26 Februarie ““ Răzvrătirea față de autoritate

0
193

Iuda 11/c; Numeri 16:23-40 (Evrei 13:17)

Scopul lecției: Să descoperim identitatea celor ce au inițiat răzvrătirea împotriva lui Moise și Aron, modul în care aceștia s-au manifestat, atitudinea lui Moise și Aron față de cei ce i-au contestat, precum și urmările acestei revolte.

Conținutul lecției: După ce a prezentat ca dovadă a apostaziei și a necredinței formalismul religios prin cazul lui Cain, și rătăcirea spirituală, prin cazul lui Balaam, Iuda își încheie incursiunea din istorie, prezentând răscoala lui Core. Studiind acest caz prin care esteevidențiatărăzvrătirea față de autoritate, descoperim:

1. Inițiatorii răzvrătirii față de autoritate

Cei ce au generat răzvrătirea împotriva lui Moise și Aron sunt prezentați pe nume, după familiile din care provin și după poziția pe care care o aveau în tabăra lui Israel (Numeri 16:1-2). Este interesant de observat faptul că inițiatorul răzvrătirii a fost Core, un văr al lui Moise (Exodul6:16-20), ce provenea din familia lui Levi, familie căreia i-a fost încredințată slujirea de laCortul Întâlnirii (Numeri 16:1, 9). Acestuia i s-au alăturat Datan și Abiram, din familia lui Ruben (colegi din zona în care erau așezați în tabăra lui Israel ““ Numeri 2:8-10) și alți două sute cinci zeci de lideri din tabăra lui Israel (Numeri 16:2).

Aplicație practică:
arătați de ce avea credibilitate și sorți de izbândă grupul celor ce s-au răsculat împotriva lui Moise.

2. Modul în care a fost exprimată răzvrătirea față de autoritate

Cei ce s-au răzvrătit împotriva autorității, s-au manifestat contestând autoritatea lui Moise și a lui Aron (“toți sunt sfinți” ““ Numeri 16:3,5) și acuzându-i pe Moise și Aron că au păstrat doar pentru ei poziția de conducere și pe cea a preoției (Numeri 16:3/b;7). Cea mai gravă acuzație a fost însă învinuirea că Moise și Aron nu și-au împlinit promisiunile făcute poporului Israel (Numeri 16:14). Aceste acuzații au fost făcute public (Numeri 16:2, 9), exprimate cu sarcasm (au numit Egiptul țara unde curge lapte și miere ““ Numeri 16:13) și prin atitudini extreme (au respins dialogul ““Numeri 16:12,14).

Aplicație practică: arătați care dintre formele de manifestare ale celor ce s-au răzvrătit împotriva lui Moise sunt mai evidente în formele de manifestare ale protestatarilor de astăzi.

3. Atitudineafață de promotorii răzvrătirii față de autoritate

Moise nu s-a antrenat însă într-o polemică cu promotorii răzvrătirii, generând astfel o revoluție sau un război civil, ci a acționat cu înțelepciune și maturitate. Această maturitate este dovedită prin faptul că în acele momente de răzvrătire a apelat la rugăciune (Numeri 16:4, 15, 22), a demascat public acțiunile celor ce s-au răsculat (Numeri 16:8-11), a încredințat problema creată în mâna lui Dumnezeu (Numeri 16:5), a explicat cu multe detalii modul de acțiune (Numeri 16:6-7, 16-19), a așteptat intervenția lui Dumnezeu (Numeri 16:19-21), a mijlocit pentru cei nevinovați (Numeri 16-22) și a dat îndemnuri clare privind atitudinea față de cei vinovați (Numeri 16:23-30).

Aplicație practică:
arătați de ce este atitudinea lui Moise față de cei ce s-au răsculat împotriva lui un exemplu demn de urmat.

4. Urmările răzvrătirii față de autoritate

Core, Datan și Abiram, precum și toți cei ce i-au urmat în răzvrătirea pe care ei au inițiat-o, au suportat pedeapsa lui Dumnezeu. Această pedeapsă a fost împlinită imediat, într-un mod drastic și i-a inclus pe toți. Pentru Core, Datan și Abiram s-a deschis pământul, care i-a înghițit de vii, atât pe ei cât și pe cei din familiile lor (Numeri 16:31-34), iar cei două sute cinci zeci de susținători ai răzvrătirii au murit mistuiți de foc (Numeri 16:35-40). Pentru a arăta asprimea pedepsei lui Dumnezeu pentru cei ce au generat această răscoală, Iuda a folosit termenul “apolonto” (pieire, nimicire), la timpul aorist, identificând astfel o distrugere totală și definitivă.

Aplicație practică : arătați ce adevăruri trebuie să învățăm ținând cont de urmările suportate de cei ce s-au răzvrătit împotriva autorității.

Întrebări pentru discuții:

1. Ce caz a folosit Iuda pentru a ilustra atitudinea de răzvrătire împotriva autorității ?
2. De ce putea această răzvrătire să aibă sorți de izbândă ?
3. Care au fost capetele de acuzare susținute de protestatari ?
4. Ce urmări ar fi avut reușita acestei răscoale ?
5. Ce atitudine au avut Moise și Aron față de cei ce îi contestau ?
6. Cum a fost potolită această răscoală ?
7. Ce adevăruri a dorit să accentuieze Iuda prin prezentarea urmărilor răzvrătirii față de autoritate, răzvrătire generată de Core, Datan și Abiram ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.