foarte mult sa gasesc o sceneta care sa o pot face in biserica. Va rog mult, daca stiti unde pot gasi asemenea scenete v-as multumi mult de tot!

 10. imi place foarte mult sceneta parca ma regasesc in ea..felicitari celor care ua lucrat la ea se vede ca Domnul a lucrat prin ei.Domnul sa va bcv in continuoare…multumim ca ne faceti sa ne dam seama ce este au adevarat mai important si aceea ca viata vesnica ce numai prin Isus o putem avea.

 11. super comentariul.felicitari.
  cine detine o sceneta mai scurta ma poate contacta la adresa de mess u_ella_4ever.cer seriozitate va rog.pupici tuturor si SARBATORI FERICITE!

 12. cine poate sa imi dea si mie on sceneta de craciun cu douazeci de personaje? daca nu copiii mei la care sunt diriginta vor fi foarte suparati. mersi mult.

 13. sunt soper dar sincer va recomand niste scenete cu mos craciun mai modern, adik din secolul 21 pentru k YO CHIAR AM NEVOIE DE ASTA LA SCOALA!!!!!
  va pop:* tinetio tot aja;)

 14. ma bucur pt. aceasta sceneta…am facut-o si noi in biserik la noi…(am fost femeia de varsta medie :P)…a iesit ff bine,:D Domnul sa te binecuvinteze!!:*

 15. pentru cei care doresc scenete pentru diverse ocazii crestine, rog sa ma contactati la danaindia@yahoo.com . sunt autoarea celor 2 scenete de craciun afisate. mai am si altele pentru copii si tineri si ma bucur sa ajut.
  Domnul sa va binecunanteze cu har si imaginatie in munca cu copiii si tinerii!
  Daniela ariton

 16. O sceneta super.E foarte buna.Si site-ul e reusit!Nu uitati:Dumnezeu va iubeste!Pe toti!Adresa mea de mess e andra_mvr2000.Cine doreste sa corespondeze cu mine, ma va gasi la aceasta adresa!Dumnezeu sa ii binecuvanteze pe cei care au realizat acest site.

  Cu apreciere, Roxana(15ani)Saveni, jud Botosani

 17. Este o scena perfecta de craciun, asa cum multi cauta ceva dar nu stiu exact ce si Cine este cel mai important … O vom inscena cu copii mei de la scoala duminicala si ma rog ca Dumnezeu sa se foloseasca. Multumim p/u acest site!

 18. E tare faina sceneta. eu am facut-o impreuna cu copiii de lagrupa mea de copii in biserica si a iesit tare fain. a avut un ipact fain asupra bisericii.
  Nu uitati sa traiti in fiecare zi din plin pt Domnu!!!!!

 19. Va felicit pt aceasta sceneta :),
  eate super faina …abia astept sa o facem
  la noi,la tineret.
  Dumnexeu sa va binecuvanteze si multa pace sufletelor voastre acum,in pragul sarbatorilor.
  Zimbiti 🙂 Isus va iubeste

 20. Mi-se pare foarte frumoasa aceasta sceneta…imi place…daca ar putea cineva o sceneta haioasa de Craciun as fi foarte incantata s-o adaug la mine in calculator. Am mare nevoie de sceneta!

  Cu stima,
  Andreea Mihailescu (12 ani) din Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.