Cum raspundem Terorismului ?

0
65

Cum trebuie crestinii sa raspunda terorismului?

Cunoscînd ceea ce se întîmpla în prezent ,si ceea ce ne asteapta în viitor , cu siguranta ca ne punem întrebarea : Ce sa facem ? Cum sa raspundem acestor provocari ?
Am cautat si eu un raspuns la aceste întrebari si l-am gasit în învatatura Domnului Isus . Sunt multe si atît de diferite raspunsurile oamenilor si chiar ale guvernelor, la provocarea terorismului. Poate ca ceea ce voi arata în acest articol nu se potriveste cu niciuna dintre aceste atitudini ! Nu fiti suparati pe mine ! nu este raspunsul meu ; ci este raspunsul Bibliei si direct chiar al Domnului Isus.

Acest raspuns l-am gasit în Mat. 5:38-48. Cei ce aveti la îndemîna Sfînta Scriptura , cititi întregul pasaj !
Domnul Isus în “Predica de pe Munte ” din care face parte acest paragraf, ne-a prezentat învatatura Sa , privitoare la atitudinea pe care trebuie sa o aiba crestinii fata de vrajmasi ( cei ce manifesta violent) . Apoi apostolul Pavel repeta si acentueaza aceiasi atitudine în Romani 12:9-21, aratîndu-ne ca :

a. Crestnii nu trebuie sa raspunda violentei, cu violenta !

” Ati auzit ca s-a zis : “Ochi pentru ochi, si dinte pentru dinte .”. Dar Eu va spun : Sa nu va împotriviti celui ce va face rau…” Mat .5:38-39 .

Iar apostolul Pavel ne îndeamna :
” Nu întoarceti nimanui rau pentru rau. Urmariti ce este bine, înaintea tuturor oamenilor”. Rom 12:17.

Fata de vrajmasi (teroristi) sunt cîteva raspunsuri posibile: ” a le întoarce în aceiasi masura, raul pe care ei ni l-au facut” . Aceasta atitudine este cunoscuta sub numele de “Legea talionului ” ; “Asa cum era mentionata în Vechiul Testament si repetat de Domnul Isus :
“Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte “!. Multi spun : “procedînd asa se va face dreptate “! As dori însa , sa va gînditi putin :

Opreste oare aceasta atitudine manifestarea violentei ? Daca unul începe; celalat raspunde , si fiecare apoi îsi întoarce raul platind politele ; cînd se va opri acest ciclu ? Cu siguranta : “Niciodata” !

Mai este o problema : Multi procedînd asa , atunci cînd încep sa întoarca raul , uita masura ! De aceea manifestarea raului în decursul istoriei creste în intensitate.

În Sfînta Scriptura mai este priezentata si o alta reactie fata de violenta : aceasta este cea a “razbunarii nelimitate ” ; cunoscuta sub numele de “Legea lui Lameh” :

” Lameh a zis nevestelor sale: Ada si Tila , ascultati glasul meu ! Nevestele lui Lameh, ascultati cuvîntul meu ! Am omorît un om pentru rana mea , si un tînar pentru vînataile mele. Cain va fi razbunat de sapte ori, iar Lameh de saptezeci de ori cîte sapte “: Gen.4:23-24.

De cîte ori nu întîlnim , în reactia fata de violenta aplicata aceasta masura ! Ceea ce ni s-a facut, este întors înapoi , de saptezeci de ori cîte sapte “!

Nici vorba de oprirea violentei. Aceasta atitudine, usor poate fi numita “Razbunare”. ! Dar Sfînta Scriptura ne spune ca razbunarea nu este a noastra, ci a lui Dumnezeu :
” Prea iubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune mînia lui Dumnezeu; caci este scris : ” Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati ” zice Domnul ” Rom 12:19

Atunci cum trebuie sa raspunda crestinii ? Domnul Isus si apostolul Pavel ne-au aratat deja : “sa nu raspundem violentei cu violenta !

Opreste oare aceasta atitudine manifestarea raului ? Cu siguranta ca da . Avem cîteva exemple :
Armata Siriana a împresurat Samaria. Orbiti fiind de Dumneuzeu, la rugaciunea lui Elisei , acestia au ajuns în centrul Samariei . Ce ocazie prielnica de a-i prinde si de ai pedepsi pe teroristi ! De fapt împaratul lui Israel s-a gîndit la aceasta alternativa : el a zis lui Elisei : ” Sa-i macelaresc, sa-i macelaresc , parinte ? Era deajuns un semn a lui Elisei si armata Siriana n-ar mai fi existat. Dar s-ar fi oprit violenta ? Nicidecum ! N-ar mai fi venit ei, sa lupte împotriva Samariei , dar ar fi venit copiii lor!

Elisei care stia asta, a raspuns : ” Sa nu-i macelaresti “,….. “obisnuiesti tu oare sa macelaresti pe aceia pe care îi iei prinsi cu sabia si cu arcul tau ? Da-le pîine si apa , ca sa manînce si sa bea ; apoi sa se duca la stapînul lor .” 2 Imp. 6:21-22 .

Ce tactica de lupta neobisnuita ! Aceasta tactica însa ,a oprit violenta ! “Ostile sirienilor nu s-au mai întors pe tinutul lui Israel ” 2 Imp.6:23

Mai pot mentiona o situatie : La arestarea Domnului Isus , atunci cînd a venit cohorta ca sa-L prinda pe Domnul , apostolul Petru a încercat sa raspunda violentei ,folosind sabia. De fapt a taiat urechea robului Marelui Preot ! Pentru fapta lui de vitejie Domnul Isus, nu l-a felicitat si nici nu i-a dat nici o decoratie ! Dimpotriva l-a apostrofat spunîndu-i : ” Pune-ti sabia la locul ei; caci toti cei ce scot sabia ,de sabie vor pieri .” Matei 26:52

Petru a raspuns vilolentei cu violenta . Dar Domnul Isus, i-a spus ca cei ce procedeaza asa nu opresc violenta ci dimpotriva o amplifica ! Spre deosebire de Petru, fata de violenta , Domnul Isus, a reactionat altfel : El n-a raspuns violentei cu violenta! A împlinit ceea ce-a marturisit profetul Isaia despre el :
“Cînd a fost chinuit si asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care îl duci la macelarie, si ca o oaie muta înaintea celor ce o tund : n-a deschis gura “. Isaia 53:7.

Domnul Isus a împlinit El însusi întîi, ceea ce ne-a învatat . S-a oprit oare manifestarea violentei ? Nu atunci ! Dar mai tîrziu dupa rastignire sutasul roman ;( comandantul cetei “teroristilor) ” a marturisit :

“Cu adevarat omul acesta era neprihanit “!Luca 23:47.
Apoi dupa învierea Domnului Isus o mare multime de preoti s-au întors la credinta. În acest fel , pentru cei ce au ajuns sa creada în Dumnezeu si sa aiba o viata noua , manifestarea violenta a încetat.
Cum n-am vrea ca “Bin Ladenii” zilelor noastre si toti cei care le tin companie sa traiasca aceeasi experienta ; pentru aceasta trebuie sa nu întoarcem rau pentru rau. Apoi :

b. Crestinii trebuie sa fie pregatiti sa sufere.

În acelasi pasaj Domnul Isus spune : “oricui te loveste peste obrazul drept , întoarce-i si pe celalalt . Orisicui vrea sa se judece cu tine , si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua . Clui ce cere da-i si nu întoarce spatele celui ce vrea sa se împrumute de la tine ” Mat 5:39-42

Iar apostolul Pavel adaoga :
” daca îi este foame vrajmasului tau , da-i sa manînce ; daca-i este sete , da-i sa bea; caci daca vei face astfel , vei gramadi carbuni aprinsi pe capul lui ” Rom. 12:20

Stiu ca unii dintre cei ce veti citi aceste rînduri , va veti grabi sa spuneti : ” Asta-i pierdere; nu cîstig “!
Sa fiu gata sa ma jertfesc si sa îl slujesc pe cel ce-mi face rau ? Asta nu se poate ! Stai putin sa judecam : Apostolul Pavel arata ca reactionînd altfel fata de modul cum cei ce fac raul se asteapta , acestia nu numai ca vor ramîne surprinsi, dar aceasta atitudine va avea un mesaj care va face ca inima lor sa arda !
Fiind gata sa platesti pretul jertfei ; violenta paleste ! Iar atunci cînd esti dispus sa platesti un pret mai mare decît cel pe care îl pretind vrajmasii, poti avea un mesaj pentru ei.

Mergînd cu ei acum într-o noua relatie , în loc de o mila , doua , vei avea si timp de evanghelizare !

Cît esti de pregatit sa platesti pretul jertfei slujind altora ? Uitati-va la teroristi ; ei sunt gata sa moara pentru o minciuna . Cu cît mai mult noi ar trebui sa fim gata sa platim acelasi pret pentru “Adevar”!
Dar mai mult decît atît :

c. Crestinii trebuie sa fie gata sa binecuvinteze.

În acelasi pasaj Domnul Isus spune : Ati auzit ca s-a zis : “Sa iubesti pe aproapele tau , si sa urasti pe vrajmasul tau” .Dar Eu va spun : Iubiti pe vrajmasii vostri si binecuvîntati pe cei ce va blastama ….” Mat 5:43-44.

Si apostolul Pavel are acelasi îndemn : ” Binecuvîntati pe cei ce va prigonesc : binecuvîntati si nu blestemati ” Romani 12 14.

Veti spune asta-i prea de tot ! Înteleg , sa nu raspund cu rautate atunci cînd sunt agresat cu violenta,si sa fiu gata sa platesc pretul orcarei jertfe, este o datorie crestina ! Dar sa-i iubesc pe vrajmasi si sa-i binecuvintez atunci cînd îmi fac rau, aceasta depaseste orice limita umana.
Este adevarat ! A iubi pe vrajmasi si a binecuvînta pe cei ce ne fac rau este Dumnezeieste ! Adevaratii crestini trebuie sa reactioneze astfel ; ca Domnul si Mîntuitorul lor !

Terorismul este asa cum am mentionat ; expresia starii de ura si rautate ce a cuprins inima omului. Prima forma de manifestare exterioara a terorismului, este prin violenta verbala .
.Întîlnim aceasta forma de manifestare a rautatii , prin agresiune verbala, nu numai la cei ce comit atacuri teroriste ci si în multe alte domenii ale societatii: familie, scoala, viata politica etc.
Violenta verbala este curmata însa atunci cînd , atacurilor verbale li se raspunde cu binecuvîntare .

Pentru ca sa existe o cearta trebuie sa existe doi certareti ! Domnul Isus a dovedit dragostea Sa pentru cei care l-au arestat , si rastignit , pentru ca atunci , ” Cînd era batjocorit , nu raspundea cu batjocuri ; si cînd era chinuit , nu ameninta , ci se supunea dreptului Judecator “. I Petru 2:23

Cum raspunzi acestor provocari ? Poate ca îti aduci aminte ca ai suportat pedepse severe pentru ca n-ai reusit sa-ti stapînesti limba ! Învata si din aceste experiente si raspunde cu binecuvîntare . Pentru ca în fata terorismului

d. Crestinii trebuie sa se uneasca în rugaciune

Îndemnul Domnului Isus pentru toti cei cei încercati de provocarile terorismului este :

” Rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc,…”

Iar apostolul Pavel cînd a marturisit despre modul sau de viata a afirmat :

“Pîna în clipa aceasta suferim de foame si de sete, suntem goi, chinuiti, umblam din loc în loc ne ostenim si lucram cu mîinile noastre ; cînd suntem ocarîti , binecuvîntam; cînd suntem prigoniti , rabdam ; cînd suntem vorbiti de rau, ne rugam…” I Cor. 4:11-13.
Ce exemplu minunat ! Si ce deosebit este raspunsul lui Dumnezeu la aceste rugaciuni !

Atunci cînd primii crestini aflati în mijlocul împotrivirilor s-au rugat , Dumnezeu a raspuns prin minuni : S-a cutremurat pamîntul, s-au deschis usile temnitei, a fost trimis un înger , care i-a eliberat pe cei închisi; dar mai mult decît atît : cel mai mare terorist “Saul”, a ajuns sa-l cunoasca pe Domnul Isus , devenind cel mai prolific apostol si misionar . Observînd acest raspuns la rugaciune, putem spune din toata inima : Slavit sa fie Dumnezeu ! El este cel ce cîstiga biruinta !

Poate esti încercat; te confrunti cu violenta si împotrivire si te-ai pregatit sa reactionezi în felul lumii . Opreste-te ! Fii gata sa raspunzi în dragoste , binecuvîntînd , striga în rugaciune dupa ajutorul lui Dumnezeu , si chiar daca va trebui sa platesti un pret de suferinte ; nu uita : “Isus este biruitorul ” ! Si aceasta biruinta îti este asigurata si tie !

D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.