29 Iunie – Păgânism și vrăjitorie

3
63

Fapte 8:1-13; Apocalipsa 9:13-21 (Apocalipsa 9:6)

Scopul lecției:Să cunoaștem cât de mare este pericolul păgânismului și să învățăm cum au reacționat primii creștini în fața acestor provocări, pentru a nu plăti prețul suferințelor ce vor fi îndurate de cei ce se vor antrena în această rătăcire.

Contextul lecției: Un alt mare pericol ce pândește lumea în care trăim este invazia ocultismului. În aceste zile din urmă, suntem martori la o adevărata reînviere a pagânismului care se manifestă în toate formele sale. Credințele orientale modernizate predomină gândirea societății de astăzi, conducându-i pe oameni spre păgânism, ocultism și spiritism.

Acum, la numai câțiva ani după revoluție, aceste subiecte despre care nu se vorbea nimic public în vremea vechiului regim, au ajuns să fie prezentate pe primele pagini în majoritatea publicațiilor media. Citirea horoscopului, consultarea unei vrăjitoare sau a unui medium, participarea la ședințe de meditație sau a unor întâlniri sataniste au ajuns practici comune cărora li se atribuie uneori chiar o haină creștină.

Foarte multe pagini web promovează meditația transcedentală, yoga, astrologia, spiritismul, având un tot mai mare număr de cititori. Multe formații rock, care deși promovează o muzică satanistă, sunt votate ca favorite la câștigarea unor mari concursuri muzicale.

 Chiar în aceste zile mijloacele media abundă de articole despre mișcarea EMO, prezentând prețul pe care au trebuit să-l plăteaca unii tineri, care, rupți de realitatea cotidiană, lăsându-se pradă sentimentelor de tristețe și deznădejde semănate de diavol, au ajuns să-și pună capăt vieții.

 Păgânismul și vrăjitoriaa ajuns să fie “calul troian” al zilelor noastre prin publicarea seriei Harry Potter, volume ce au ajuns cele mai vândute în întrega lume. Deși foarte mulți critici consideră că J.K. Rowling, autoarea acestei serii, prezintă doar o lume imaginară, aceste scrieri sunt pline de referiri la astrologie, vrăjitorie, necromanție, licori magice, duhuri familiale, talismane, numerologie și chiromanție.

Această serie ce va cuprinde în total 7 volume este deosebit de periculoasă deoarece i-a antrenat spre lumea ocultismului pe copii, adolescenți și pe părinții acestora. La lansarea celor 6 volume publicate până în prezent cozile au fost interminabile iar numărul exemplarelor tipărite s-a epuizat imediat. După multe dintre aceste cărți s-au turnat deja filme și s-au facut jocuri pentru calculator, care au stârnit un mare interes.

Diavolul folosește astăzi această cursă a păgânismului modern pentru a cufunda lumea în cea mai severă rătăcire spirituală, pentru a lupta împotriva Bisericii lui Hristos și pentru a pregăti lumea pentru domnia lui Antihrist.

Deși pentru unii creștini aceste subiecte sunt șocante, trebuie să nu uităm că acesta este noul context în care Biserica trebuie să-și împlinească slujirea, lărgind Împărăția lui Dumnezeu și pregătind lumea pentru revenirea Domnului Isus.

Conținutul lecției:  Studiindcele două pasaje ale lecției biblice de astăzi dorim să descoperim cum au răspuns primii creștini provocărilor păgânismului și vrăjitoriei, care sunt formele de manifestare ale acestei provocări, forme pe care le vom întâlni la sfârșitul vremurilor și prețul pe care urmează să-l plătească toți cei care vor fi prinși de acest val.

 

 1. Cum răspundem provocărilor păgânismului ? (Fapte.8:1-13)

 
Urmărind descrierea făcută de evanghelistul Luca, observăm că după ce au îndurat o mare prigoană în Ierusalim, primii creștini s-au împrăștiat prin Iudeea și Samaria (Fapte 8:1-3).

Ajuns în Samaria, un ținutcu o mare influență păgână, Filip s-a confruntat cu un alt fel de împotrivire. Aici a întâlnit un om numit Simon, un vrăjitor care i-a uimit pe toți cei din Samaria prin minunile și vrăjitoriile lui ( Fapte.8:9-11). După ce a auzit evanghelia, asemeni multor samariteni, Simon s-a botezat și a trecut de partea credincioșilor (Fapte 8:12-13).

Schimbarea din inima lui n-a fost însă una reală, pentru că atunci când a văzut modul de slujire al apostolilor, a încercat să-i mituiască pentru a primi aceeași putere (Fapte 8:18-19). Această întâmplare ne arată că diavolul a avut întotdeauna slujitori pe care i-a folosit ca să se opună evangheliei și să-i ducă în rătăcire pe cei credincioși. Pentru a atinge aceste scopuri, aceștia au îmbrăcat de multe ori haina prefăcătoriei. 

Urmărind modul în care primii creștini au reacționat în fața acestei provocări, observăm că ei n-au declanșat un război deschis, ci au rămas dedicați vestirii evangheliei și misiunii care le-a fost încredințată de Domnul Isus (Fapte 8:4-13). Au fost categorici cu păcatul (Fapte8:20-21) și i-auîndemnat pe cei vinovați la pocăință și rugăciune (Fapte 8:22-23).

În fața păgânismului și a vrăjitoriei, Biblia ne arată că trebuie să avem o atitudine categorică ( Deut. 18:10-12), să nu mergem la cei ce promovează aceste practici (Lev.19:31; 20:6) și să învățăm din pedeapsa suferită de cei ce le-au practicat (Lev.20:27; 1 Cron.10:13).

 

 1. Prețul ce va fi plătit de cei antrenați în ocultism și vrăjitorie(Ap. 9:13-21)

 
În cel de-al doilea pasaj al lecției biblice este prezentat în mod profetic timpul când manifestarea ocultismului și a vrăjitoriei va ajunge la apogeu, atunci când însuși Satan, căzut din cer (Luca 10:18; Ap.9:1), va deschide porțile adâncului și va pune în libertate armata demonilor închiși ( Ap.9:2-3;13-16; 2 Pet.2:4).

Acest moment va dezlănțui manifestarea puterii întunericului ce va aduce o vreme de chinuri groaznice pentru cei ce L-au respins pe Dumnezeu ( Ap.9:4-6; 17-19). 

Tabloul prezentat de apostolul Ioan după ce îngerul al cincilea și al șaselea au sunat din trâmbiță, zugrăvește iadul pe pământ, arătându-ne cât de mare este prețul pe care trebuie să-l plătească cei ce sunt sub autoritatea stăpânirii întunericului. Acest fapt arată că cei ce s-au încrezut într-un înșelător vor fi ei înșiși înșelați (2 Tim 3:13). 

Deși a treia parte dintre oameni își vor găsi sfârșitul în această urgie ( Ap.9:13), ceilați oameni ce vor rămâne în viață nu se vor pocăi, nu se vor opri din acțiunile teroriste și crimele pe care le comit și nu vor renunța la vrăjitorie, imoralitate și la furturile pe care le comit (Ap.9:21).

Aceast anunț profetic arată cât de mare este pericolul la care se expun cei ce se lasă atrașiîn cursa pagânismului, ocultismului și a vrăjitoriei, deoarece, înaintând în aceste practici, pot ajunge la o așa stare de împietrire încât nu vor mai putea să se pocăiască.

Întrebări pentru discuție:

1. Care sunt mărturiile ce confirmă că în timpul în care traim există o reînviere a păgânismului ?

2. Care sunt scopurile pe care diavolul le urmărește întinzând această cursă ?

3. Care dintre aceste practici le considerați a fi pericolul cel mai mare pentru biserrica în care slujiți ?

4. Cum au reacționat primii creștini în fața acestor provocări ?

5. De ce credeți că în fața provocărilor păgânismului trebuie să avem curajul să spunem un “NU” categoric?

6. De ce este important să știm dinainte ceea ce ne spune Biblia cu privire la starea de apogeu a acestor manifestări ?

7. Dacă cei prinși în cursa păgânismului și a vrăjitoriei pot să ajungă într-o stare în care nu se mai pot pocăi, ce ar trebui să facem în prezent pentru cei ce au pornit pe acest drum?

 

 

Pastor Dan Boingeanu

3 COMENTARII

 1. Cum au reac?ionat primii cre?tini în fa?a acestor provoc?ri ?

  Asa cum au invatat din propria religie: au omorat, au omorat, au omorat… cruciade, inchizitie, etc.

 2. Mircea Eliade :” Daca ati sti cata nimicnicie este in lumea de dincolo si daca ati sti cat este de facila si usoara mantuirea n-ati mai astepta impostori de aiurea
  care sa vina sa va mantuiasca .”
  Cred ca o singura vorbire cu spiritul mortilor asigura mantuirea pentru ambele parti .Asta este motivul pentru care lupta biserica impotriva spiritismului .

 3. daca religia crestina are o baza bun, care sa nu poata fi combatuta de nicio afirmatie…atunci nu vad teama asta exagerata pt curiozitatea omului… crestinismul daca nu ar avea toate golurile explicate prin “crede in dzeu, fiul meu” ci argumente solide atunci nimeni nu ar mai fi tentat sa citeasca si despre alte religii, credinte pagane sau nu…asa ca fie continuam sa fim prosti, sa nu stim sa citim si sa nu avem informatie si atunci crestinismul ramane o putere atat in viata omului cat si in stat, fie oamenii au in sfarsit posibilitatea de a alege sa gandeasca si atunci crestinismul s’ar putea sa se duca pe apa sambetei… ceea ce nu cred ca ar fi asa grav, pana la urma…

  una e sa doresti mantuirea si cu totul alta sa doresti prostia generala!

  asadar, biserica ar sta relaxata in fata altor religii daca ar stii ca exista explicatii pt orice scrie in biblie, daca ar stii ca existe argumente pt orice afirmatie venita de la un ateu, pagan whatever…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.