Învinge poftele

20
543

2.Sam.13:1-22 (2Tim.2:22)

I Contextul lectiei

Cea mai mare încercare a tineretii, este cauzata de lupta împotriva poftelor. Daca pentru a se pastra curat din punct de vedere moral, Iosif a trebuit sa lupte cu ispitele ce veneau dinafara, studiind cazul lui Amnon vom putea întelege ca exista si o lupta care se desfasoara pe un front spiritual aflat în interiorul fiintei umane.

Vorbind despre aceasta lupta launtrica, apostolul Pavel spune:” Stiu în adevar, ca nimic bun nu locuiete în mine, adica în firea mea pamânteasca, pentruca ce-i drept, am vointa sa fac binele, dar n-am puterea sa-l fac. Caci binele , pe care vreau sa-l fac, nu-l fac, ci raul , pe care nu vreau sa-l fac, iaca ce fac! Si daca fac ce nu vreau sa fac, nu mai sunt eu cel ce face lucrul acesta, ci pacatul care locuieste în mine.

Gasesc dar în mine legea acesta:când vreau sa fac binele, raul este lipit de mine. Fiindca dupa omul dinlauntru îmi place Legea lui Dumnezeu; dar vad în madularele mele o alta lege, care se lupta împotriva legii primite de mintea mea, si ma tine rob legii pacatului, care este în madularele mele…” Rom.7:18-23

Studiind viata lui Amnon , putem descoperi care au fost cauzele înfrângerii traite de el în fata provocarii poftelor sexuale, care au fost consecintele acestui pacat si cum se poate ca într-o generatie în care poftele carnale sunt cea mai grea ispita traita de tineri , sa-ti pastrezi puritatea morala.

II. Continutul lectiei : “cum biruim poftele ?” (ex.Amnon)

Amnon , era întâiul nascut dintre fiii lui David, având ca mama pe Ahinoam din Izreel.(I Cron.3:1).În vremea tineretii, acesta s-a îndragostit de sora sa vitrega, numita Tamar, care era o fata foarte frumoasa (2 Sam.13:1) Atras de frumusetea surorii sale, Amnon a început sa caute un prilej pentru a-si satisface poftele. Pentru ca n-a reusit sa-si învinga poftele si sa-si pastreze trupul în stapânire, Amnon a savârsit incestul. Atunci când urmarim luptele pe care Amnon le-a purtat cu propriile-i placeri, modul cum a ajuns sa si le împlineasca si urmaruile cauzate de pacatul imoralitatii, descoperim:

1. Cât de mare este provocarea poftelor

Amnon a ajuns s-o pofteasca pe sora lui, în decursul vremii. Datorita faptului ca faceau parte din aceiasi familie, cu siguranta ca în copilarie , Amnon si Tamar, s-au jucat deseori împreuna. Într-o zi însa, Amnon a privit-o pe sora lui cu alti ochi. I-a observat frumusetea fizica, dar în loc s-o protejeze si s-o apere, asa cum ar fi trebuit sa faca un frate adevarat, acesta si-a dorit sa se culce cu ea. Acest fapt ne arata ca poftele pot sa apara pe nesasteptate si nu cunosc granite. Îi atrag spre pacat, chiar si pe cei ce sunt rude apropiate.

Poftele ajung însa mult mai puternice, atunci când cel ispitit da curs sfaturilor rele. În momentul în care Amnon nu mai stia cum sa procedeze pentru a-si pune în practica planurile, s-a oferit sa-l ajute prietenul sau Ionadab. Cu multa siretenie, acesta i-a spus sa se prefaca bolnav si s-i ceara tatalui sau David, s-o trimita pe sora lui Tamar, care sa-i pregateasca mâncarea pe care si-o dorea. La sugestia acestui prieten viclean, Amnon a pregatit întreg scenariul atragând-o în cursa pe sora sa. (2 Sam. 3-11). Când au ramas singuri, Tamar a ajuns o victima sigura , în ciuda staruintelor si motivatiilor sale (2Sam.13:11-14).

Urmarind felul în care a fost declansata în viata lui Amnon lupta cu poftele si modul în care acesta si-a pus în aplicare dorintele inimii, putem afirma ca lupta cu poftele sexuale, este o mare provocare, deoarece începe pe neasteptate, trezeste cele mai puternice pasiuni, nu cunoaste granite, este acentuata de sfaturile rele si nscoceste cele mai nastrusnice planuri.
Pentru a nu ajunge sa fim atrasi de acelasi vîrtej spre pacat, trebuie sa facem orice gând rob ascultarii de Hristos, înainte de a se cuibari si-a prinde forma în inima noastra. (Iacov 1:13-15)

2. Care sunt urmarile cauzate de înfrângerea în fata poftelor

Amnon si-a dorit-o pe sora lui, considerând ca aceasta cucerire îi va potoli setea sufletului, îl va împlini si-l va face fericit. Rapus de pofte, Amnon a gustat însa cel mai amar esec, platind cu vârf si îndesat, pretul pacatului savârsit. Experienta traita de el, ne arata ca poftele robesc. De aceea în tot timpul cât s-a lasat stapânit de acestea, el a fost nefericit si concentrat doar spre plnuri pacatoase.(2 Sam.13:2). Poftele i-au întunecat orizontul vietii, încât n-a mai reusit sa ia decizii întelepte si sa judece lucid implicatiile faptelor sale, atragându-l în cel mai gozav pacat.(2 Sam.13:4-14)

Ceea ce se astepta sa fie cea mai mare împlinire, s-a transformat într-un mare dezgust. Din acesta cauza Amnon a ajuns s-o urasca pe Tamar, mai mult decât o iubise anterior. (2.Sam.13:15)

Dupa ce-a savârsit pacatul, Amnon a izgonit-o pe Tamar, considerând ca în acest fel totul s-a încheiat, iar viata poate sa mearga înainte (2 Sam.13:16-20). Pentru ca pacatul nu poate fi pastrat în ascuns, fapta savârsita de Amnon a ajuns cunoscuta în casa împaratului, iar numai dupa 2 ani, printr-un alt scenariu, Absalom fratele Tamarei, l-a chemat la o sarbatoare cauzata de tunsul oilor, unde a poruncit slugilor sa-l omoare. (2 Sam.13:20-29).

Înfrângerea în fata poftelor sexuale, nu i-a adus lui Amnon fericire si împlinire personala pe care si-o dorea , ci mai degraba i-a afectat profund viata lui si-a celor implicati. A rupt relatiile de familie, a împiedicat binecuvântarea lui Dumnezeu si a atras pedeapsa mortii. Pentru a nu plati acelasi pret, trebuie sa ne oprim înainte ca pofta sa devina pacat, sau sa ne rezolvam problema pacatului prin pocainta, înainte de-a fi prea târziu. (Iacov 1:15 si I Ioan 1:9)

3. Cum putem birui poftele

Urmarind experienta caderii lui Amnon, putem descoperi însa si anumiti factori care ne pot sjuta sa biruim poftele. Au parte de acesta biruinta, numai cei ce hotarasc sa traiasca în curatie. Exista o mare diferenta între Amnon si Tamar. Desi amândoi erau din familie regala, numai Tamar a trait ca o fiica de împarat. Ea s-a pastrat curata si si-a fixat standarde morale înalte.(2 Sam.2).

Pentru a-l convinge pe fratele ei ca ceea ce intentioneaza, este nedemn de un fiu de împarat si o mare urâciune în Israel, ea a facut apel la relatia dintre ei (spunându-i frate), apel la ratiune (nu se face asa în Israel), apel la constiinta ( unde ma voi duce eu cu rusinea mea?), apel la urmari (vei fi considerat un misel în Israel) si un apel la întelepciune (vorbeste cu împaratul si nu se va împotrivi sa fiu a ta) (2Sam.13.12-13)

Un tânar îsi pote pastra aceste standarde morale înalte, numai atunci când nu se lasa biruit de pofte si îsi conduce viata dupa Cuvântul lui Dumnezeu (2 Tim.2:22 ; Ps. 119:9), când nu ia în sema sfaturile rele ( 2 Sam.13:5 ; Ps.1:1-2) si rezolva problema pacatului înainte ca sa vina judecata si pedeapsa finala.. Daca David atunci când a auzit de ceea ce s-a întâmplat în familia lui,ar fi stiut sa rezolve pacatul în care au ajuns copii lui, durerea lui si-a familiei sale, cauzata de pretul platit dupa aceea,n-ar mai fi fost asa de mare.

III. Întrebari pentru discutie

– De ce ajuns Amnon robit de pofte ?
– De ce sunt poftele o mare provocare ?
– Ce sfaturi ar fi trebuit sa primeasca Amnon de la un prieten adevarat ?
– Cum a încercat Tamar sa-si pastreze fecioria ?
– Care sunt motivatiile tinerilor ce se lasa stapâniti de pofte ?
– Ce lucruri trebuie împlinite pentru a birui poftele ?
– Ce ar trebui sa faca parintii , pentru a-i ajuta pe copiii lor sa se pastreze curati din
punct de vedere moral ?

Pastor Dan Boingeanu

20 COMENTARII

 1. dak nu ash sti k exista un Dumnezeu si dak nu ash fi sigur k acuma 2000 si cva de ani ISUS si’a dat viata tocmai k eu sa fiu iertat de pakte n’ah mai fi avut nici un motiv sa vreau sa traiesc..dar asa…stiu k oridekte ori voi kdea EL ma va ridik dak il voi ruga din toata inima…suntem oameni si vom paktui..dar…kpul sus..exista SALVARE in sangele LUI…si orice pakt poate fi invins

 2. instinctul sexual nu este lasat doar pentru procreere, ci si pentru placere. exact, pentru placere. Casatoria este singura poarta lasata de Domnul pentru a intra in sfera lui. Dumnezeu a stiut de ce trebuie folosita si pastrata aceasta intrare. Toti cei care intra pe usa din dos suporta consecintele.
  Ispitele sunt ca reclamele, iti arata porti frumoase, viu colorate, numai bune sa le deschizi. Amnon a deschis poarta inainte de vreme. De obicei, reclamele viu colorate iti fura ochii. Amnon a orbit pentru o vreme.
  Daca sunteti invadati de astfel de reclame, nu tineti ascuns lucrul acesta, nici o clipa. cautati pe cineva mai matur caruia sa-i marturisiti. curaj.am probat si functioneaza. o batalie pierduta nu inseamna un razboi pierdut.
  Tinem legatura!

 3. nu stiu cati din cei care au scris pana acum sunt casatoriti.mi-a atras atentia comentariul lui adri. daca este o ea as fi oarecum mai ingaduitor insa nu si daca este un el. deja am sapte ani de cand m-am casatorit, am o vita sexuala sanatoasa, iubesc cuvantul lui Dumnezeu, il studiez si totusi sunt la fel de ispitit poate chiar mai mult. de ce oare? in momentul de fata sunt departe de casa si imi este foarte greu. mi-am intrebat sotia cum face fata situatie si interesant ca este mai tare decat mine.explicatia? femeile pot gestiona nevoia sexuala, prin cnstructia lor,mai bine decat barbatii.
  ca sa raspund la prima intrebare. amnon si-a cultivat ispita in loc sa o smulga din radacina. de multe ori mi-am lasat ochii sa priveasca unde nu ar trebui. nu aveam cum sa fiu victorios dupa aceea.atentie la ce iti aluneca privirea.
  daca ai instinct sexual, da slava lui Dumnezeu, esti un om sanatos.nu-l starni inentionat si inainte de vreme.
  tinem legatura

 4. SI EU SNT ISPITITA DE MULTI DAR MULTUMESC TATALUI CA ORICE AM AVEA NEVOIE EL NU STA NEPASATOR, MAI ALES IN ASA CEVA……………..RPOBLEMA MULTOR TINERI.
  PUTEREA LUI NU AM DESCOPERITO CRED CA NIMENI IN INTREGIME.
  DE CE NU INCERCAM SA CUNOASTEMI PUTEREA LUI DE PROTECTIE ASUPRA NOASTRE?
  PE MINE PERSONAL MA INTARESTE MULT SA REZIST ISPITEI, MULTUMESC LUI. FITI TARI¡

 5. Consider k totul e ok pana la momentul in care aaceste pofte devin ceva real, “material”, adica trec de la fantezie la realitate…desi cu gandul pacatuim prima data….
  Cel mai bine, parerea mea, e ca atunci cand avem aceste ganduri, ar trebui sa le aducem inaintea Lui Dumnezeu shi sa ne cerem iertare pentru ele; sai multumim ca putem veni inaintea Fetei Lui orice sar intampla…
  Domnul sa va binecuvanteze sufletele shi sa-Si reverse Harul peste lucrarea voastra…

 6. Mihai are dreptate!…atata vreme cat Duhul lui Dumnezeu locuieste in noi,nu putem fi invinsi de nici un fel de pofte.Eu cred ca Dumnezeu ne-a dat libertatea de a alege,dar ne-a dat si intelepciunea si puterea de a ne stapani poftele atunci cand vin.
  Cuvantul Lui este Putere si un Indreptar (vezi Ps.119 v.9)pentru cei ce vor intr-adevar sa-si stapaneasca poftele trupului.
  Ce lucruri trebuiesc implinite pentru a birui poftele?
  …pai…”strang Cuvantul Tau in inima mea,ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta..”(Ps.119 v.11)
  Deasemenea rugaciunea are un rol esential in viata unui copil a lui Dumnezeu.Practic este o arma care ne-a fost pusa la dispozitie de catre Dumnezeu pentru a ne invinge poftele.Trebuie doar folosita aceasta arma.

 7. Spre deosebire de multi oameni noi avem harul de-a ne numi copiii Lui Dumnezeu. Ce inseamna acest lucru? suntem Templu Lui Dumnezeu 1Cor 3.16. Daca Domnul este in noi aceste pofte sunt infranate, pentru ca EL traieste in noi..iar noi doar administram trupul. Slava Domnului pentru acesta!

 8. Eugen, suntem oameni si “la un moment dat”( scuze ca iti folosesc expresia) vom cadea in pacat. Domnul Isus tocmai din acceasta cauza a ales sa vina printre noi deoarece noi nu eram in stare sa ne reabilitam . Domnul Isus este bun si bunatatea Lui tine in veci, el ne arunca pacatele noastre in marea uitarii DAR ATENTIE! daca vom pacatui constienti (o facem intentionat , profitand cu nerusinare de harul Sau)–Dumnezeu nu se lasa batjocorit.

 9. Daca iubesti o fata si ai de gind sa te casatoresti cu ea si la un moment dat cazi in pacat prin actul sexual atunci poti sa mai primesti binecuvintarea de la Dumnezeu in ziua nuntii daca vii si te intorci la El si recunosti pacatul?

 10. Placerea sexuala este intradevar aproape ceva ce nui poti rezista (asta la prima aparenta). Sincer, nu poti rezista singur (este inposibil), dar Slava Domnului !
  ( care a biruit totul pentru noi).
  Defapt , pana la urma:- CHIAR ITI DORESTI O CLIPA DE PLACERE IN SCHIMBUL UNEI VESNICII??????????????

 11. ispita sexuala este cea mai grea problema atita timp cit in mine traieste vechiul adam ¨{FIREA PAMINTEASCA}CIND VECHIUL ADAM IE RASTIGNIT SI IN TINE TRAIESTE NOUL ADAM {ADICA HRISTOS}”POT TOTUL IN HRISTOS”CU HRISTOS SINT MAI MULT DECIT BIRUITOR

 12. As vrea sa ma lamuriti si pe mine ca pe oamenii pe care i-am intrebat toti mi-au raspuns in feluri diferite:este pacat ca intr-o fam sa existe relatii sexuale protejate?unii spun ca da ca impiedici crearea unui copil,altii spun ca nu

 13. Ideaa cu ispita sexuala este cea mai grea incercare la care suntem supusi.Numai iesind pe strada vedem atat de multe femei atat de sumar imbracate incat simtim ca ne atrag ca un magnet.Eu pentru a ma feri de astfel de lucruri incerc sa fug; adica trec pe trotuarul celalalt, ma indepartez.Cu toate ca recunosc faptul ca au fost cazuri cand am intrat in vorba cu astfel de femei. Este cea mai grea ispita pe care trebuie s-o invingem cu ajutorul lui Dumnezeu.

 14. pofta firii e una greu de stapanit.Cum putem face fata hormonilor,de care stim cu totii ca nu ne putem ferii.Nu este un obicei,nici un viciu,dar uneori sunt ispitita sa ma las dusa de val(nu sa fac vreo prostie)…dar acasa singura,nu raneste pe nimeni…desi stiu ca e un pacat.este vreo rezolvare practica?

 15. ai cerut un exemplu pozitiv (banuiesc ca din Biblie), pai ce-mi vine momentan in minte este….Iosif (fauritorul de vise, fiul lui Iacov cel mai iubit)atunci cand ajunge in Egipt (bineinteles vandut de catre fratii sai)in casa lui Potifar, la un moment dat este dorit de catre sotia acestuia (Iosif era frumos la chip). Este prins de haina si i se porunceste “Culca-te cu mine” – Iosif rezista ispitei si isi lasa haina in mana stapanei.
  Deci , iata un tanar , frumos la chip care putea sa isi satisfaca poftele sexuale , ba chiar mai mult sa aiba o viata mai usoara avandu-o de partea lui si pe stapana ( sa nu uitam ca era sclav),si totusi el alege sa fuga.Este aruncat in inchisoare – sa fie asta oare rasplata biruintei lui asupra ispitei…,ctegoric NU, stim cu toti ce a ajuns Iosif cu ajutorul Lui Dumnezeu.

 16. instinctul sexual este lasat de Dumnezeu pentru inmultire dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne inmultim ca animalele( ar trebui puse ghilimele da mai bine las asa). Cu ajutorul Domnului Isus care a biruit pacatul tinerii pot invinge aceasta capcana foarte folosita de diavol…nu inteleg chestia cu ( nu se pot casatori datorita inprejurimilor)

 17. cu Amnon e clar,dar instinctul sexual(care face parte din natura umana)de cine e lasat?si daca n-ar exista s-ar mai inmulti oamenii?nu tine cumva de spiritul de autoconservare(propriu sau al speciei)?cum pot atunci tinerii(baieti sau fete)nefiind casatoriti datorita imprejurarilor,dar care se iubesc,sa renunte la sex?(cred ca in subconstient e dorinta de a lasa urmasi)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.