25 Mai ““ Formalismul spiritual

3
193

2 Timotei 3:1-17 (1 Timotei 6:11)

Scopul lecției: Să descoperim formele în care se manifestă formalismul spiritual și modul cum ar trebui să trăim pentru a învinge această cursă a puterii întunericului în care diavolul caută să-i prindă pe oamenii din zilelor din urmă.

Contextul lecției: Diavolul, care a început războiul spiritual prin răzvrătirea din cer, a continuat această luptă spirituală în tot decursul istoriei omenirii. Au fost însă câteva momente când această luptă spirituală a căpătat dimensiuni maxime. Printre aceste momente putem menționa: ispitirea omului din Eden, pervertirea ființei umane în vremea lui Noe, lupta împotriva formării poporului Israel, lupta împotriva Domnului Isus și a slujirii apostolilor.

Un alt moment de activitate demonică intensă este anunțat pentru sfârșitul vremurilor (zilele din urmă), când diavolul va încerca să-i abată pe cei credincioși de la adevăr, pentru a-și întemeia o împărăție demonică în care să cuprindă toate națiunile lumii sub domnia și stăpânirea lui Anticrist.

Această împărăție ce va fi evidentă în vremea sfârșitului prin minuni, semne și lucrări supranaturale înfăptuite de puterea întunericului (2 Tes. 2:7-10) a început să capete contur chiar în zilele noastre. În lecțiile biblice viitoare, vom studia metodele de luptă pe care diavolul le va folosi în zilele din urmă, încercând să-i descoperim planurile pentru ca nu cumva să fim înșelați și atrași sub stăpânirea lui.

Este demn de remarcat faptul că diavolul nu va acționa prezentându-și public identitatea, ci se va preface, luând chiar înfățișarea unui înger de lumină, folosind uneori curse și lucrări greu de identificat ( 2 Cor.11:14; Ioan 8:44).

Conținutul lecției: În lecția biblică de astăzi vom avea în atenție “formalismul spiritual!” Despre acest pericol al superficialității spirituale i-a vorbit și apostolul Pavel lui Timotei, atunci când, în mod profetic, îi prezintă starea spirituală a oamenilor din zilele din urmă. Este demn de remarcat faptul că diavolul care a amăgit lumea cu ateismul, evoluționismul și materialismul, în zilele din urmă îi va amăgi pe oameni cu o religie falsă, care va fi de fapt o reînviere a pagânismului.

Putem întelege acest fapt amintindu-ne de decăderea spirituală în care a căzut în repetate rânduri poporul Israel. Înainte de robia babiloniană, deși slujbele și ritualurile de la templu erau practicate cu regularitate, starea spirituală era plină de formalism religios (Isaia 1:10-15; Isaia 29:13). În aceeași stare spirituală au fost găsiți și preoții și cărturarii din vremea Domnului Isus (Mat. 23:1-36). Formalismul spiritual este cursa pe care diavolul o va întinde și bisericii înainte de venirea Domnului Isus.

Dacă după revoluție am trăit o trezire spirituală, slujirile multor biserici au ajuns astăzi pline de ceremonial sau de spectacol. A reînviat cultul moaștelor, al perelinajului la locurile sfinte și al popularității prin acte de milă creștină. Pentru că această decădere spirituală este ca o plasă în care sunt prinși peștii înainte ca să fie scoși pe mal, este bine să cunoaștem că:

1. Formalismul spiritual este o strategie folosită de diavol (2 Tim. 3:1)

Alunecarea bisericii spre lume în timpul zilelor din urmă nu va fi numai o stare firească determinată de înmulțirea păcatului și a fărădelegii, ci un atac inițiat și susținut de puterea întunericului. Când apostolul Pavel spune că în zilele din urmă vor fi “vremuri grele”(cumplite), folosește același termen pe care evanghelistul Matei l-a folosit pentru a descrie starea celor doi demonizați pe care Domnul Isus i-a întâlnit în Gadara (Mat. 8:28).

Acest atac spiritual este prezentat mult mai explicit de apostolul Pavel care îi spune lui Timotei: “Dar Duhul spune lămurit că în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor” (1 Tim. 4:1).

2. Formalismul spiritual se exprimă prin forme evidente (2 Tim. 3:1-9)

Când prezintă formalismul spiritual al oamenilor din zilele din urmă, apostolul Pavel face o radiografie spirituală, descriind felul în care aceștia arată pe dinăuntru. Urmărind lista viciilor prezentată de apostolul Pavel, descoperim că formalismul spiritual este evidențiat de lucrurile pe care oamenii le iubesc, atitudinile pe care le manifestă și faptele pe care le săvârșesc (2 Tim. 3:2-4). În același timp, formalismul spiritual este evidențiat de lipsa evlaviei și a puterii spirituale ( 2 Tim. 3:5) și de păcatele săvârșite sub masca unor slujiri spirituale (2 Tim. 3:6-7).

Ca să arate cât este de mare pericolul formalismului spiritual, apostolul Pavel face o comparație cu vremea ieșirii poporului Israel din Egipt, menționându-i pe Iane și Iambre, vrăjitorii care s-au împotrivit lui Moise (2 Tim. 3:8), arătând că cei ce ar trebui să cunoască și să împlinească Cuvântul lui Dumnezeu se împotrivesc adevărului.(2 Tim. 3:8).

Cei ce trăiesc astfel nu vor avea parte de izbânda, pentru că sunt deja osândiți, iar fățărnicia lor va fi descoperită (2 Tim. 3:9).

3. Formalismul spiritual poate fi biruit (2 Tim. 3:11-17)

După ce îi prezintă lui Timotei portretul spiritual al oamenilor din zilele din urmă, zugrăvind formalismul spiritual în care aceștia vor ajunge, la încheierea aceluiași capitol apostolul Pavel prezintă în contrast un alt portret ce îl identifică pe “omul lui Dumnezeu”, care trebuie să fie “desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună!” (2 Tim. 3:17).

Pentru a ajunge la acestă statură spirituală și a trăi ca un om a lui Dumnezeu în mijlocul unei societăți corupte, apostolul Pavel îl îndeamnă pe Timotei să se depărteze de cei ce au doar o formă de evlavie (2 Tim. 3:5), să învețe din greșelile altora (2 Tim. 3:6-9 și 12-13), să urmeze exemplul pe care i l-a dat (2 Tim. 3:10-11), să nu uite lucrurile pe care le-a primit în pruncie (2 Tim. 3:14-15) și să lase Cuvântul lui Dumnezeu să desăvârșească lucrarea începută (2 Tim. 3:15-17).

Întrebări pentru discuție:

1. Care sunt lucrurile ce ne arată că formalismul religios este o cursă a diavolului?
2. Ce deosebire este între un om evlavios și un om religios ?
3. Care sunt lucrurile pe care le iubesc cei ce trăiesc o formă de evlavie ?
4. Care sunt lucrurile pe care le iubesc cei ce trăiesc cu evlavie, dovedind că sunt oameni ai lui Dumnezeu ?
5. Care dintre trăsăturile ce definesc formalismul religios sunt mai frecvente astăzi?
6. De ce oamenii care au o formă de evlavie și-au pierdut puterea spirituală?
7. Care dintre îndemnurile date de apostolul Pavel lui Timotei pentru a-l ajuta să trăiască asemeni unui om a lui Dumnezeu în mijlocul unei lumi corupte ar trebui aplicat imediat în viața și în biserica ta?

Pastor Dan Boingeanu

3 COMENTARII

  1. Astazi avem aur si argint dar nu mai avem putere spirituala. Avem echipament electronic dar nu mai avem calauzirea Duhului. Avem planificari si programari dar nu incredintari. Exista o forma de evlavie dar lipsesc roadele vrednice de pocainta noastra.Dumnezeu e intristat…

  2. deosebirea este ca :omul evlavios umbla dupa lucruri ceresti si sunt ceresti, pe cand cei religiosi au o forma e evlavie dar inca umbla dupa lucruri pamantesti si au o doctrina proprie cu cei lumesti.cititzi cu atentzie cuvant cu cuvant 2 Timotei: cap.2si 3 tot. Dumnezeu sa va binecuvanteze ,cu harul si pacea Domnului Isus Hristos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.