22 August ““ Famenul etiopian ““ exemplul convertirii

2
1945

Fapte 8:26-40 (1 Tesaloniceni 1:9-10)

Scopul lecției: Să cunoaștem experiența întoarcerii la Dumnezeu a famenului etiopian, iar prin pașii parcurși de el să descoperim un exemplu privind actul convertirii.

Contextul lecției: În șirul evenimentelor trăite de Biserica Primară, evanghelistul Luca a cuprins și experiența întoarcerii la Dumnezeu a famenului etiopian. Deși nu-i este menționat numele, acest famen avea o poziție socială înaltă, fiind vistiernicul împărătesei Candace a etiopienilor, funcțieechivalentă cu cea a unui ministru de finanțe sau a guvernatorului Băncii Naționale din zilele noastre. El nu facea parte din poporul Israel, ci provenea din Etiopia (nordul Sudanului de astăzi), fiind un om de culoare (Ieremia 13:23).

Fiindcă era famen (eunuc), acest etiopiannu putea să intre în adunarea copiilor lui Israel (Deuteronom 23:1) și nici să fie un drept prozelit (un convertit la iudaism dintre neamuri). Cu toate acestea el a fost temător de Dumnezeu și a venit la Ierusalim nu pentru o vizită protocolară, de interes personal sau de afaceri, ci cu o dorință sinceră de a se închina lui Dumnezeu (Fapte 8:27).

Când cineva face însă un pas spre Dumnezeu, nu numai că găsește răspuns la căutările sale, ci capătă și binecuvântări mai mari decât s-ar fi așteptat. Acest fapt s-a petrecut și în cazul acestui famen, care, după vizita de la Ierusalim, a ajuns să-L cunoască pe Domnul Isus ca mântuitor personal, să fie botezat și să-și continue drumul spre patria lui complet transformat, ca un vrednic urmaș al lui Hristos.
Pentru ca famenul etiopian să ajungă să înțeleagă adevărul Scripturilor, să cunoască în mod personal pe Domnul Isus și să fie botezat, Dumnezeu l-a folosit pe Filip, care, deși era antrenat în multe slujiri pe care le împlinea în satele din jurul Samariei (Fapte 8:25), a fost atent la călăuzirea lui Dumnezeu (Fapte 8:26), a acționat în grabă (Fapte 8:27-29), s-a acomodat realității (Fapte 8:28-33), a folosit ocazia(Fapte 8:35),  L-a prezentat pe Hristos (Fapte 8:35/b), l-a condus pe etiopian la credință (Fapte 8:37) și a împlinit Evanghelia, botezându-l pe famen (Fapte 8:38).

Conținutul lecției: Urmărind procesul prin care famenul Etiopean a ajuns să-L cunoască pe Domnul Isus ca mântuitor personal și să împlinească cerința Scripturii pentru a fi un urmaș a lui Hristos, descoperim că el poate fi un exemplu privind actul convertirii deoarece:

1. A căutat pe Dumnezeu cu sinceritate Fapte 8:27

În vremea în care famenul a venit la Ierusalim să se închine, în Etiopia domnea dinastia Candace (împărăteasa Meroe), care a ocupat tronul Etiopiei mai multe sute de ani, poporul atribuind împăratului origine divină. Cu toate că slujea o împărăteasă considerată a fi o fiică a zeului Soare,  famenul a parcurs o distanță de aproape 2.000 de km pentru a ajunge la Ierusalim, ca să se închine lui Dumnezeu. Acest fapt ne arată că el nu și-a găsit împlinirea sufletului în practicile religiilor păgâne, în poziția socială și nici în posesiunile materiale, căutândo părtășie reală cu un Dumnezeu viu și adevărat.

2. A dorit să înțeleagă Cuvântul Scripturii Fapte 8:28-35

Deși a participat la procesiunea religioasă de la Templu și a împlinit o închinare ceremonială, famenul a continuat să-L caute pe Dumnezeu, citind Cuvântul Scripturii. De aceea, după ce a cumpărat un sul al cărții profetului Isaia, se întorcea spre casă citind Cuvântul lui Dumnezeu. În acea vreme era ceva obișnuit să se citească cu voce tare, sau să fie angajată o persoană care să citească pentru cei ce nu știau carte, sau care puteau plăti pentru acest serviciu.

Pentru famenul etiopian citirea Scripturii n-a fost însă o numai o simplă lectură, sau o activitate de divertisment care să-i umple timpul călătoriei, ci o preocupare determinată de dorința de a-L cunoaște tot mai mult pe Dumnezeu. Mânat de această dorință el a fost gata să ia în carul său un călător necunoscut, care să-i explice Cuvântul pe care tocmai l-a citit.

Această întâlnire a fost de fapt momentul crucial pregătit de Dumnezeu, în timpul căruia Filip i-a explicat pasajul citit, aplicându-l la viața și slujirea Domnului Isus (Fapte 8:30-35).

3. A mărturisit credința în mod personal 
Fapte 8:36-37

Întrebarea: “uite apă; ce mă împiedică să fiu botezat?”arată că Filip a propovăduit famenului întreaga Evanghelie, inclusiv botezul. Înaintea împlinirii acestui act, Filip a subliniat însă ca o mare condiție credința personală și din toată inima în Domnul Isus (Fapte 8:37/a). Confruntat cu această condiție, famenul a făcut cea mai frumoasă declarație de credință, mărturisind: “Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu” (Fapte 8:37/b).

4. A urmat pe Domnul prin botez Fapte 8:38

După afirmațiile făcute de Ieronim și Eusebiu în scrierile lor, actul botezului famenului Etiopian ar fi avut loc la Bethsura lângă Gaza, la o distanță de aproape 70 de km față de Ierusalim. Acest fapt ne arată că timpul călătoriei și al discuției lui Filip cu famenul Etiopian ar fi putut fi de 1-2 zile. În tot acest timp subiectele pe care cei doi le-au discutat au fost mult mai multe decât cele menționate în cartea Faptele Apostolilor. De aceea, după ce famenul a mărturisit credința lui în Domnul Isus, a fost oprit carul și Filip l-a botezat pe famen. Botezul a fost prin imersiune, deoarece au coborât amândoi în apă (Fapte 8:38), iar termenul folosit pentru actul săvârșit este “baptizo”, care înseamnă afundare (Fapte 8:38/b).

5. A dovedit o schimbare a vieții Fapte 8:39-40

Botezul famenului n-a fost numai un ritual, ci a exprimat o adevărată transformare a vieții celui care l-a împlinit. Aceast adevăr este confirmat de faptul că după ce Filip a fost răpit de Duhul lui Dumnezeu, famenul și-a continuat drumul spre casă, “plin de bucurie !” (Fapte 8:39).

Întrebări pentru discuții:

1. Ce lucruri râvnite de oameni n-au adus o împlinire spirituală famenului etiopian ?
2. Cu ce scop a venit famenul etiopian la Ierusalim ?
3. Ce obstacole putea să aibă famenul etiopian pe calea căutării lui Dumnezeu ?
4. Ce ne arată că famenul etiopian a dorit să înțelegă Cuvântul Scripturii ?
5. Cum a lucrat Dumnezeu ca famenul Etiopean să ajungă sa-L cunoască pe Hristos ?
6. Care este condiția pentru botez ?
7. Ce ne arată că botezul famenului nu a fost un act ritual ?

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

  1. De mentionat foarte bine este faptul ca Filip nu a predicat o Evanghelia a prosperitatii ci pe Isus Hristos ca Fiul lui Dumnezeu . Credinta vine in urma auzirii Cuvantului lui Dumnezeu deaceea o dorinta cheama o alta dorinta si astfel sa putut intampla si botezul biblic – nu un oarecare botez – si anume in Numele Domnului Isus Hristos !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.