Misiunea reflectata în chemarea lui Avraam

3
416

Text : Genesa 12:1-9 ;Romani 4:16-25
Subiect : O binecuvîntare pentru toate natiunile
Scop: Sa descoperim care a fost chemarea si încredintarea data de Dumnezeu lui
Avraam si sa întelegem cum aceasta misiune , poate fi împlinita azi prin Biserica.
Verset de memorat : Evrei 11:8

Contextul lectiei

Chiar daca omul a esuat în misiunea încredintata prin creatie, Dumnezeu n-a renuntat la planurile Sale.Prin chemarea si misiunea lui Avraam,despre care vom studia în aceasta lectie, putem descoperi felul în care Dumnezeu îsi continua acest plan ,pentru a atinge toate natiunile pamîntului .Daca prin pacat, omul a pierdut binecuvîntarea si-a pervertit identitatea si-a esuat în împlinirea misiunii încredintate, urmarind actul chemarii lui Avraam, descoperim ca Dumnezeu îi face acestuia promisiuni ce cuprind în mare parte recîstigarea celor pierdute.

a. Dumnezeu îi promite lui Avraam un nume mare ( Gen 12:2)

Oamenii de la Babel si-au dorit un nume fara de Dumnezeu si s-au facut de rusine (Gen.11:4). Nimeni nu poate sa fie cineva, sau sa faca ceva, numai prin el însusi . (Ioan 15:5) Avraam a capatat o noua identitate numai prin oferta lui Dumnezeu. Astfel el a fost numit Avraam ( tatal unei multimi, sau tatal multor neamuri) (Gen.17:5) , iar urmasii lui aveau sa fie o samînta puternica : ( ca nisipul marii si stele cerului) (Gen .13:16;15: 5 ) . Numele lui avea sa fie rostit la binecuvîntare (Gen.28:4) urmînd sa fie tatal tuturor credinciosilor (Rom 4:16-17). Luînd în considerare aceaste promisiuni facute de Dumnezeu lui Avraam, putem spune ca omul care prin pacat a ajuns sa fie un nimeni, prin oferta lui Dumnezeu poate sa devina iarasi cineva !

b.Dumnezeu îi promite lui Avraam ca îi va darui binecuvîntarea.( Gen.12:2)

Desi pacatul l-a adus pe om sub judecata si blestem , lui Avraam, Dumnezeu îi vorbeste iarasi de binecuvîntare.Pentru Avraam aceasta promisiune includea binecuvîntarea chemarii, a însotirii si-a mostenirii.(Gen.12:2-3;12:7 ;15:1;17:8) Aceasta binecuvîntare este o promisiune neconditionata , garantata de un repetat “Eu voi face” rostit chiar de gura lui Dumnezeu (Gen.12:1-3;17:1-8)

c.Dumnezeu îi promite lui Avraam ca va ajunge o binecuvîntare (Gen.12:2)

Dumnezeu a intentionat ca binecuvîntarile pe care Avraam le va primi , sa se rasfînga si asupra urmasilor lui si chiar asupra tuturor natiunilor pamîntului.De aceea Dumnezeu îi spune în mod repetat: ” vei fi o binecuvîntare “….. “si toate familiile pamîntului vor fi binecuvîntate în tine” (Gen.12:2-3) Aceasta promisiune descopera faptul ca Avraam nu trebuia sa fie un recipient care sa înmagazineze binecuvîntarile lui Dumnezeu , ci un canal prin care aceastea trebuiau sa ajunga la toate neamurile.

Aceasta mare responsabilitate încredintata lui Avraaam este si misiunea pe care trebuie s-o împlineasca si Biserica . Prin slujirea Bisericii , care este formata de fapt din cei ce urmeaza credinta lui Avraam (Rom.416-17;Gal.3:7-14), Dumnezeu doreste sa împarta binecuvîntarile promise lui Avraam si desavîrsite prin Hristos , întregei lumi. De aceea exemplul chemarii lui Avraam, ne descopera cum putem a ne împlini aceasta misiune, ajungînd astfel o binecuvîntare pentru toate neamurile :

I. Sunt o binecuvîntare pentru toate neamurile cei ce raspund chemarii lui Dumnezeu

Înainte de a ajunge o binecuvîntare pentru toate neamurile , Avraam a trebuit sa raspunda chemarii lui Dumnezeu . Urmarind felul cum Dumnezeu i-a vorbit , implicatiile acestui mesaj si modul cum Avraam a raspuns ,descoperim ca :

a. Chemarea lui Dumnezeu este adresata unor oameni obisnuiti. Avraam era un semit, care a locuit în cetatea Ur din Haldea,fiind nascut într-o familie idolatra (Iosua 24:3) Acest fapt ne arata ca Dumnezeu nu l-a chemat pe Avraam datorita a ceea ce el era, ci datorita a ceea ce putea sa devina . La fel ca si Avraam si noi am fost chemati de Dumnezeu , fara sa fi meritat harul acestei oportunitati (I Cor.1:26-28)

b. Chemarea lui Dumnezeu cere un pret. Înainte de-a primi binecuvîntarea si-a ajunge o binecuvîntare pentru toate neamurile , Dumnezeu i-a cerut lui Avraam sa plateasca un pret al renuntarii. Astfel , Avraam trebuia sa iasa :” din tara sa, din rudenia sa si din casa tatalui sau ” (Gen 12:1). Binecuvîntarile promise n-au ajuns la Avraaam , pîna cînd n-a parasit cetatea Ur, n-a îngropat pe tatal sau si-a parasit Haranul si pîna cînd nu s-a despartit de nepotul sau Lot.(Gen.13:1-13).

c. Chemarea lui Dumnezeu implica un raspuns. Raspunsul lui Avraam la chemarea lui Dumnezeu a fost mai mult decît o renuntare totala. Acesta a implicat si o ascultare neconditionata ! Despre el scriitorul epistolei catre Evrei spune : ” Prin credinta Avraam, cînd a fost chemat sa plece într-un loc , pe care avea sa-l ia ca mostenire , a ascultat , si a plecat fara sa stie unde se duce ” (Evrei 11:9 ) Pentru Avraam , binecuvîntarea promisa de Dumnezeu a fost pregatita si pastrata la o adresa precisa, în tara Canaanului. Ca sa o poata primi el a trebuit sa ajunga la acea destinatie.(Gen.12:5) Sunt oameni astazi care cauta binecuvîntarea si n-o pot gasi pentru ca nu merg acolo unde Dumnezeu îi trimite !

II Sunt o binecuvîntare pentru toate neamurile cei ce umbla în voia lui Dumnezeu .

Dupa ce Avraam a auzit chemarea lui Dumnezeu , viata lui n-a mai fost la fel. Aceasta schimbare este dovedita de umblarea lui cu Dumnezeu. El L-a crezut pe Dumnezeu pe cuvînt (Evrei 11:8-10; Rom.4:16-22). În Canaan, a zidit altare si înainte de-a lua decizii si-a împlini slujirile încredintate , a comunicat cu Dumnezeu (Gen 12:8; 13:18; 15:1-6). Cînd a iesit însa din voia lui Dumnezeu, a pierdut acesta oportunitate si-a încetat sa mai fie un canal de binecuvîntare pentru altii .

În acele situatii Avraam a încercat sa se descurce singur, sau sa actioneze dupa planurile sotiei . Astfel cînd a venit o foamete în Canaan nu s-a mai încrezut în Dumnezeu, ci acoborît ca sa-si scape viata în Egipt. Aici a spus numai o jumatate de adevar , a ispitit pe faraon si a atras asupra casei acestuia mari urgii .(Gen.12:10-20) . Cînd Sara , în asteptarea împlinirii fagaduintei lui Dumnezeu si-a pierdut rabdarea , Avraam a fost gata s-o asculte, încercînd astfel sa-l ajute pe Dumnezeu , cu un copil care i s-a nascut prin roaba Agar (Gen 16:1-6)

Aceste Experiente ale lui Avraam , ne arata ca suntem binecuvîntati si transmitem binecuvîntarea atîta vreme cît umblam cu Dumnezeu , dar pierdem aceasta binecuvîntare si ajungem o piedica pentru altii, atunci cînd slujim în puterile noastre si ne luam dupa sfatul oamenilor.

III. Sunt o Binecuvîntare pentru toate neamurile cei ce conteaza pe lucrarea lui Dumnezeu

Desi în timpul vietii sale a Avraam a avut si momente de sovaire , el a trecut cel mai mare test al credintei si-al ascultarii de Dumnezeu, atunci cînd a fost gata sa-l aduca jertfa chiar pe fiul sau . În acele momente cînd Isac l-a întrebat: “tata unde este mielul pentru jertfa “? Avraam a raspuns: “Dumnezeu însusi va purta de grija de mielul pentru arderea de tot” (Gen 22:8 ;Gen22:14) . Prin aceasta marturisire, Avraam a aratat ca desi Dumnezeu l-a chemat sa fie o binecuvîntare pentru toate natiunile pamîntului, el este numai un canal, pe cînd sursa este Dumnezeu . Acest adevar ne este confirmat de actul jertfei Domnului Isus (Gal.3:13-14 ). De aceea o biserica misionara este chemata asemenea lui Avraam , sa fie canalul prin care binecuvîntarea fagaduita de Dumnezeu si adusa de Hristos , sa ajunga la toate natiunile pamîntului

Întrebari pentru discutie:

– Care este cel mai fregvent lucru ce împiedica un raspuns concret fata de chemarea lui Dumnezeu ?
– De ce multe biserici nu mai sunt un canal care sa poarte binecuvîntarile lui Dumnezeu pentru toate natiunile , ci au devenit un recipient al acestora.?
– Prin ce lucruri se încearca sa fie ajutat uneori Dumnezeu în împlinirea planurilor Sale ?

D.B.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.