Cine va cîstiga “premiul ceresc” ?

0
435

În aceste zile, atentia lumii întregi este îndreptata spre Atena, capitala Greciei, locul unde se desfasoara “Jocurile Olimpice” . Concursurile sportive care au loc în cadrul acestui eveniment , tin capul de afis al corespondentelor de presa si al transmisiunilor sportive. Interesul si curiozitatea tuturor este : ” Cine sunt cei ce vor cîstiga medaliile ? Si mai ales : Cine va cîstiga aurul olimpic ?

Acest context specific, este o buna ocazie pentru noi sa ne întoarcem spre Cuvîntul lui Dumnezeu, care ne descopera o competitie spirituala ; si un premiu ; “o cununa ” pe care o ofera Dumnezeu !.

Apostolul Pavel , cel care a cunoscut “Jocurile Istmice ” ce se desfasurau pe vremea lui în Corint ca o extensie a “Jocurilor Olimpice”, compara viata crestina cu o alergare. Daca l-ar fi întrebat cineva “Ce mai faci frate Pavele”? Raspunsul lui ar fi fost : ” Alerg spre tinta , pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus “! Fil 3:14

Nu numai pentru el, ci si pentru noi toti, viata este o cursa; o alergare continua. ! Nu numai bazele sportive din Atena îi cuprind pe competitori ; lumea întreaga este o arena ! Aceasta imagine este bine zugravita de scriitorul epistolei catre Evrei, cap. 12 :1-2

” Si noi dar fiindca suntem înconjurati cu un nor asa de mare de martori , sa dam la o parte orice piedica si pacatul care ne înfasoara asa de lesne si sa alergam cu staruinta în alergarea care ne sta înainte . Sa ne uitam tinta la Capetenia si desavîrsirea credintei noastre, adica la Isus, care pentru bucuria care-I era pusa înainte , a suferit crucea, a dispretuit rusinea, si sade le dreapta scaunului de domnie a lui Dumnezeu “.

Întreaga lume este antrenata în competitie, iar ostirea cereasca si cei ce au trecut din viata înaintea noastra sunt în tribuna .Ei privesc la noi si ne urmaresc alergarea !

Daca exista curiozitatea pentru a sti cine sunt cei ce vor cîstiga medaliile olimpice ; marea întrebare la care as dori sa te gîndesti este : Cine sunt cei ce vor cîstiga “Premiul lui Dumnezeu” ; ” Cununa Cereasca ” ?

Apostolul Pavel vorbind despre aceasta competitie spirituala spune : ” Nu stiti ca ceice alearga în locul de alergare, toti alearga , dar numai unul capata premiul ? Alergati dar în asa fel ca sa capatati premiul “!

Nu va multumiti numai cu participarea ; ne spune prin aceste cuvinte apostolul Pavel ;alergati în asa fel ca sa dobînditi premiul ! Sa obtineti cununa !

Premiul oferit de Dumnezeu este mult mai de pret decît toate medaliile lumii. Cununa lumii este trecatoare si se vestejeste. Recordurile sunt depasite, iar reusitele de ieri sunt uitate astazi. Pe cînd cununa oferita de Dumnezeu nu se vestejeste ; pentru ca este “O Cununa de Slava ” !

Apostolul Petru a declarat : ” Binecuvîntat sa fie Dumnezeu , Tatal Domnului nostru Isus Hristos care dupa îndurarea Sa cea mare ne-a nascut din nou prin învierea lui Isus Hristos din morti , la o nadejde vie, si la o mostenire nestricacioasa, si neîntinata si care nu se poate vesteji , pastrata în ceruri pentru voi “.

Slava lumii se rezuma numai la onoruri si recompense potrivite resurselor si capacitatilor umane, pe cînd , Slava pe care o ofera Dumnezeu celor ce vor birui , nu se poate descrie în cuvinte :
“Lucruri pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit , asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc ” I Cor 2:9

Apoi, aceasta cununa nu se vestejeste pentru ca este : “O cununa a Vietii ! Premiul oferit de Dumnezeu nu are un caracter vremelnic, trecator ; ci este vesnic ! Bisericii din Efes , Domnul Isus i se adreseaza spunîndu-i :
” Fii credincios pîna la moarte si ““ti voi da “cununa vietii” Apoc.3:10.

La campionatele si concursurile lumii, premiile sunt repuse în joc la intervale de 1 , la 4 ani. Cununa oferita de Dumnezeu este pentru todeauna !

Premiile lumii nu schimba natura concurentilor . Acestia desi poarta medaliile si sunt primiti cu onoruri, ramîn cu acelasi statut spiritual : sunt pacatosi vrednici de osînda lui Dumnezeu ! Premiul oferit de Dumnezeu este mult mai de pret; pentru ca schimba statutul celui ce îl primeste : Acesta este socotit neprihanit ; fara de vina : Apostolul Pavel vorbind despre premiul pe care îl asteapta a spus lui Timotei :
” Deacum ma asteapta “Cununa Neprihanirii ” pe care mi-o va da , în Ziua aceea , Domnul Judecatorul cel drept ”
.Mai mult decît atît cînd va veni Hristos , cei neprihaniti vor fi “desavîrsiti” fiind asemenea Fiului lui Dumnezeu ! I Ioan 3:1-2

Putem spune deci ca premiul oferit de Dumnezeu este valoros datorita a ceea ce contine: “slava” ; datorita perioadei pentru care este oferit : ” vesnic” si mai mult decît atît datorita naturii si lucrarii acestuia : schimba statutul învingatorilor , calificîndu-i pentru cer ! Cunoscînd valoarea acestui premiu , este si mai autorizata întrebarea :Cine poate sa-l cîstige ?

Ce emotii traiesc campionii cînd dupa ce au cîstigat concursul , în uralele si aplauzele spectatorilor pasesc pe cea mai înalta treapta a podiumului de premiere ; În acest loc primesc medalia , felicitarile si pentru ei se intoneaza imnul natiunii de care apartin . In acele momente este uitat orice efort si orice sacrificiu ; coplesiti de bucuria reusitei , cei biruitori traiesc cele mai înalte clipe de fericire!
Ce clipe glorioase vor trai însa cei ce vor primi “premiul ceresc” ! În prezenta cerului întreg, Domnul Isus va oferi aceasta cununa ; momente în care se va cînta imnul învingatorilor . Cine va trai aceasta bucurie ? Urmarind pasajul Scripturii din 1 Cor. 9:24-27 decoperim ca vor avea parte de aceasta bucurie ; si vor primi premiul ceresc :

I. Cei ce alearga în cursa cea buna

Nimeni nu va primi un premiu Olimpic daca concureaza în competitiile nationale ! Competitia la care te-ai înscris ; de la acea competitie vei primi si premiul ! Traim într-o lume în care toti alearga , dar cîti sunt antrenati în competitia cea buna ?

Sunt oameni care alearga pentru lucruri materiale . Ceea ce vor cîstiga acestia sunt numai gunoaie . De fapt cum sa primesti medalia cerului , cînd alergi pentru pamînt ?
Altii alearga pentru placere si pacat. Oameni care alearga de dimineata si pîna seara tîrziu pentru un potop de desfrîu . I Petru 4.4. Tot ce-si doresc este împlinirea poftelor , a ambitiilor si-a intereselor personale. Solomon a îndemnat pe fiul sau sa nu se înscrie în aceasta cursa caci aceasta duce la moarte Prov 1:10-19.

În ultima vreme am observat ca tot mai multi sunt cei ce alearga pentru a împlini datini obiceiuri si traditii omenesti. Dupa revolutie s-au înmultit pelerinajele , a explodat cultul moastelor si al sarbatorilor . Am vizitat mînastirile din nordul Bucovinei si-am fost surprins sa vad la intrare un sir de masini asemenea unei expozitii. Am întrebat de ce sunt expuse în acest fel. Mi s-a raspuns ca acestea asteapta sa fie sfintite. Mai mult chiar oameni care-si sfintesc caii si de necrezut mame care au aceptat sa le fie botezate papusi de plastic pentru încrestinarea copiilor avortati. Unde se va opri oare aceasta cursa a traditiei ?

Ce premiu vor primi cei ce sunt angajati în aceasta competitie ? Domnul Isus spune ca alergarea celor ce împlinesc datini si obiceiuri este zadarnica :

” Norodul acesta se apropie de Mine cu gura si ma cinsteste cu buzele , dar inima lui este departe de Mine. Degeaba Ma cinstesc ei îănvatînd ca învataturi niste porunci omenesti “Mat.15:8.

Si apostolul Pavel a fost prins în aceasta cursa gresita ! A fost o vreme în viata lui cînd a alergat pentru lucrurile materiale, pentru un loc cît mai înalt pe treptele ierarhiei sociale si în traditionalismul lui fata de lege a fost gata sa persecute pe crestini si sa lupte împotriva Domnului Isus. A fost un moment în viata lui însa, cînd Domnul Isus i-a iesit înainte ; l-a oprit din alergarea lui nebuna si i-a îndreptat pasii spre o noua tinta : ” premiul chemarii ceresti “! Din acea zi el a început sa alerge în competitia cea buna pe urmele Domnului Isus, la capatul careia îl astepta cununa. 2 Tim 4:7.

Care-i cursa în care te-ai angajat ? Nu cumva alergi pentru lucrurile lumii ? Poti primi premiul ceresc numai daca te înscrii si te angajezi în alergare în cursa cea buna . Aceasta este pe urmele lui Pavel si ale Domnului Isus. Apoi vor primi premiul ceresc :

II. Cei ce respecta regulile (rînduielile)

Sunt sportivi care desi înscrisi în competitia cea buna , n-au primit medaliile pentru ca n-au respectat regulile. Am întîlnit si la aceste Jocuri Olimpice sportivi descalificati din cauza dopajului , penalizati pentru ca au depasit spatiul de concurs si avertizati pentru ca au calcat anumite norme.

La un concurs hipic în Anglia, atunci cînd s-a dat startul , unul dintre cai în îmbulszeala care s-a creat a trecut prin gardul verde si a alergat pe lînga pista. Jokeul n-a mai reusit sa-l aduca pe pista si nici sa-l opreasca . A ajuns primul dar n-a fost premiat,pentru ca n-a respectat regulile . a alergat pe lînga pista !

Gasim în Scriptura exemple a celor care au fost descalificati pentru ca n-au respectat regulile (legea lui Dumnezeu ):

Sotia lui Lot a început sa alerge silita de îngeri spre Toar . Era o cursa pe viata si pe moarte . În Toar avea sa primeasca cununa vietii (salvarea) . Dar n-a primit aces premiu ; pentru ca n-a respectat regulile : s-a uitat înapoi ! Regulile erau foarte clare : ” credeti ca vine judecata lui Dumnezeu, iesiti din cetate ; fugiti la munte si sa nu va uitati înapoi ! Gen 19 :14-19 Sotia lui Lot a calcat numai una dintre reguli si premiul s-a dus ; ba mai mult s-a prefacut într-un stîlp de sare !

Cînd Ioan Botezatorul anunta venirea Împaratiei lui Dumnezeu , pentru intrarea în Împaratie avea o porunca clara : ” Pocaiti-va caci împaratia cerurilor este aproape ” Mat.3:2.

Au fost unii dintre farisei si Saduchei, care au dorit sa reduca regulile . Au dorit sa intre în Împaratie doar prin botez . Ioan Botezatorul i-a avertizat cu severitate : ” Pui de napîrci cine v-a învatat sa fugiti de mînia viitoare ? Faceti dar roade vrednice de pocainta voastra . Si sa nu credeti ca puteti zice în voi însiva : Avem ca tata pe Avraam “!. Mat 2:7-9

Credinciosii din Galatia au avut un start bun : Au cunoscut Evanghelia , au dobîndit mîntuirea prin credinta în Domnul Isus ; dar la norma Evangheliei au cautat sa adaoge si alte reguli : “pazirea Legii ! Apostolul Pavel le spune :

” acum , dupace ati cunoscut pe Dumnezeu, sau mai bine zis , dupace ati fost cunoscuti de Dumnezeu, cum va mai întoarceti iarasi la acele învataturi începatoare, slabe si saracacioase, carora vreti sa va supuneti din nou ? …Voi alergati bine : cine v-a taiat calea ca sa n-ascultati de adevar ? ” Gal 4:9 si 5:7
Care sunt principiile dupa care îti conduci viata ? sunt acestea în acord cu Cuvîntul Lui Dumnezeu ? La sfîrsit unii ca cele cinci fecioare neîntelepte , vor trai marea surpriza sa li se spuna : “descalificat ” “nu va cunosc” pentru ca n-au alergat dupa rînduieli !

Cauta sa cunosti care sunt regulile concursului spiritual ceresc ; îplineste cu strictete ceea ce Dumnezeu îti cere si traind asa respectînd regulile duhovnicest vei cîstiga premiul !

Dar mai este o conditie ; vor primi premiul ceresc:

III. Cei ce ajung la capat

La concursurile lumii sunt numai trei premii si uneori si cîte o mentiune ! Aceste premii le pot primi doar cei ce sfîrsesc cursa pe aceste locuri. În cursa spirituala pentru “premiul ceresc” însa , este numai locul întîi . Si acesta este oferit tuturor celor ce ajung la capat ! Ce mare onoare si privilegiu !

Chiar si cei din urma pot sa fie cei dintîi ; daca ajung la capat ! Apostolul Pavel a avut un frumos început al vietii crestine, angajîndu-se cu tot devotamentul pentru cîstigarea premiului ceresc ;dar a avut si un bun sfîrsit .
El declara : ” eu sunt gata sa fiu turnat ca o jertfa de bautura si clipa plecarii mele este aproape . M-am luptat lupta cea buna , mi-am ispravit alergarea , am pazit credinta . De acum ma asteapta cununa neprihanirii , pe care mi-o va da în “ziua aceea” Domnul Judecatorul cel drept. Si nu numai mie, ci si tuturor celor ce vor fi iubit venirea lui “ 2Tim 4:6-8.

Ce finis extraordinar ? Nu degeaba spune Scriptura sa ne aducem aminte de cei care ne-au vestit Cuvîntul si sa ne uitam cu bagare de seama la sfîrsitul felului lor de vetuire si să le urmam credinta ! Evrei 13:7

Ai avut un start deosebit al vietii crestine ? As vrea sa te întreb : Îti mai continui cursa în acelesi fel ? Cei din biserica din Efes au pierdut rîvna si-au obosit pe drum. Nu cumva traiesti aceeasi oboseala ? Poate esti aproape de linia de sosire ; la terminarea cursei . Cum îti este finisul ? Traim într-o vreme cînd multi dau înapoi ! Tu fii gata sa spui ca scriitorul epistolei catre Evrei :
” Eu nu sunt dintre aceea care dau înapoi ca sa se piarda ci dintre acei care au credinta pentru mîntuirea sufletului “ Evrei 10:39

Te-ai bucurat poate sa ““i urmaresti pe cei care au primit premiile lumii la aceasta Olimpiada . N-ai vrea ca sa primesti cel mai mare premiu :”premiul ceresc” ? Acesta este premiul pe care Dumnezeu doreste sa ti-l înmîneze prin Hristos Fiul Sau . Pentru aceasta alege “Cursa cea buna”. Alearga dupa regulile Scripturii si ramîi statornic pîna la Capat .
Dumnezeu sa te ajute sa ai parte de aceasta binecuvîntare . B.D

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.