Calauzirea Divina pentru întemeierea familiei

0
22

Gen.24:1-27 (Gen.24:40/b)

I. Contextul lectiei

Pentru ca familia este o institutie divino-umana, pentru întemeierea ei, este nevoie de calauzire divina.În lumea în care traim în cele mai multe cazuri decizia pentru întemeierea familiei apartine sotilor. Sunt însa si situatii în care acesta decizie este preluata de parinti, de nasi,sau de femeile în vârsta. În aceste cazuri decizia pentru casatorie si întemeierea unei noi familii este determinata de aparente , posesiuni materiale , sau împrejurari. De aceia auzim deseori sotul spunând:”o iau de sotie pentru ca îmi place cum arata !” Iar raspunsul sotiei este :”îl accept sa-mi fie sot fiindca sunt multumita cu ceea ce are!”

În aceste situatii , casatoria nu mai este un scop, ci un mijloc prin care se urmareste o satisfacere egoista , popularitatea , sau un interes personal. Aceste motivatii sunt însa o temelie subreda pentru familie, care vor determina prabusirea ei la prima povocare.

În cazul casatoriei lui Isac, observam ca acest act a fost privit cu o mare seriozitate. Tatal sau Avraam, avea principii clare pe care voia sa le respecte cu strictete. Mai mult decât valoarea posesiunilor , sau înfatisarea fizica a celei ce urma sa fie sotia fiului sau, el era interesat de obârsia acesteia, poporul din care provine si relatia pe care o avea cu Dumnezeu. De aceia Avraam a încredintat prin juramânt aceasta mare responsabilitate celui mai batrân rob din casa sa, care îsi dovedise deja credinciosia si integritatea în anii de slujire si administrare a tuturor averilor Sale.

El a avut curajul sa încredinteze aceasta mare responsabilitate unui intermediar, pentru ca stia ca robul ales este numai un mesager, ce va împlini misiunea de a aduce din tara parintilor sai o sotie pentru fiul sau . Responsabilitatea deciziei apartinea de fapt lui Dumnezeu. El a exprimat aceasta convingere atunci când a spus robului ales:” Domnul Dumnezeul cerurilor…..va trimite pe Îngerul Sau înaitea ta;si de acolo vei lua o nevasta fiului meu. (Gen.24:7) Experienta traita de Eliezer în timpul împlinirii misiunii încredintate, este pentru noi un model privind calauzirea divina pentru întemeierea familiei.

II.Continutul lectiei : “Calauzirea Divina pentru întemeierea familiei”

Dupa ce a primit misiunea încredintata de Avraam, Eliezer putea sa apeleze la multe alte alternative pentru a alege pe cea care urma sa fie sotia lui Isac. Putea sa mearga în casa parintilor lui Avraam si sa organizeze un concurs de miss ““ Mesopotamia si s-o aleaga pe cea care avea sa câstige. Putea sa merga la împaratul sau guvernatorul acelui tinut si sa ““o ceara pe fica acestuia . Si pentru ca avea cu el 10 camile si toata bogatia stapânului sau, putea sa cumpere pe oricine i-ar fi placut. El n-a ales însa nici una dintre aceste alternative, ci a ramas dedicat calauzirii divine.

1. Alegerea calauzirii divine este un act de credinta

Aceasta credinta este evidenta în cazul lui Avraam care s-a bazat pe puterea Dumnezeului care a creat cerurile si pamântul (Gen.24:3) ,pe partasia cu Dumnezeul care l-a scos din casa parintilor sai si care i-a vorbit de atâtea ori (Gen.24:7) , pe promisiunea lui Dumnezeu care i-a fagaduit tara Canaanului (Gen.24:7) si pe providenta lui Dumnezeu care avea sa trimita pe Îngerul Sau pentru însotire si calauzire (Gen.24:7) Aceasta credinta este însa evidenta si în cazul lui Eliezer, care se încrede în calauzirea divina, si-al lui Isac, care accepta planul propus de tatal sau, conteaza pe hotarârea lui Dumnezeu si asteapta cu rabdare.

2. Dobândirea calauzirii divine necesita o viata de rugaciune

Desi Eliezer stia destinatia unde trebuia sa ajunga si misiunea pe care trebuia s-o împlineasca , pentru a nu gresi si a descoperi întocmai voia lui Dumnezeu, a apelat la ajutorul lui Dumnezeu prin rugaciune. Lânga fântâna de la intrarea în cetatea Haran, Eliezer se roaga, folosind o adresatie corecta (Gen.24:12) , o cerere concreta (Gen.24:13-14),o asteptare activa (Gen.24:17-21) si o multumire imediata (Gen.24:26-27). Nimeni nu poate primi un raspuns de la Dumnezeu daca nu se roaga mai întâi, cerând lucruri dupa voia lui Dumnezeu.(Iacov 4:1-3).

3. Primirea calauzirii divine implica o experienta concreta

Rugaciunea lui Eliezer a cuprins lucruri concrete. El atepta ca fata careia îi va cere apa , sa rapunda : ” bea si am sa dau de baut si camilelor tale!” Foarte multi oameni atunci când asteapta calauzirea lui Dumnezeu , au în atentie doar lucruri generale , de aceia nu pot fi siguri ca le-a raspuns Dumnezeu. Eliezer a avut o siguranta deplina , pentru ca a primit exact raspunsul pe care îl astepta. Raspunsul lui Dumnezeu este însa totdeauna peste asteptarile noastre. Rebeca a raspuns “Bea domnul meu !” si s-a grabit de-a plecat vadra pe mâna, ca acel drumet necunoscut, sa poata sa bea, într-un mod confortabil.Apoi s-a oferit sa adape si camilele scotând în graba apa pentru a satura 10 camile.(Gen.24:18-22)

Pentru cei ce se încred în calauzirea lui Dumnezeu raspunsul este peste asteptari, iar sotia sau sotul pe care îl lege Dumnezeu , este mai mult decât noi meritam. Rebeca nu numai ca era din casa si familia lui Avraam, dar era si foarte frumoasa (Gen.24:16), era virgina (Gen.24:16) , era politicoasa, pentru ca a raspuns unui necunoscut numindu-l “Domnul meu!” (Gen.24:18), era plina de generozitate, pentru ca si-a întrerupt activitatile ei, pentru a potoli setea unui strain (Gen.24:18) , era harnica, pentru ca a adapat 10 camile (Gen.24:19-20) era ospitaliera, pentru ca s-a oferit pentru a gazdui un necunoscut (Gen.24:25-26) , era hotarâta, pentru ca a dat un raspuns concret ( Gen.24:58) era respectuoasa, pentru ca atunci când l-a vazut pe Isac mergând pe jos, s-a dat si ea jos de pe camila (Gen.24:64) si era smerita, pentru ca la întâlnirea cu Isac si-a acoperit fata.

(Gen.24:65).

4. Acceptarea calauzirii divine solicita un raspuns imediat

Dupa ce Eliezer a intrat în casa lui Betuel , a fost invitat la masa. El a refuzat însa masa, pentru ca n-a vrut ca alte lucruri sa aiba prioritate, sau sa-l împiedice în împlinirea misiunii încredintate. De aceia pentru toti cei prezenti, el a prezentat întreaga experienta traita cu Dumnezeu. Dupa ce toti ai casei au fost convinsi de alegerea lui Dumnezeu (Gen.24:50), masa din familia lui Betuel s-a transformat din masa pentru cinstirea unui musafir , îmtr-o masa pentru logodna. În timpulacestei partasii Eliezer a primit si acceptul familiei lui Betuel pentru a o lua pe Rebeca de sotie pentru fiul stapânului sau. Când cei ai casei voiau sa lungeasca asteptarea cu înca vre-o 10 zile(Gen.24:55) Eliezer a raspuns ca nu mai este timp de amânare, pentru ca cei convinsi de calauzirea lui Dumnezeu trebuie sa raspunda imediat (Gen.24:58-61).

5. Împlinirea calauzirii divine asigura o binecuvântare deplina.

Desi nu se mai vazusera , fiind siguri ca Dumnezeu i-a pregatit a fi unul ajutorul potrivit pentru celalat, Rebeca si Isac au format o famile binecuvântata, prin care a continuat împlinirea planului lui Dumnezeu. Isac a iubit-o pe Rebeca, a acceptat-o ca fiind darul lui Dumnezeu pentru el, fiind mângaiat astfel de pierderea mamei sale.(Gen.24:67)

III. Întrebari pentru discutie

– Ce cai folosesc oamenii din mijlocul lumii , pentru descoperirea partenerului de viata ?
– De ce este neglijata astazi calauzirea divina ?
– Care dintre calitatile Rebecai sunt tot mai rare ?
– Care sunt experientele care îti dau convingerea ca partenerul tau de viata, este alegerea lui Dumnezeu pentru tine ?
– Care sunt motivele pentru care multi dintre cei ce au descoperit deja voia lui Dumnezeu, nu raspund imediat, ci amâna vremea întemeierii familiei ?
– Ce rol credeti ca a avut familia lui Isac si familia lui Rebeca, în actul casatoriei lor ?
– Care dintre calitatile Rebecai vi le-ati dori pentru partenerul vostru de viata ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.