Pierdere sau cîstig !

0
147

Mat.26:6-16

Vremea suferintei Domnului Isus din “Saptamîna patimilor” a scos în evidenta multe categorii de persoane. In acest pasaj sunt mentionate doua nume a unor persoane care prin ceea ce au facut pentru Domnul Isus apar în contrast.

Cea dintîi este o femeie care în casa lui Simon Leprosul , a luat un vas de alabastru cu mir foarte scump si pe cînd era la masa, a turnat mirul pe capul Domnului Isus.

Ucenicii si cei ce au fost martori acestui eveniment , au considerat aceasta jertfa o pierdere. Necajiti de cele petrecute acestia s-au întrebat :” Ce rost are risipa aceasta” ? Domnul Isus a apreciat însa jertfa acestei femei în mod diferit :jertfa femeii a fost evaluata ca fiind un mare cîstig ! El i-a lut apararea în fata ucenicilor si a aratat valorea actului împlinit spunînd : ” oriunde va fi propovaduita Evanghelia aceasta, în toata lumea, se va spune si ce a facut femeia aceasta, spre pomenirea ei. Mat 26:13

În jertfa femeii,Domnul Isus a vazut un fapt demn de apreciere, un act ce merita facut cunoscut si pomenit în toata vremea ,pîna la marginile pamîntului .Ceea ce ucenicii au considerat pierdere , în ochii Domnului Isus a fost un mare cîstig !

Spre deosebire de ea, un ucenic al Domnului , a vrut sa cîstige de pe urma Domnului Isus. Iuda, Iscarioteanu a mers la marii preoti si s-a oferit sa-L vînda pe Fiul lui Dumnezeu. Pentru Domnul Isus , de la marii preoti a primit treizeci de arginti. El a considerat ca a facut o a facere buna. Urmarind însa lucrurile ce s-au întîmplat dupa aceea, putem observa ca pentru Iuda ceea ce el considera a fi un cîstig, a fostde fapt ” o mare pierdere”!

În primul rînd , n-a putut pastra banii: ” ..cînd a vazut ca Isus a fost osîndit la moarte , s-a cait , a dus înapoi cei treizeci de arginti , i-a dat preotilor celor mai de seama si batrînilor ” Mat.27:3.

Mai mult ;prin atitudinea si actiunile sale a pierdut harul apostoliei. În loc de Apostol a ajuns vînzator. Ce diferenta între cele doua pozitii : De la cea mai înalta chemare pe care cineva dintre oameni poate sa o atinga ; “apostol al Domnului, unul ce va judeca lumea si va domni împreuna cu Hristos “;a cazut la cea mai josnica stare cea de tradator, vînzatorul Domnului si învatatorului Sau !

Iuda însa a pierdut mult mai mult : El si-a pierdut viata si vesnicia. De fapt Domnul Isusca sa arate masura acestor pierderi, îl numeste: ” Fiul pierzarii” Ioan 17:12

A vrut sa cîstige si a pierdut totul ! Urmarind cele doua persoane putem sa ne întrebam : Ce ne va aduce jertfa pe care am pregatit-o pentru Domnul : Pierdere sau cîstig ?

Cîstigul considerat de Iuda a fost o pierdere pentru ca :

1. A fost necinstit .

În grupul ucenicilor lui Iuda i s-a încredintat o responsabilitate deosebita : cea de casier . El purta punga , avînd responsabilitatea de-a achita notele de plata. Iuda a vazut în aceasta slujba o sansa de cîstig. De aceea orbit de interesele personale, pe care le-a pus mai pe sus de orice si lua ceea ce era în punga. Ioan 12:6 .Iuda a pierdut pentru ca fondul vietii lui spirituale nu era bun. Era un fatarnic ; un om care sub masca religiei urmarea propriile-i interese , fara sa-i pese de ceilalti.

Ceea ce nu se dobîndeste în mod, cinstit nu poate fi un cîstig. Avem atîtea cazuri în care cunoscuti de-ai nostri , au adunat mari valori materiale furînd sau înselînd . Toate acestea, mai devreme sau mai tîrziu au ajuns o pierdere.

A ramas proverbiala istoria vietii acelui om care în fiecare zi venea de la sat la tîrg , sa vînda lapte. Ca sa aiba un cîstig mai mare adauga la cantitatea de lapte pe care o avea, o masura de apa. Asa a facut el mai multe zile. Cu banii cîstigati în plus , s-a gîndit sa-si cumpere o palarie. În ziua urmatoare mergea spre tîrg bucuros ca are palarie noua. Cînd a ajuns pe podul de peste apa ce despartea satul de oras, a venit însa un vînt care i-a luat palaria si-a aruncat-o în apa. Nemaiputînd face nimic pentru a-si recupera palaria, omul a spus resemnat : “Pe apa a venit, pe apa s-a dus “!

Cum îti cîstigi banii ? Nu uita ca tot ceea ce se aduna pe cai necinstite , mai devreme sau mai tîrziu va fi pierdere.
Apoi cîstigul lui Iuda a fost o pierdere , pentru ca:

2. A cuprins doar valori materiale

Cît de orbit era Iuda. El n-a pus nici un pret pe pozitia de apostol, pe sansa de a fi cu Domnul Isus si pe perspectivele viitoare. Cîstigul pentru El însemna doar lucruri materiale : “bani”!

Cînd a mers la marii preoti , toata asteptarea lui se rezuma la ceea ce va pune în punga. Ce gresita scara a valorilor ! A avut un moment cînd si-a dat seama ca banii nu au nici un pret , dar a fost prea tîrziu.Mat.27:3-5

Cunosc situatia unei familii în care sotul de teama ca nu cumva sotia sa-i cheltuie banii în vreme ce el mergea sa pasca oile, a luat banii pe care i-a cîstigat de pe urma turmei, i-a facut sul , i-a pus în sticle de plastic si i-a îngropat în pamînt într-un loc unde sa nu-i gaseasca sotia.

Asa a facut mai multi ani la rînd. Într-o zi a trecut din viata pe neasteptate. Sotia lui nu avea nici bani pentru înmormîntare. Stiind ca el îngoapa banii în pamănt , a chemat pe cineva care i-a sapat toata gradina. Cînd au descoperit ambalajele de plastic, au ramas fara suflare ! Banii erau întregi si se pastrasera foarte bine. Din punct de vedere al calitatii erau aproape noi. Era însa o mare problema: nu mai semanau cu banii care circulau pe piata ! Între timp Banca Nationala a schimbat bancnotele si le-a scos din uz pe cele considerate vechi. Au mers cu toate aceste bancnote la banca asteptînd ca vor fi despagubiti.

Raspunsul pe care l-au primit de la banca însa a fost : “Ne pare rau; aceste bancnote acum sunt gunoaie “!

Si apostolul Pavel în zua în care L-a întîlnit pe Domnul Isus a descoperit acest adevar. El a declarat atunci :” lucrurile cari pentru mine erau cîstiguri, le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos “! Fil.3:7

Ce consideri a fi adevarata valoare ? Sunt atît de multi cei ce astazi poarta ochelarii lui Iuda. Considera cîstig doar ceea ce pot depune la banca sau pot pastra la ciorap. Valorile acestea sunt trecatoare, le fura hotii si le manînca rugina. Sunt însa alte valori vesnice, care nu devalorizeaza si pe care hotii nu le pot fura! Alearga dupa acestea si vei avea cîstig !
Dar cîstigul lui Iuda a fost o pierdere si pentru ca :

3. l-a asteptat de la oameni

Ce situatie ciudata. Un apostol chemat sa lucreze pentru Împaratia lui Dumnezeu, s-a apucat sa faca afaceri cu oamenii. Iuda a mers la preotii cei mai de seama sa faca busines cu ei . Toti cei care se întovarasesc cu oamenii nu pot sa cîstige. Biblia spune ca : “Blestemat este omul care se încrede în om ” Ier 17:5 . Dar mai mult decît atît ;Iuda a primit planul acestei afaceri de la diavolul !

” În timpul cinei , dupa ce diavolul pusese în inima lui Iuda Iscarioteanu, fiul lui Simon, gîndul sa-l vînda , Isus fiindca stia ca Tatal îi daduse toate lucrurile în mîini, .. ….S-a sculat de la masa s-a dezbracat de hainele Lui a luat un stergar si S-a încins cu el” Ioan 13: 2-4

Nu poate fi nici un cîstig pentru cei ce actioneaza condusi de puterea întunerecului si asteapta profit de la oameni. Diavolul vrea ca toti sa pierdem, iar oamenii urmaresc planurile lor. Asa s-a întîmplat si în cazul lui Iuda. Desi cei cu care a vorbit el, erau preoti si înca dintre cei mai de seama, acestia au vazut în oferta lui Iuda o sansa pentru ei. De aceea au fructificat aceasta ocazie în interesul lor.

Ce ai pregatit la aceste sarbatori pentru Domnul Isus ? Jertfa ta va însemna pierdere sau cîstig ?

Daca Iuda ,dorind cîstigul , a pierdut totul pentru ca a fost necinstit si a urmarit doar valori materiale pe care se astepta sa le primeasca de la oameni, în acelasi text asa cum am mentionat anterior , este prezentata o femeie careia desi jertfa i-a fost apreciata a fi pierdere, a avut un mare cîstig ! Aceasta femeie a cîstigat apreciere, pomenire si rasplatire din partea Domnului Isus pentru ca :

1. Jertfa ei a fost expresia dragostei pentru Domnul Isus

Nimeni nu i-a cerut acest sacrificiu. Chiar si ucenicii au ramas mirati de acest act.Din dragoste pentru Domnul Isus ea a daruit tot ce avea mai scump. Jertfa acestei femei evidentiaza de fapt inima ei: O inima plina de dragoste si apreciere. În ochii ei, Domnul Isus avea cel mai mare pret. Pentru El nimic nu este prea mult. Jerfa dragostei este de mare pret, si aceasta cîstiga. Ucenicii au încercat sa sugereze alte posibilitati de investitie a acestor valori . Ei au spus ca actiunile sociale , ar fi trebuit sa aiba întîietate. Mirul se putea vinde ,iar banii sa se fi împartit saracilor. Pentru cine cîstiga însa ; pe primul loc este Domnul Isus, indiferent de cît de mari sunt celelalte nevoi.

Cine este pe primul loc al vietii tale ? Si ce ai pregatit pentru Domnul ? Nu uita jertfa pe care vrei sa o faci descopera masura dragostei tale pentru Domnul . Si vor cîstiga doar cei care jertfesc în acest fel !

Apoi aceasta femeie a cîstigat , pentru ca :

2. Jertfa ei a fost facuta la timpul potrivit

Ungerea cu mir a fost apreciata de Domnul Isus, pentru ca a fost facuta la timpul potrivit. El a raspuns ucenicilor ce aveau critici pentru risipa :

“de ce faceti suparare femeii ? Ea a facut un lucru frumos pentru Mine . Pentru ca pe saraci îi aveti todeuna cu voi , dar pe Mine nu ma aveti todeuna. Daca a turnat acest mir pe trupul Meu, ea a facut lucrul acesta în vederea pregatirii Mele pentru îngropare ” Mat. 26:10-12 .
Cîstiga deci ;cei ce prind momentul ! Aceasta femeie n-a pierdut ocazia de-a face ceva frumos pentru Domnul.

Femeia a facut aceasta jertfa ungînd trupul Domnului Isus cu mir, într-o vreme în care cei mai multi aveau semne de întrebare cu privire la El. Rînd pe rînd în timpul saptamînii patimilor, locuitorii Ierusalimului, fruntasii lui Israel si chiar ucenicii au gasit o pricina de poticnire în Domnul. Ea L-a apreciat pe Domnul Isus într-o vreme în care cei mai multi s-au lepadat de El .Aceasta este o dovada a credintei.
Putem spune deci ca : are pret jertfa facuta la timpul potrivit ; si aceasta este o jertfa credintei.
Doar prin credinta, aceasta femeie chiar fara sa stie, a împlinit cea mai importanta slujba pentru Dmnul Isus : “Pregatindu-L pentru înmormîntare ” ! Orice jertfa facuta cu credinta are pret si cei ce o aduc cîstiga !
Vei prinde ocazia acestor sarbatori sa faci ceva pentru Domnul ? Sau si acestea vor trece ca multe atele de pîna acum ?

Dar aceasta femeie a cîstigat , pentru ca :

3. Jertfa ei a afost facuta cu generozitate

Atunci cînd se vorbeste despre ungerea cu mir , este pomenit un vas de alabastru si un mir foarte scump :
” Cînd era Isus în Betania , în casa lui Simon Leprosul, s-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir foarte scump: “Mat.26:6-7/a

Valoarea jertfei a fost data nu numai de ambalaj , ci mai ales de continut. Facîndu-se analogie cu textul din Ioan 12:1- 5, în care Iuda apreciaza valoarea mirului la treisute de lei, putem spune ca valoarea mirului ar putea fi echivalentul pretului muncii unui om pentru un an de zile .
Cîta generozitate ! Ea a daruit mult ; de aceea si rasplata îi va fi pe masura. Domnul Isus a apus ca nici un pahar de apa nu-si va pierde rasplata; cu cît mai mare va fi rasplata pentru pentru un litru de mir ?

Ce diferenta între acest pret si cel primit de Iuda pentru vînzarea Domnului Isus. Treizeci de arginti, reprezenta suma pentru vînzarea unui sclav. Iuda l-a vîndut pe Domnul Isus si s-a multumit ca pentru Domnul sa ia pretul unui sclav. Prin jertfa ei femeia a apreciat pe Domnul Isus, atribuindu-I o valoare mult mai mare decît felul în care a fost pretuit de Iuda. De fapt noi stim ca Domnul Isus este Domnul Domnilor si Împaratul Împaratilor ! Si lui I se cuvine totul; de aceia cîstiga cei ce-L pretuiesc în acest fel; jertfind cu generozitate !

Ce vor însemna aceste sarbatori pentru tine ? Pierdere sau cîstig ? Cu care dintre cele doua personaje te vei asemana ? Fii Gata la aceste sarbatori sa aduci o jertfa a dragostei si prin credinta sa te jertfesti cu generozitate, ca astfel sa ai parte de binecuvîntarea lui Dumnezeu aici si de rasplatirea Lui vesnica. Fie ca la aceste sarbatori sa ai parte de acest mare cîstig. Amin D.B

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.