Secretul Rodniciei Spirituale

0
114

Secretul Rodniciei Spirituale
2 Petru 1:1-11

Provocarea lansata pentru anul 2004 , pentru toti cei care citesc pagina www.misiune.ro , este pentru : “Rodnicie Spirituala”. Acest an pentru noi, sa nu însemne numai o crestere în masura cunostintelor, ci si în cea a staturii spirituale si a masurii de roada.

În versetul 8 al textului mentionat, apostolul Petru vorbeste despre unii carora li se potriveste afirmatia:”lenesi si neroditori” Pentru noi în anul 2004 am dori sa se potriveasca opusul acestei identificari : “harnici si plini de roada”. Aceasta noua identitate , sa nu fie numai o eticheta, ci realitatea experientei de care fiecare dintre noi sa avem parte. În acest pasaj apostolul Petru , prezinta o scara a virtutilor crestine care , pot fi considerate conditii pentru “rodnicia spirituala”. Ele ne sunt prezentate ca imperative care definesc ” secretul rodniciei spirituale” :

1 . Fii perseverent – “dati-va toate silintele ” 2 Pet.1:5

Multi au ajuns sa atinga ceea ce si-au propus , fiind perseverenti. Robert Ballard, a cautat epava Titanicului timp de 13 ani. De multe ori a fost el însusi în pericol, dar n-a renuntat. Cînd a descoperit epava la 3000 m adîncime, a fost atît de entuziasmat încît a facut 53.000 de poze. Masura de rod depinde de cît de mult dorim aceste virtuti spirituale, cum ne angajam în a le dobîndi si cît suntem de consecventi. Daca ne angajam total dîndu-ne toate silintele pentru lucrurile materiale, cu cît mai mult angajementul nostru ar trebui sa fie mai mare, pentru roadele spirituale , care sunt mai de pret.!

2. Munceste asidu – “uniti cu credinta voastra , fapta” 2 Pet.1:5

Este important sa avem credinta. Nici nu se poate sa ai roada spirituala fara credinta. Cel care rodeste în noi este Duhul Lui Dumnezeu.Apostolul Petru arata ca pe scara virtutilor spirituale credinta trebuie sa fie unita cu fapta. Noi trebuie sa facem fapte nu pentru a ne crea merite, sau pentru a dobîndi mîntuirea. Suntem mîntuiti numai prin credinta ;Efeseni 2:8, dar trebuie sa facem fapte pentru ca prin ele sa ne exprimam credinta.
Regele Henric al II lea obosit de problemele de la curte a hotarît sa se odihneaca si sa se dedice credintei într-o mînastire.Staretul l-a întîmpinat si I-a spus ca în mînastire credinta se exprima prin ascultare. Regele a spus ca este pregatit sa dovedeasca credinta prin orice I se va cere sa împlinesca. Atunci staretul I-a spus : “întoarcete înapoi la scaunul tau de domnie si fii gata sa lucrezi si mai mult împlinind responsabilitatile regale , dar nu ca si o obligatie sau povara, ci ca o demonstratie a credintei si-a ascultarii “.Din acea zi pentru regele Henric munca a devenit o placere si I-a adus cea mai mare bucurie..

3. Îmbogateste-ti cunostintele – ” uniti cu fapta, cunostinta ” 2 Petru 1:5

A ramas proverbiala afirmatia facuta de minerii ce au demonstrat pentru înlaturarea guvernului, la Bucuresti : ” noi muncim nu gîndim ” ! Nu poate fi roada spirituala fara o crestere în cunostinta. Cu fiecare an , noi trebuie sa-l cunoastem mai mult pe Domnul si sa descoperim mai mult voia Lui. În acelasi timp trebuie sa cunoastem contextul societatii în care traim, nevoile celor din jur si modul cel mai eficient în care acestea pot fi împlinite. Trebuie sa învatam din experientele altora si din propriile esecuri. Sunt multi care asteapta roada, dar nu sunt dispusi sa plateasca pretul echiparii intelectuale si al dezvoltarii abilitatilor. Fii gata sa cercetezi si sa cunosti totul, dar sa pastrezi ce este bun.

4. Fii gata sa spui nu “uniti cu cunostinta, înfrînarea ” 2 Petru 1:6

Multi nu mai ajung sa se bucure de roada spirituala, pentru ca s-au pierdut între începuturi. Sunt unii specialisi ai începuturilor, dar care nu mai ajung niciodata la final. Pentru ei se potriveste proverbul: “cînd de multe te apuci, mai pe toate le încurci “! A fi înfrînat înseamna : a te pastra sub control, a avea o limita, a sti sa deosebesti între ce este bine si ce este rau si a avea taria sa spui ” NU ” !
Neemia în timp ce conducea poporul Israel pentru reconstruirea zidurilor Ierusalimului, a fost invitat la o petrecere , de cei care voiau ca zidul sa nu se termine. Neemia putea sa spuna : “un concediu ar fi binevenit “! Un timp de ragaz la un pahar de vorba este cea mai potrivita invitatie ! Neemia a înteles ,ca nu poate ajunge la finalul lucrarii începute daca nu va spune un Nu hotarît ! El a ramas lînga aceasta hotarîre si atunci cînd invitatia a fost repetata cu propuneri mai tentante si cu mai mare insistenta . Neemia 6:2-4. Care sunt lucrurile pentru care tu spui Nu ? Nu cumva ai ajuns purtat de valul poftelor , sau al influentei prietenilor ? Daca vrei roada spirituala , spune “Nu” la ce este rau înainte de a fi prea tîrziu .

5. Fii pregatit sa astepti ” uniti cu înfrînarea, rabdarea ” 2 Petru 1:6

Roadele nu apar peste noapte. O samînta plantata primavara are nevoie de 3-4 luni pîna cand planta rasarita din ea creste , se maturizeaza si aduce roada.. Pentru ca un pom fructifer sa aduca roada , trebuie sa astepti 4-5 ani. Nici un gradinar nu va taia pomul plantat dupa 3 ani pentru ca n-a gasit roada. El este pregatit sa astepte.
PearlWait a descoperit reteta pentru bomboanele “Jelly”. Dupa ce a pregatit o anume cantitate , a încercat sa le vînda. A mers la scoli, a sunat la usile vecinilor , dar foarte putini s-au decis sa le cumpere. Dupa mai multe încercari esuate, a hotarît sa-si vînda afacerea. Aceasta a fost cumparata de familia Woodard cu numai 250 de lire! Acestia cu rabdare au dezvoltat o structura, au creat o piata de desfacere si astazi bomboanele “Jelly” sunt în toata lumea.
Ca un paradox parca ; desi numele inventatorului retetei pentru aceste bomboane este “Asteapta” (Wait), acesta nu s-a bucurat de roadele muncii sale, pentru ca a dorit rezultatele imediat. La fel , pentru roadele spirituale trebuie sa astepti : ” sa nu obosim în facerea binelui; caci la vremea potrivita, vom secera, daca nu vom cadea de oboseala” Gal.6:9

6. Fii un om de caracter “uniti cu rabdarea,evlavia” 2 Petru 1:6

Astazi se încearca a se face o distinctie între viata privata si cea publica. Multi ditre alesii nostri au aceasta pozitie, pentru ceea ce fac,nu datorita a ceea ce sunt. Apostolul Petru ne îndeamna spunîndu-ne ” fiti oameni evlaviosi”, urmariti trasaturile de caracter mai întîi. Cum sa fii corect si cinstit într-o lume corupta ? Pierzi pe toate planurile ! Da, se poate întîmpla aceasta pe termen scurt. Dar pe termen lung vei cîstiga cu siguranta.

La o clinica crestina, medicii au hotarît sa nu mai primeasca “bacsis”. Au scris aceasta pe toate usile cabinetelor lor.
Pe termen scurt au pierdut , fata de colegii lor din alte spitale. În timp însa , cei din oras au auzit acest fapt si tot mai multi pacienti au decis sa mearga la aceasta clinica. Ei îsi plateau numai taxa de consultatie si erau tratati cu întelegere ,apreciere si respect. Oamenii au stiut sa faca diferenta si roadele au aparut , datorita marturiei caracterului.

7. Dezvolta relatii “uniti cu evlavia , dragostea de frati ” 2 Petru 1:7

Roadele spirituale cresc într-un context al relatiilor.Gînditiva la roadele pe care le aduce un pom fructifer singuratec, aflat pe marginea drumului, în comparatie cu acelea pe care le-ar avea acelasi pom , daca ar fi în mijlocul unei livezi.
Un lant nu mai este bun daca îi lipseste numai o veriga. Scoate un jucator si meciul va fi pierdut ! Un mecanism de roti dintate nu mai functioneaza daca lipseste un singur dinte. Pentru a aduce roada trebuie sa avem dragoste de frati .Domnul Isus a vorbit despre binecuvîntarea acestei unitati si chiar s-a rugat pentru ea : ” Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu,Tata, esti în mine si Eu în Tine; ca si ei sa fie una în noi, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis”. Ioan 17: 21

8. Creaza oportunitati ” uniti cu dragostea de frati , iubirea de oameni” 2 Petru 1:7

Apostolul Petru nu ne îndeamna sa iubim pacatul, sau lumea , ci sa-I iubim pe oameni ! Într-o lume în care omul este desconsiderat si exploatat doar ca o forta de productie, vei fi surprins cîte oportunitati vei descoperi “iubindu-I pe oameni” .
Oamenii au alergat la Domnul Isus, pentru ca au înteles ca El îi iubeste.
Cînd batrînii lui Israel au mijlocit la Domnul Isus , pentru vindecarea robului unui sutas din Capernaum acestia au mentionat : “merita ( face) sa-I faci acest bine; caci iubeste neamul nostru, si el ne-a zidit sinagoga”.Luca 7:4

9. Tinteste belsugul ” daca aveti din belsug aceste lucruri ” 2 Petru 1:8

Este greu sa ajungi mai departe decît planurile pe care ti le-ai facut. Concluzionînd lista cu imperativele care conduc la rodnicia spirituala, apostolul Petru subliniaza : “acestea sa fie împlinite din belsug.” Cantitatea recoltei depinde de cantitatea boabelor însamîntate: ” cine seamana putin , putin va secera ” 2 Cor. 9:6 Care sunt asteptarile tale pentru recolta spirituala din acest an. Vei strînge la sfîrsitul lui ,dupa masura în care investesti în acest domeniu. Nu te astepta dupa ce ai investit numai în lucruri materiale, sa strîngi belsug de roade spirituale !

10.Întariti-va convingerile “cautati sa va întariti chemarea si alegerea voastra”
2 Petru 1:10

Motivatia este cheia reusitei într-o anume slujire. Multi nu sunt preocupati de lucrurile spirituale pentru ca nu au o motivatie. Unii au o viata religioasa motivata de traditie sau de forma de închinare a familiei sau a celor din jur. Prea putini însa zidesc “convingeri personale “. Apostolul Petru ne prezinta ca motivatie : ” chemarea si alegerea noastra”.De ce sa fim preocupati pentru rodnicie spirituala ? Pentru ca avem o chemare: Dumnezeu însusi ne-a chemat la mîntuire, la sfintenie si la slava. Apoi am fost alesi de Dumnezeu ca sa fim ai Lui. Un antrenor care a fost întrebat : “care este lucrul cel mai greu pentru cîstigarea unei partide” a raspuns : ” cel mai greu este sa-I ajut pe jucatorii mei sa aiba mentalitate de învingator “. Înainte ca partida sa fie cîstigata pe teren, trebuie sa fie cîstigata în mintile lor ! Ce te motiveaza în noul an ? Întareste-ti convingerea ca esti chemat si ales de Dumnezeu si vei gasi o buna motivatie.

Aceste 10 imperative , pot fi considerate “decalogul rodniciei spirituale “. Fii gata sa le împlinesti, dar nu singur . Domnu Isus însusi a spus : “..despartiti de Mine nu puteti face nimic ” . Ioan 15:5. D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.