Biserica Misionară este reprezentarea lui Dumnezeu în lume

0
90

Text :Efeseni 3:1-21
Subiect :Biserica ce oglindeste slava lui Dumnezeu
Scop : Sa întelegem aceasta mareata responsabilitate încredintata Bisericii si sa
descoperim cum putem ajunge sa fim o marturie a prezentei lui Dumnezeu
în locul în care traim.

Contextul lectiei :

Pentru a se revela pe Sine , Dumnezeu a folosit diferite cai:În mod general Dumnezeu se reveleaza pe Sine prin creatie (Ps.19:1; Rom.1:19). O alta cale pe care Dumnezeu a ales-o pentru a se descoperi lumii, a fost viata si experientele poporului Israel. El a ales acest popor si l-a pus deoparte pentru ca toate celalalte natiuni sa cunosca prin Israel ca Domnul este adevaratul Dumnezeu ( Deut.7:6-9;Ex.19:5-9 si I Imp.9:6-9).

Calea desavîrsita prin care Dumnezeu ni S-a facut cunoscut însa este Domnul Isus. El este oglindirea lui Dumnezeu (Evrei 1:3) si reprezentarea deplina a Lui Dumnezeu Tatal, la nivelul capacitatii noastre de cunoastere. Domnul Isus a spus lui Filip : ” Cine m-a vazut pe Mine, a vazut pe Tatal ” (Ioan 14:9)

Dupa înaltarea Domnului Isus la cer , ca marturie si demonstratie a prezentei si-a lucrarii lui Dumnezeu în mijlocul acestei lumi, a ramas “Biserica” . În repetate rînduri Domnul Isus a vorbit ucenicilor despre aceasta misiune spunîndu-le : “Voi sunteti lumina lumii . O cetate asezata pe un munte , nu poate sa ramîna ascunsa !” (Mat.5:14). Si apostolul Pavel vorbeste despre aceasta responsabilitate spunînd celor din Filipi : ” Faceti toate lucrurile fara cîrtiri si fara sovaieli, ca sa fiti fara prihana si curati , copii ai lui Dumnezeu, fara vina în mijlocul unui neam ticalos si stricat, în care straluciti ca niste lumini în lume , tinînd sus Cuvîntul vietii ….” (Fil.2:14-16).

În pasajul din aceast studiu biblic , Apostolul Pavel este si mai concret . El spune celor din Efes : ” Domniiile si stapînirile din locurile ceresti sa cunosca azi , prin Biserica întelepciunea nespus de feluirita a lui Dumnezeu …! ” (Ef. 3:10).

Potrivit acestor declaratii putem concluziona ca Misiunea Bisericii este sa-L reprezinte pe Dumnezeu iar prin viata si slujirea ei s-L oglindeasca pe Cel Prea Înalt . Cînd îsi poate împlini Biserica aceasta misiune ?

1. O biserica pune în lumina Slava lui Dumnezeu atunci cînd face cunoscut taina
lui Hristos

Taina la care face referire apostolul Pavel deseori în versetele (1-9) , nu reprezinta un “mister”, un ” miracol ” sau o slujba haarica care i-a fost încredintata lui , sau bisericii. Atunci cînd vorbeste despre aceasta taina , apostolul Pavel vorbeste despre un adevar care a fost ascuns o vreme , dar care a fost facut cunoscut la timpul hotarît de Dumnezeu, prin Hristos (v5) . De aceea apostolul Pavel numeste acest adevar :”taina lui Hristos” (v4). Urmarind atent acest pasaj al scripturii observam ca :

a. Taina lui Hristos este descoperita : Adevarul pastrat ascuns de veacuri , a fost facut cunoscut lui Pavel prin descoperire Dumnezeiasca (v3 si v7), apostolilor si prorocilor lui Hristos, prin Duhul (v5) iar celor din Efes prin citirea Cuvîntului (v3-4).

b. Taina lui Hristos este explicata : Apostolul Pavel , ceilalti apostoli si cei din Efes, prin felul cum Dumnezeu le-a vorbit fiecaruia în parte, nu numai ca au auzit de aceasta taina , dar acestia au si înteles ceea ce aceasta reprezinta. De la versetele (6-12) Apostolul Pavel explica ce înseamna aceasta taina : “Neamurile au parte de aceleasi binecuvîntari ca si cei din poporul Israel : sunt parte la aceiasi mostenire, formeaza un singur trup cu cei din Israel si asteapta aceleasi fagaduinte (v6) Aceasta declaratie a apostollului Pavel cred ca a fost un soc pentru cei din Israel pentru ca acestia considerau neamurile lipsite de binecuvîntare (Ef.2:11-12 ) si un mesaj de veste buna pentru neamuri ( Ef.3:6).

c. Tana lui Hristos trebuie împartasita (propovaduita) Desi apostolul Pavel a aratat ca slujba si încredintarea pe care a primit-o a fost sa vesteasca Neamurilor acest adevar (v8) , dorinta lui a fost ca lumina acestei revelatii sa fie cunoscuta de toti (v9) . Pentru împlinirea acestei asteptari apostolul Pavel subliniaza misiunea bisericii : “domniiile si stapînirile din locurile ceresti sa cunoasca azi , prin Biserica , întelepciunea nespus de felurita a lui Dumnezeu…” (Ef.3:10). Datoria si chemarea Bisericii este sa poarte pentru întreaga lume acest mesaj de veste buna prin care va pune în lumina Întelepciunea si Slava lui Dumnezeu . Cît de mareata este aceasta misiune încredintata Bisericii ! Aceasta nu-i o obtiune sau o alternativa , ci împlinirea planului pe care Dumnezeu îl are cu Biserica (v11).

2. O biserica pune în lumina Slava lui Dumnezeu atunci cînd are o buna marturie
în necazuri

Apostolul Pavel scrie celor din Efes din închisoare :(Ef .3:1;4:1 si 6:20). El se considera însa un întemnitat a lui Hristos (Ef.3:1), iar întemnitarea ca pe o oportunitate si o pricina de slava (v1 si13). De aceea le scrie celor din Efes ca în mijlocul acestor încercari, sa nu-si piarda cumpatul (v13) sa se poarte într-un chip vrednic de chemarea pe care au primit-o (Ef.4:1-3) si sa ramîna statornici staruind în partasie si rugaciune (Ef.6:18-20) Aceasta marturie din mijlocul necazurilor va face sa straluceasca lumina caracterului copiilor lui Dumnezeu prin care lumea va vedea Slava lui Dumnezeu Fil.2:14-18.

3. O biserica pune în lumina Slava lui Dumnezeu atunci cînd experimenteaza
plinatatea Dumnezeirii

În rugaciunea cu care apostolul Pavel încheie capitolul 3 al epistolei catre Efeseni , el se roaga ca acestia sa ajunga :”Plini de toata plinatatea lui Dumnezeu ” (Ef.3:19) În rugaciunea precedenta pe care a înaltat-o pentru ei, Pavel s-a rugat pentru “pricepere ” si “întelepciune duhovniceasca ” (Ef.1:16-18), ca sa poata sa înteleaga ca Biserica este trupul lui Hristos:”Plinatatea Celui ce plineste totul în toti ” (Ef.1:23). Atunci cînd Apostolul Pavel vorbeste despre Misiunea Bisericii ce-L reoprezinta pe Dumnezeu în mijlocul lumii , se roaga ca Biserica sa experimenteze aceasta plinatate (Ef.3:19): Pentru a ajunge la aceasta stare spirituala apostolul Pavel doreste ca: Hristos sa locuiasca în inimile lor prin credinta (Ef.3:17), sa fie întariti în putere prin Duhul (Ef.3:17) si sa aiba temelia vietii spirituale înradacinata în dragoste (Ef.3:17-19).

În acest fel Slava lui Sumnezeu va fi în Biserica si în Hristos , din neam în neam si în vecii vecilor(Ef.3:21) Pentru ca o biserica sa oglindeasca Slava lui Dumnezeu ; trebuie sa proclame Evanghelia, sa biruie încercarile avînd o buna marturie în suferinta si sa experimenteze plinatatea Dumnezeirii.

Întrebari pentru discutie
– Care au fost lucrurile ce au facut ca prin Israel sa nu se mai vada Slava lui Dumnezeu?
– Ce lucruri împiedica Biserica în care slujesti sa oglindeasca Slava lui Dumnezeu si sa-l
reprezinte pe Hristos în locul în care sunteti asezati ?
– Care este primul lucru cu care ar trebui sa începeti pentru ca sa puteti împlini
aceasta misiune ?

D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.