CÂNTAREA PASTORILOR

0
453

Luca 2 : 8-20

La Întruparea Domnului Isus împreuna cu cîntarea Îngerilor , a Mariei, mama Domnului Isus , sau cea a lui Zaharia a rasunat si cîntarea pastorilor. Acestia puteau foarte usor în vremea întruparii ,sa fi ramas simpli spectatori. Ei au avut privilegiul sa auda cele mai frumoase colinde, cîntate de corul îngerilor.

Dupa aceasta experienta puteau sa fie multumiti cu ceea ce au vazut si auzit . Apoi sa continuie sa cante doar pentru oile lor, asa cum facusera si mai înainte.
La nasterea Domnului Isus însa, inimile si vocile acestor oameni se unesc în cîntare .Iar cîntul lor îl slaveste si-lauda pe Dumnezeu ! .. “pastorii s-au întors, slavind si laudînd pe Dumnezeu, pentru toate cele ce auzisera si vazusera, si cari erau întocmai cum li se spusese”. Luca 2:20
Luînd în considerare aceasta reactie, putem sa ne întrebam : Cum de au ajuns acesti oameni sa cînte ? Si apoi ce I-a facut ca în cîntarea lor sa îl slaveasc si sa-l laude pe Dumnezeu ? Ei nu erau oameni religiosi. Datorita obligatiilor pe care le aveau pentru turmele lor nu puteau participa la slujbele de la templu. Erau considerati paria de catre preoti, pentru ca nu puteau sa-si împlineasca responsabilitatile lor fata de Lege.
Ei cei din urma în ochii religiosilor vremii , sunt printre primii dintre oamenii care cînta si-l slavesc pe Dumnezeu la nasterea Fiului Sau, pentru ca :

1. N-au fostinfluentati de atitudinea multimii

Atunci cînd li s-a aratat îngerul care le-a vestit nasterea Domnului , si cînd a cîntat corul ostirii ceresti , Sfînta Scriptura spune despre ei ,ca erau afara .Luca 2:8. Vegheau , pazindu-si turmele , undeva departe de cetatea Betleemului , despartiti de freamatul si problemele cetatii.
In aceasta singuratate ,ei au trait fara a fi deranjati , experienta revelatiei lui Dumnezeu . Au stat singuri , fata în fata cu mesagerii cerului, înconjurati de prezenta slavei lui Dumnezeu. Luca 2:9. Iar în aceasta experienta n-au fost influentati de niciuna dintre atitudinile multimii. Prezenta divina de care erau deplin constienti le-a marcat profund viata , si simteau nevoia sa reactioneze în vre-un fel. Au facut-o; slavindu-l pe Dumnezeu prin cîntare ! Dumnezeul care s-a revelat atunci, este Dumnezeul care se descopera si astazi. Cîti mai iau aminte la felul în care El vorbeste ? De cîte ori la sarbatori nu mai avem timp sa fim singuri deoparte , sa auzim ceea ce Dumnezeu comunica direct duhului nostru ? Ne amestecam asa de repede în multime si problemele si atitudinile lor sunt si reactiile noastre.
Astazi , vizitînd o familie de batrîni credinciosi, le-am spus: vine sarbatoarea Nasterii Domnului, sa ne bucuram si sa-o asteptam pregatiti pentru a primi o noua binecuvantare ! Resemnati , acestia mi-au spus : pentru noi nu mai exista bucurie de sarbatori ! Am fost foarte provocat de acest raspuns si am cautat sa aflu care este cauza ? Am descoperit-o imediat : singuri fiind au lasat în camera lor televizorul sa mearga continu. Au auzit la stiri despre noi majorari de preturi , despre impozitele si taxele pe care trebuie sa le plateasca în noul an. Toate acestea I-au marcat profund , le-a rapit pacea si bucuria În loc sa-L slaveasca pe Dumnezeu , murmurau continu. Ce fericiti ar fi fost daca ar fi iesit afara din toate aceste probleme ! Le-am spus sa nu se îngrijoreze , pentru ca Dumnezeu poarta de grija la timpul potrivit . Cînd au vazut darurile si banii pe care biserica I-a daruit ca ajutor pentru ei , au început sa plînga spunînd : ce nefericiti am fi fost de sarbatori daca nu ne ajutati sa parasim framîntarile noastre ! Vrei sa ai un motiv pentru care sa-L lauzi si sa-l slavesti pe Dumnezeu la aceste sarbatori ? Asemeni pastorilor , gaseste un timp cînd sa stai deoparte si sa asculti ceea ce Dumnezeu îti spune tie, în mod personal. Accepta aceasta revelatie , multumeste Lui Dumnezeu si nu te lasa influentat sau prins de reactiile multimii. Lasa inima ta sa raspunda direct lui Dumnezeu si vei vedea ca vei fi prins în aceiasi cîntare.

2. Au fost atenti la ceea ce Dumnezeu le-a spus.

Dupa experienta pe care au trait-o , pastorii, puteau sa se trezeaca ca dupa un vis frumos , fara sa stie ceea ce li s-a întîmplat. Ei au slavit pe Dumnezeu prin cîntare, pentru ca au cunoscut adevarul care le-a fost comunicat. Au auzit o veste buna ,ca pentru ei s-a nascut un Mîntuitor , care este Hristos Domnul . Luca 2:11. Atunci cînd cerul vorbeste, mesajul este clar, plin de detalii si usor de îndeplinit. Ei au fost motivati sa cînte pentru ca au înteles ca s-a nascut Acel de care aveau cea mai mare nevoie. Care credeti ca ar fi reactia celor datornici ,daca lor li s-ar comunica ca s-a nascut un finantator ! Acesta este gata sa plateasca orice datorie si sa onoreze orice credit. Sau ce atitudine ar avea bolnavii carora li s-ar spune : s-a nascut un vindecator “, care poate vindeca orice boala. Cu siguranta fiecare ar striga cu toata puterea : “slava Lui Dumnezeu”!. Pastorii au înteles ca pentru ei mai mult decît un bancher, sau un medic, s-a nascut un izbavitor ,care are putere sa-I elibereze din robia pacatului, de sub stapînirea întunericului si de sub puterea mortii. Pastorii au descoperit acest pret al Craciunului si au fost motivati sa cînte. Tu poti sa taci la sarbatori ? Asculta atent mesajul cerului la sarbatoarea Nasterii Domnului , si vei descoperi cea mai mare motivatie pentru a-l slavi pe Dumnezeu. Acest Mîntuitor a venit si pentru tine !

3. Au experimentat personal

Desi aveau atîtea motive sa-L slaveasca pe Dumnezeu , Sfînta Scriptura arata ca ei au început sa cînte numai atunci cînd au cercetat si au probat Adevarul. Dupa plecarea îngerilor ei au hotarît în graba sa mearga în Betleem , sa vada daca ceea ce li s-a spus este adevarat.
Este semnificativ felul cum ei au actionat : au cercetat în graba, urmarind toate detaliile care le-au fost prezentate.Ei au fost gata sa plateasca pretul credintei si al renuntarii, împartasind si altora experientele pe care le-au trait. Luca 2:15-19.
Oricine cauta în felul acesta , mergaînd acolo unde Dumnezeu îl trimite, traieste bucuria de a gasi realitatea întocmai cum li s-a comunicat. Întîlnindu-l pe Domnul Isus, identificat de semnul care le-a fost prezentet : un prunc ,înfasat în scutece si culcat într-o iesle , pastorii încep sa cînte. Mesajul acestei cîntari este de slavire a Lui Dumnezeu, dar în acelasi timp si de confirmare a realitatii : ” toate cele ce auzisera si vazusera, ..erau întocmai cum li se spusese “!. Daca vrei sa traiesti la aceste sarbatori aceeasi experienta , fii gata sa-l cauti pe Domnul. El nu mai este în iesle, dar îl poti gasi prin credinta în revelatia Scripturii, în atingerea Duhului sau printr-o experienta personala pe care El a pregatit-o pentru tine. Fii gata sa cercetezi acest adevar al întruparii, deoarece, gasindu-l pe Domnul si inima ta va fi gata sa cînte. Împreuna cu pastorii uneste în cîntare si vocea inimii tale, fara a te lasa influentat de atitudinile multimii, fiind atent la însemnatatea Craciunului si experimentînd o întîlnire personala cu Cel Întrupat.!
D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.