27 Aprilie ““ Duhul Sfânt ““ Putere nemărginită

3
123

Rom. 8:1-27 ( Rom.8:11)

Scopul lecției: Să înțelegem cum aplică Duhul Sfânt biruința Domnului Isus în viața celor credincioși și cum putem beneficia de puterea și lucrarea Sa, în lupta împotriva păcatului.

Contextul lecției: Dacă Dumnezeu Tatăl are suveranitate absolută, iar Domnul Isus ne-a asigurat o biruință deplină, Duhul Sfânt este Cel ce lucrează pentru noi cu o putere nemărginită. Despre această putere a vorbit și Domnul Isus atunci când a anunțat începutul lucrării Duhului Sfânt în viața celui credincios ( Ioan14:26;16:7-15; Fapte 1:8).

Urmărind relatările Scripturii, înțelegem că Dumnezeu Tatăl a întocmit planul mântuirii (Ef.1:4-10), Domnul Isus a împlinit actul mântuirii (Fapte 4:12;I Pet.1:18-19; I Ioan 2:1-2), iar Duhul Sânt realizează mântuirea, sau aplică mântuirea în viața celui ce crede (Ioan:16:7-15;Tit 3:4-7;2Cor.3:18; Rom.8:26-27). Datorită acestui fapt putem spune că întreaga Divinitate lucrează pentru binele nostru, asigurându-ne o biruință deplină.

Conținutul lecției: În această zi, când sărbătorim biruința Domnului Isus asupra păcatului, asupra morții și a puterii întunericului, lecția biblică pe care o studiem ne arată cum se aplică această biruință în viața noastră. Dumnezeu, care L-a ridicat pe Hristos din mormânt (Fapte 2:23-24), poate să aducă învierea și în viața noastră prin puterea Duhului Sfânt, ajutându-ne astfel să găsim izbăvirea și să dobândim nădejdea vieții veșnice ( Rom. 8:11). Urmărind modul în care apostolul Pavel descrie biruința lui Dumnezeu în viața celui credincios descoperim că prin lucrarea Domnului Isus și puterea Duhului Sfânt dobândim:

 1. Izbăvire de sub osânda păcatului (Rom.8:1)

Deși Dumnezeu a hotărât o pedeapsă severă pentru păcat (Rom.3:23; 5:12;6:23;Iac.1:15; Ap.21:8.), pentru că Domnul Isus a plătit în locul nostru ( Isaia 53:4-5; Rom.4:25; 1 Cor 15:3;1 Pet.3;18), pentru cei ce sunt în Hristos nu mai există niciun motiv de osândă, fiindcă datoria păcatului a fost achitată (Rom.8:1). Diavolul nu mai are pentru ce să ne acuze și să ceară condamnarea, deoarece păcatele ne-au fost iertate (1 Cor .15:55-57).

 1. Izbăvire de sub robia păcatului (Rom.8:2-4)

Dacă, înainte de a-L cunoaște pe Hristos, păcatul ne ținea în cea mai grea robie spirituală (Ef.2:1-2; Rom.7:14-24), prin moartea Domnului Isus am găsit o eliberare deplină de sub această stăpânire ( Rom.6:3-7; 10-14; 7:4-6). Pot trăi însă această izbăvire nu cei ce păzesc Legea, ci cei ce cred în Hristos și trăiesc după călăuzirea Duhului Sfânt (Rom.8:2-4).

 1. Izbăvire de sub prezența păcatului (Rom.8:5-10)

Prin lucrarea Duhului Sfânt, Dumnezeu aduce în viața celui credincos altfel de roade spirituale (Rom.7:20-22; Gal.5 :16-25), care dovedesc că aceia care L-au primit pe Hristos nu mai sunt pământești (firești), ci duhovniceși (Rom. 8: 6-9). Pe măsură ce Duhul lui Dumnezeu lucrează în noi desăvârșirea și ne înobileză cu roadele sale, prezența păcatului este tot mai limitată ( Rom.8:12-13; 2 Cor.3:18). Prezența păcatului va fi însă îndepărtată deplin numai la venirea Domnului, când vom fi îmbrăcați în trupul de slavă (1 Ioan 3:2; Fil.3:21;1 Cor.15:40-49).

 1. Izbăvire de sub urmările păcatului (Rom.8:11;24-27)

Dacă prin puterea lucrării Duhului Sfânt beneficiem de izbăvire de sub osânda, stăpânirea și prezența păcatului chiar din mijlocul acestei lumi, există și o izbăvire pe care o așteptăm să vină. Aceasta cuprinde învierea ( transformarea) trupului (Rom.8:11;1 Tes.4:13-17), moștenirea împreună cu Hristos(Rom.8:14-17/a), proslăvirea în asemănare cu Hristos (Rom.8:17/b-18; 1 Ioan 3;2) și răscumpărarea naturii (cerul nou și pământul nou) (Rom.8;19-25; Ap.21:1-4).

Această lucrare, pe care Dumnezeu o împlinește prin puterea Duhul Sfânt în viața celor credincioși, ne garantează biruința împotriva păcatului și a puterii întunericului, pentru că tot ceea ce Dumnezeu a început, va duce și la bun sfârșit (Rom.26-27).

Întrebări pentru discuție:

1.De ce este importantă pentru câștigarea biruinței spirituale lucrarea Duhului Sfânt ?
2.De ce oamenii zilelor noastre nu beneficiază de acest ajutor pentru lupta spirituală?
3.Care dintre aspectele eliberării pe care ne-o aduce Dumnezeu prin lucrarea Duhului
Sfânt este cel mai neînțeles astăzi?
4.De ce credeți că apostolul Pavel folosește în acest pasaj contrastul între Lege și Hristos,
faptele firii și faptele Duhului, lucrarea prezentă și cea viitoare?
5. De ce oamenii zilelor noastre nu sunt plini de roada Duhului lui Dumnezeu ?
6. Ce lucruri ne ajută să credem că ceea ce Dumnezeu începe, va duce la bun sfârșit ?
7. Ce schimbare va aduce în abordarea luptei spirituale convingerea că Dumnezeu lucrează
pentru noi ?

Pastor Dan Boingeanu

3 COMENTARII

 1. 1. GENERATII LA RIND SAU MULTUMIT DOAR SA STIE DE DUMNEZEU,SI CAM ATIT .
  2. DESPRE DOMNUL ISUS HRISTOS NU PREA AU MARE CUNOSTINTA (RESPECT),PENTRU CA LE E NECLAR CEIA CE A FACUT EL PENTRU NOI ,PENTRU MULTI ISUS HRISTOS A RAMAS DOAR UN PRUNC IN SCUTECE INFASAT (SI RASTIGNIT PE O CRUCE DE EVREI ) ISI MAI ADUCE AMINTE DE EL LA SARBATORI DOAR PENTRU A SE SIMTI EI IMPLINITI SI NICI DE CUM DOMNUL.(SPUNE UNI SARBATORI STRAMOSESTI).
  3. DUHUL SFINT ESTE PERSOANA CEA MAI IMPORTANTA PENTRU OMUL PACATOS FIE EL; TINAR SAU BATRIN,FEMEIE SAU BARBAT ,DIRECTOR SAU UN OM FARA INSEMNATATE IN SOCIETATE INDIFERENT DE ETNIE (PT.CA DUMNEZEU ARE DEA FACE CU ,DE CE? PENTRU CA EL NE ADEVERESTE IN SUFLETUL NOSTRU CA SUNTEM GRESITI INAINTEA LUI DUMNEZEU,CA NU SINTEM VREDNICI DE DRAGOSTEA JERTFITOARE (HAR) PE CARE NU O MERITAM SI TOT DUHUL SFINT NE INDEAMNA SA STRIGAM DUPA AJUTOR DE LA DUMNEZEU ,SI AR FI FOARTE MULTE DE SPUS DESPRE EL SI TOTUSI TOCMAI DUHUL SFINT E CEL MAI IGNORAT DE FOARTE MULTII (POATE CHIAR SI DE CEI CONVERTITI LA HRISTOS) DE CE? IN SF.SCRIPTURA SPUNE CA POPORUL MEU PIERE DIN LIPSA DE CUNOSTINTA,PE DE-O PARTE PE DE ALTA NE ESTE GREU SA INTELEGEM CUM TREI PERSOANE (TATA,FIU SI DUH SFINT)SUNT DIFERITE SI TOTUSI UNA SINGURA NOI NU NE INCHINAM LA 3 DUMNEZEI CI LA UNUL SINGUR CARE E TRINITATE.
  CINEVA A SPUS :CA DACA ITI PUI INIMA SI MINTEA SA DESLUSESTI EXACT CUM E POSIBIL ACEST LUCRU E POSIBIL SA ITI PIERZI MINTEA DAR DACA IGNORI TRINITATEA ITI VEI PIERDE SUFLETUL.
  IN INCHEIERE DORESC SA REAMINTESC CUVINTELE PSALMISTULUI;INVATATURILE TALE SUNT DESFATAREA MEA SI SFATUITORI MEI.FA-MA SA PRICEP CALEA PORUNCILOR TALE .
  ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU PE TOTI SA DORIM SA STUDIEM LEGILE LUI DUMNEZEU SI SA LE APLICAM IN VIATA NOASTRA CA ASA SFINTIM NUMELE LUI IN VIATA NOASTRA SI DUHUL SAU NU NULAI CA GASESTE PLACERE IN NOI DAR SE VA SI ODIHNI PESTE NOI. DACA DORIM O SCHIMBARE TREBUIE SA INCEPEM INTII CU NOI SI APOI VOM VEDEA REZULTATELE ,AMIN!

 2. Duhul Sfant,este un dar gratis de la Dumnezeu pentru cei care si-au schimbat viatza dupa cuvantul Lui,si nu mai traiesc o viatza lumeasca si urasc tot ce e lumesc nu mai umbla in locurile unde nu este Dumnezeu, Duhul Sfant are natura unui porumbel nu sufere mortaciuni si ei nu mai pot sta decat acolo unde este natura Duhovniceasca,curatie,puritate,aceasta este lucrarea Duhului Sfant si primita in urma nasteri din nou,sa nu credeti ca acesta poate sa vina si sa stea in ceva natura murdara si stricata ,nu ,si odata primit tu sti cine esti si ce ai de facut ca insusi Duhul te invata ce sa faci,ca Dumnezeu este acelasi ieri ,azi si in veci,EL nu se schimba dupa noi ,si noi trebuie sa ne schimbam dupa Dumnezeu sa fim sfinti ,caci El este Sfant.

 3. Ce este trist in ziua de azi este ca multi crestini nu mai cred in lucrarea Duhului Sfant care este extrem de puternica si de aceea in Romania nu sunt prea mari treziri spirituale asa cum ar trebui sa fie.Orcum lectia de sus este foarte buna si ii multumesc pastorului Dan Boigeanu pentru ea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.