20 Iulie – Apariția lui Anticrist

4
82


2 Tesaloniceni 2:1-17 (2 Tesaloniceni 2:7-8)


Scopul lecției: Să descoperim identitatea lui Anticrist și lucrarea pe care acesata o va împlini, pentru a nu fi înșelați și atrași pe calea pierzării.

Contextul lecției: Dacă în lecția precedentă am încercat să identificăm sistemul diabolic universal pe care diavolul îl va institui înainte de venirea Domnului Isus, în lecția de astăzi vom avea în atenție persoana care îl va conduce. Acesta va fi un “Hristos fals”, care, deși se va prezenta ca un salvator al omenirii, va antrena pe toți cei care îl vor urma în cea mai mare rebeliune și împotrivire față de Dumnezeu.

Deși acest spirit anticristic l-a caracterizat pe Satan chiar din momentul căderii (Is.14:12-13; Ap.12:9-10) și s-a manifestat de-a lungul istoriei în diferite forme de împotrivire față de Dumnezeu, de Hristos și de Adevăr ( Num.22-24; Dan.9:26;11:21-45:I Ioan 2:18; 4:3), la sfârșitul vremurilor “Anticrist” va fi o persoană.

Descoperim acest adevar luând în considerare faptul că apostolul Ioan îl aseamănă pe Anticrist cu cei căzuți de la credință (I Ioan 2:18-19;4:1-3), iar apostolul Pavel îl numește “omul păcatului” sau “fiul pierzării”, atribuindu-i însușiri și acțiuni caracteristice unei persoane ( 2 Tes.2:3-11).

Când Domnul Isus vorbește despre venirea lui Anticrist, îl prezintă în contrast față de lucrarea pe care El a împlinit-o, arătând că acesta va veni și va lucra nu trimis de Tatăl, ci în puterea lui proprie (Ioan 5:43). Și Daniel subliniază același adevăr, pentru că atunci când prezintă un prototip al lui Anticrist, el vorbește despre un împărat ce se va ridica pe scena istoriei, care va lucra cu autoritate și putere diabolică, până când îl va ajunge pedeapsa care îi este rânduită (Dan.7:24-26;8:23-25;9:27;11:36-45).

Conținutul lecției: Cea de-a doua epistolă pe care apostolul Pavel o scrie celor din Tesalonic este deosebit de importantă pentru că ne prezintă detalii asupra unor afirmații greșit înțelese din prima epistolă și dă răspuns la unele întrebări majore, pe care cei din Tesalonic le aveau cu privire la venirea Domnului Isus. Pentru a răspunde celor ce credeau că Domnul Isus a și venit și pentru a-i ajuta pe cei din Tesalonic să deosebească învățăturile greșite și duhurile de rătăcire, apostolul Pavel prezintă două semne distincte ce vor precede venirea Domnului: lepădarea de credință și apariția lui Anticrist (2 Tes.2:1-3)

Deși aceste afirmații ale apostolului Pavel au generat multe controverse între teologi, studiind acest capitol descoperim:

 1. Identitatea lui Anticrist, 2 Tesaloniceni 2:3-4

Cu toate că nu ne prezintă obârșia lui Anticrist, apostolul Pavel ne arată caracterul acestua, numindu-l “omul fărădelegii ” – omul ce ce nu respectă legea lui Dumnezeu, fiind un promotor al păcatului – (2 Tes.2:3;2:8). Spre deosebire de Domnul Isus, pe care Sfânta Scriptură îl prezintă ca “Fiu al omului”, – ce a venit să aducă salvarea ““ (Dan 7:13; Mat.18:11;Luca 9:56;19:10) , Anticrist este prezentat a fi “fiul pierzării” – cel ce va conduce lumea spre pierzare, având el însuși aceiași soartă – (2 Tes.2:3/c; 2 Tes.2:10: 2 Tes.1:6-10; Ap.17:8; Ap.17:11).

 1. Lucrarea lui Anticrist 2 Tes.2:4-11

Anticrist va fi cunoscut nu numai după caracterul sau, ci și după lucrarea pe care o va înfăptui. Fiind plin de sine, el se va împotrivi lui Dumnezeu, înălțându-se mai presus de ceea ce este vrednic de închinare (Hristos), dându-se drept Dumnezeu (2 Tes.2:4). Împotrivirea lui nu se va exprima însă numai prin atitudine, ci și prin acțiuni concrete. Astfel, Anticrist va profana Templul, aducând păcatul în locul sfânt (Dan.7:25;11:36;Ap.13:6). În puterea Satanei, va face tot felul de minuni, semne și puteri mincinoase, folosind toate amăgirile nelegiuirii, pentru a-i duce în rătăcire pe cei ce sunt pe calea pierzării ( 2 Tes.2:8-10/a).

Lucrarea lui nu va fi un secret, ci a fost prevestită (2 Tes.5); pentru un timp va fi restricționată (2 Tes.6-7), dar se va descoperi deplin la vremea potrivită, când se va manifesta cu toată autoritatea și puterea demonică (2 Tes.2:6-10).

 1. Sfârșitul lui Anticrist 2 Tes.2:8 -13

Deși Anticrist se va prezenta lumii având pretenția că este Dumnezeu și săvârșind minuni și lucrări dincolo de capacitățile priceperii umane, sfârșitul lui este sigur, pentru că Dumnezeu îi va îngădui apariția și lucrarea care va fi doar pentru o vreme, iar la venirea Sa, Domnul Isus îl va nimici cu suflarea gurii Sale ( 2 Tes.2:8; Ap. 19:15 și 20), și îl va prăpădi cu arătarea venirii Sale ( 2 Tes.2:8;Ap 20:10). Termenii folosiți de apostolul Pavel arată nu numai siguranța sfârșitului lui Anticrist, dar și asprimea pedepsei pe care acesta o va suferi. Împreună cu el vor fi judecați și condamnați și toți cei ce l-au urmat ( 2 Te.2:12; Ap.14:9-11).

 1. Biruința asupra lui Anticrist 2 Tes.2:13-17

În contrast cu cei ce sunt pe calea pierzării, care îl vor urma pe Anticrist și vor primi împreună cu el aceiași pedeapsă, pentru că n-au primit dragostea adevărului (mântuirea) (2 Tes.2:10), n-au crezut adevărul (2 Tes.2:12) și acceptând o minciună și-au găsit plăcerea în nelegiuire (2 Tes.2:12), apostolul Pavel îi prezintă pe cei biruitori. Aceștia sunt cei aleși de Dumnezeu (2Tes.2:13), care au fost chemați prin Evanghelie (2 Tes.14) și au rămas lângă Cuvânt și în slujire (2 Tes.15-17).

Potrivit îndemnului pe care îl folosește apostolul Pavel, înțelegem că vor câștiga biruința împotriva lui Anticrist cei ce vor rămîne statornici (tari) în alegerea primită ( prin credință și sfințenie, 2Tes.2:13), în chemarea care le-a fost făcută ( prin o bună nădejde, 2 Tes.2:14), în Cuvântul Scripturii (prin împlinirea a ceea ce li s-a vestit, 2 Tes.2:15) și în slujirea care li s-a încredințat (prin orice lucru și cuvânt bun, 2 Tes.2:16-16).

Acestă biruință este posibilă ca răspuns al rugăciunii, și al lucrării lui Dumnezeu Tatăl, a Domnului Isus și a Duhului Sfânt, care ne sfințește, ne mângâie, ne iubește și ne întărește (2 Tes.2: 13 și16-17).

Întrebări pentru discuții:

1. În ce context a vorbit apostolul Pavel despre persoana și lucrarea lui Anticrist?
2. Care sunt cele mai frecvente concepții cu privire la Anticrist?
3. Ce mărturii ne ajută să credem că Anticrist va fi o persoană?
4. De ce este important să știm care va fi lucrarea lui Anticrist?
5. Care sunt factorii ce vor determina căderea celor ce-l vor urma pe Anticrist?
6. Cine sunt cei ce vor câștiga biruința împotriva lui Anticrist?
7. Care dintre atitudinile menționate ar trebui să fie atitudinea bisericii de astăzi față de acest subiect: nepăsare,
triumfalism, îngrijorare, anticipare, pregătire, confruntare (explicați atitudinile selectate).

Pastor Dan Boingeanu

4 COMENTARII

 1. De ce speriati oamenii cu povesti de groaza ?
  Anticristul este un om iubitor,da’ care greseste crezand ca iubirea se poate negocia,ca poti da si primi ceva in schimbul iubirii.
  El va predica iubirea,insetat de iubire,crezand ca astfel va merita sa fie iubit.
  Tu ce crezi…poti da si primi ceva in schimbul iubirii ?

 2. Fratilor ascultati.nu se stie cum va aparea acest RAU dar daca suntem credinciosi putem sa-l indepartam.prin POST SI RUGACIUNE il putem tine departe de noi.nu acceptati acele cipuri pt k veti fi tratati ca pe niste sclavi si mai apoi mancati de ciori.poate ca sunt mica dar stiu ce vorbesc .aveti grija si tine-ti minte POST SI RUGACIUNE

 3. Eu nu cred ca Antihristul v-a veni in chip de om ,deoarece oameni nu vor crede un om,in trup,dar sunt doua duhuri asemanatoare dar diferite care vor amagi pe oameni,duhul lui antihrist v-a fi convingator dar nu v-a starui in omul lui Dumnezeu,pe noi Duhul Sfant ne calauzeste si sfintzeste,caci El este acum printre oameni impreuna lucrator cu Dumnezeu,si fiul sau Isus,care sunt unul si acelasi Dumnezeu,tot asa si antihristul v-a lucra cu Satan care este conducatorul lui,si v-a amagi pe multzi ca satan imita ,si v-a face minuni prin oameni lui ,ca oameni sa creada in El ,dar singurul loc unde satan nu poate lucra este in inima omului,daca omul are Duhul Lui Dumnezeu in El, satan nu se atinge de El,ca nu suporta curatzenia si sfintzenia,dar acolo unde mai este murdarie si gunoi poate sa amageasca sa intre in acel om,ca persoana ,deci daca vrem ca antihristul sa nu ne amageasca mai este timp sa ne curatzim si sa inchidem usitele pacatelor si sa Il primim pe ISUS in inima noastra,ca persoana si acolo nu mai are nici o sansa,antihristul v-a amagi doar pe cei cu pacatele nemarturisite si nepocaite,marturisitzi-va si pocaitzi-va de toate atributele pacatului,si lasatzi ca Duhul Sfant sa lucreze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.