Lacrimile din ziua bucuriei !

2
100

Luca 19:41-44
Într-o vreme de sarbatoare, cînd a fost întîmpinat cu flori si cinstit si aclamat ca un rege, Domnul Isus plînge.Evanghelistul Luca subliniaza acest moment spunînd : “Cînd S-a apropiat de cetate si a vazut-o, Isus a plîns pentru ea…” Luca 19:41.
Este atît de surprunzator si neobisnuit sa-L vedem pe Domnul Isus plîngînd . De aceea am vrea sa întelegem care este mesajul lacrimilor Domnului Isus din aceasta zi a bucuriei ?

Sunt cel putin alte doua situatii în care se mentioneaza ca Domnul Isus a plîns :
– La mormîntul lui Lazar Ioan 11:36
– În gradina Getsimani Luca 22:44
În aceste situatii am putea gasi usor o motivatie pentru lacrimile Domnului Isus. Era la mormîntul prietenului Sau, era înconjurat de oameni îndurerati, sau angajat în rugaciune si lupta spiritiala. Cînd a intrat în Ieriusalim , atmosfera era complet diferita . Ar fi trebuit ca Domnul Isus sa fie fericit ; si eventual lacrimile sa fie de bucurie. Mesajul lacrimilor din ziua bucuriei este însa diferit , pentru ca ele :

1. arata ca Domnul Isus nu este multumit cu ceea ce I se ofera.

A venit la Ierusalim si astepta ca Multimea sa-L cunoasca ca fiind Mesia, iar natiunea lui Israel sa creada si sa-L primeasca ca Domn si Mîntuitor.Dar cei din Ierusalim si din Israel au fost atît de departe de asteptarile Domnului Isus . Cunoscîndu-le starea inimii si formalismul religios îmbracat în strae de sarbatoare Domnul isus plînge pentru ei. Erau atît de fatarnici ; de aceea Domnul Isus pentru a-i identifica mai tîrziu în timpul saptamînii patimilor îi numeste : “morminte varuite “! Mat.23:27.
Daca Domnul Isus a plîns la mormîntul lui Lazar, în ziua în care a intrat în Ierusalim a fost întîmpinat de oameni morti spiritual , cosmetizati frumos pe dinafara cu haina de sarbatoare.Din punct de vedere spiritual putem spune ca acestia erau morminte ambulante !

A fost îndurerat de starea spirituala a lui Israel , dar si de situatia în care a fost gasit templu. Acest loc în care trebuia sa se vada Slava lui Dumnezeu si sa fie o “Casa de rugaciune” a ajuns într-o stare de plîns : ” Pestera de tîlhari ” mat 21:13

Îi face bucurie Domnului Isus ceea ce ai pregatit pentru si ceea ce va gasi El în templul inimii tale ? La acesta sarbatoare fii pregatit s-I oferi ceea ce-I va aduce bucurie : “Inima ta curata”!

Dar nu numai atît t;lacrimile din ziua bucuriei :

2. arata ca Domnul Isus cunostea ca ei pierd ultima ocazie

Pentru cei din neamul lui Israel venirea Domnului Isus la Ierusalim, a însemnat o vreme a cercetarii. Dumezeu le vorbisera înainte în multe feluri ; asa cum arata scriitorul epistolei catre Evrei : ” Dupa ce a vorbit în vechime parintilor nostri prin prooroci, în multe rănduri si în multe chipuri, Dumnezeu,la sfîrsitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul ” Evrei 1:1-2/a
Domnul Isus este ultima cale prin care le vorbeste Dumnezeu, iar evenimentul Intrarii în Ierusalim era ultima ocazie de cercetare. Domnul Isus plînge pentru ca ei au pierdut si aceaasta sansa !

Mai mult decît atît ; lacrimile din ziua bucuriei :

3. arata ca Domnul Isus stia viitorul ce-i asteapta

Fiul lui Dumnezeu cunostea nu numai ce se ascunde sub haina lor de sarbatoare, ci si contextul acestor evenimente si viitorul lor. Pentru cei din Israel din cauza necredintei lor si pentru ca l-au respins pe Domnul Isus, urma un viitor sumbru: Ierusalimul urma sa fie cucerit, templul darîmat , populatia înrobita si risipita pîna la marginile pamîntului . Lca 19 :43-44

Stiind ca ceea ce-i astepta este o situatie de plîns, Domnul Isus varsa lacrimi. Viitorul celor fara de Dumnezeu si-L resping pe Domnul Isus aînseamna : robie, împrastiere si moarte ! Poate crezi ca pentru tine poate fi altfel ? Nu te însela singur;ce-i ce-L resping pe Domnul Isus sunt într-o situatie de plîns si îi asteapta un viitor groaznic. Te afli cumva printre acestia ? Nu uita ca afara din Împaratia lui Dumnezeu va fi “plînsul si scrîsnirea dintilor ”

În ultimul rînd însa , lacrimile din ziua bucuriei :

4. arata ca Domnului Isus îi pasa de fiinta umana

Domnul Isus nu a plîns pentru Sine, si nici nu S-a plîns de cele ce I S-a întmplat. El a plîns pentru altii. Evanghelistul Luca arata ca : “atunci cînd s-a apropiat de cetate a plîns pentru ea”. Luca 19:41

El nu este indiferent s-au nepasator fata de fiinta umana. Starea în care omul a ajuns si vitorul care îl asteapta l-a îndurerat pe Fiul lui Dumnezeu ,care a varsat lacrimi pentru noi ! Ce mare dragoste ! Atunci a plîns pentru Ierusalim si neamul lui Israel. Nu cumva astazi plînge pentru tine ? Fii gata sa-îl primesti pentru ca astazi sa-I aduci adevarata bucurie . Amin D.B

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.