20 Mai ““ Argumentul experienței personale

0
84

Galateni 3:1-5 (1 Ioan 1:3)

Scopul lecției:
Să descoperim experiențele personale la care a făcut referire apostolul Pavel pentru a apăra mesajul Evangheliei și pentru a-i ajuta pe credincioșii din Galatia să rămână statornici lângă acest adevăr.
Conținutul lecției: În primele două capitole ale epistolei pe care a adresat-o bisericilor din Galatia, apostolul Pavel și-a prezentat experiențele personale pe care le-a trăit în raport cu Evanghelia, arătând:

a.  mesajul Evangheliei (Galateni 1:4)
b.  natura Evangheliei(Galateni 1:6-12)
c.  lucrarea Evangheliei (Galateni 1:13-24)
d.  veridicitatea Evangheliei (Galateni 2:1-10)
e.  norma (dreptarul) Evangheliei(Galateni 2:11-21)

În următoarele capitole el a continuat însă să apere Evanghelia prezentând un șir de argumente logice în favoarea ei (Galateni 3:1-4:31) și explicând apoi ce înseamnă a trăi în libertatea adusă de Hristos, așa cum este descoperită prin Evanghelie (Galateni 5:1-6:18).

În secțiunea argumentelor logice, care începe cu versetul întâi al capitolului trei al epistolei adresată credincioșilor din Galatia (Galateni 3:1-4:31), apostolul Pavel folosește un limbaj foarte dur, care arată că el era angajat în apărarea Evangheliei, purtând o bătălie care se ducea pe viață și pe moarte. Prin aceste argumente el dorea să arate în primul rând bisericilor din Galatia și apoi credincioșilor din toate timpurile că mântuirea este numai prin Hristos și că Evanghelia are dreptate.

Primul argument pe care apostolul Pavelîl folosește pentru atingerea acestui scop este cel al experiențelor pe care le-au trăit credincioșii din Galatia atunci când s-au întors la Dumnezeu (Galateni 3:1-5). În această secțiune el a folosit un șir de șase întrebări prin care a încercat:

a.  să îndrepte atenția credincioșilor din Galatia de la iudaizatori și învățăturile pe care
aceștia le propovăduiau, spre ei înșiși.
b.  să-i ajute să gândească și să analizeze în mod corect experiențele pe care le-au trăit.
c.  să-i conducă spre o convingere personală cu privire la superioritatea Evangheliei față de
Lege.
d.  să-i conștientizeze de pericolul în care se găseau.

Studiind aceste întrebări, care evidențiază experiențele personale trăite de cei care s-au întors la Domnul, descoperim:

1. Experiența cunoașterii lui Hristos Galateni 3:1

Credincioșii din Galatia au avut harul de a-L cunoaște pe Domnul Isus. Apostolul Pavel descrie această experiență arătând că înaintea ochilor lor a fost zugrăvit Isus Hristos ca răstignit (Galateni 3:1/b). Această declarație arată că :

a. în Galatia, Hristos a fost propovăduit public.
b. Hristos a fost proclamat cu responsabilitate (zugrăvit ““ prezentat într-un mod foarte clar, ca o imagine a unui poster așezată pe un panou publicitar).
c. Hristos a fost prezentat ca răstignit (aceasta este esența Evangheliei proclamată de apostolul Pavel ““ Galateni 1:4, 3:13; 1 Corinteni 2:2).
d. Credincioșii din Galatia au ajuns să-L cunoscă în mod personal pe Hristos (Fapte 13:23-26, 44; 14:21-23).

Apostolul Pavel începe acestă secțiune de întrebări printr-o declarațiesurprinzătoare “o, Galateni nechibzuiți” (Galateni 3:1/a), care arată nu numai indignarea și amărăciunea din inima apostolului, ci și starea critică în care au ajuns credincioșii din Galatia. Termenul “anoetoi” tradus de Cornilescu prin “nechibzuință” înseamnă de fapt o stare de nebunie, neînțelegere, orbire spirituală și incapacitate de a gândi. Această stare este evidențiată și de termenul “ebascamen“, care înseamnă a fermeca, a vrăji, a ademeni sau a înșela. Aceast mod de adresare folosit de apostolul Pavel arată pericolul în care se găseau credincioșii din Galatia. Din pricina orbirii spirituale, aceștia au ajuns să nu mai poată judeca corect și, lăsându-se vrăjiți de învățăturile iudaizatorilor, au ajuns în situația de a părăsi adevărul și de a se despărți de Hristos.

Aplicație practică: arătați ce lucruri îi fascinează pe credincioșii din zilele noastre, lucruri reprezentând o cursă pentru abandonarea Evangheliei și despărțirea de Hristos

2. Experiența primirii Duhului Sfânt 
Galateni 3:2-3

După ce i-a îndemnat pe cei din Galatia să-și aducă aminte cum L-au cunoscut pe Hristos, apostolul Pavel îi îndeamnă să-și aducă aminte și de felul cum au primit Duhul Sfânt (Galateni 3:2-3), arătând că:

a. Duhul Sfânt este darul lui Dumnezeu(l-au primit, nu l-au câștigat ““ Ioan 16:7-11)
b. Duhul Sfânt este primit prin credința în Hristos, nu prin faptele Legii
c. După ce au primit Duhul Sfânt (au fost născuți din nou și au fost uniți cu Hristos ““ Ioan 3:1-8; 1 Corinteni 12:12-14; Efeseni 1:13-14), cei credincioși trebuie să umble în Duhul Sfânt și să nu se mai întoarcă la modul de viață trăit în firea pământească (Romani 6:1-14;Galateni 5:16, 25; Efeseni 4:30; 1 Tesaloniceni 5:19; Ioan 14:16; Efeseni 5:18-21).

Aplicație practică: descrieți contrastul dintre umblarea în Duhul și trăirea în firea pământească, arătând în ce fel susține acest contrast autenticitatea Evangheliei.

3. Experiența suferințelor îndurate pentru Hristos 
Galateni 3:4

După ce au auzit cuvântul Evangheliei și s-au întors la Domnul, credincioșii din Galatia au plătit prețul uceniciei îndurând multe suferințe (Fapte 14:21-22; Evrei 10:35-39). Despărțindu-se de Hristos, toate aceste suferințe ar fi fost zadarnice.

4. Experiența lucrărilor înfăptuite de Dumnezeu 
Galateni 3:5

Pe lângă darul Duhlui Sfânt, pe care credincioșii din Galatia l-au primit prin credință, în urma auzirii Cuvântului Evangheliei, apostolul Pavel a făcut referire și la minunile pe care le-a înfăptuit Dumnezeu în mijlocul lor (Fapte 14:8-18), minuni care certifică autenticitatea Evanghelei, nu lucrarea Legii (Galateni 3:5).

Întrebări pentru discuții:

1. Care a fost primul argument folosit de apostolul Pavel pentru apărarea Evangheliei ?
2. De ce sunt experiențele personale un argument puternic pentru a susține autenticitatea Evangheliei ?
3. La ce experiențe a făcut referire apostolul Pavel pentru a arăta celor din Galatia superioritatea Evangheliei față de Lege ?
4. De ce este experiența cunoașterii lui Hristos un argument puternic în favoarea Evangheliei?
5. În ce mod susține experiența primirii Duhului Sfânt Evanghelia ?
6. În ce fel este susținută Evanghelia prin contrastul dintre trăirea în Duhul Sfânt și trăirea în firea pământească ?
7. Ce afirmații a folosit apostolul Pavel pentru a arăta pericolul în care se aflau credincioșii din Galatia ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.