20. Ianuarie – Inspirația și autoritatea Bibliei

0
175

Gal.1:11-12; 2Tim. 3:14-17 (2Petru 1:21)

Toate cuvintele din Scriptură sunt cuvintele lui Dumnezeu. Expresia “Așa vorbește Domnul” (folosită frecvent în Vechiul Testament) arată că lucrurile spuse au origine divină. Scrierile apostolilor cu privire la Vechiul Testament susțin de asemenea inspirația divină a Sfintei Scripturi (2 Tim. 3:16; 2 Pet. 1:21). Afirmațiile și atitudinea Domnului Isus cu privire la scrierile Vechiului Testament susțin același lucru (Marcu 7:9, 13; Luca 4:4, 8, 12).

Scrierile Noului Testament sunt privite de asemenea ca fiind “Scriptură” insuflată de Dumnezeu. Astfel, “în 2 Pet. 3:16, Petru demonstrează nu numai că știe de existența unor epistole scrise de Pavel, dar își manifestă dorința clară de a clasifica “toate epistolele lui” împreună cu “celelalte Scripturi”. Aceasta este o indicație clară că, foarte devreme în istoria bisericii, toate epistolele lui Pavel au fost considerate a fi cuvintele scrise ale lui Dumnezeu în aceeași măsură ca și textele Vechiului Testament. În mod asemănător, în 1 Tim. 5:18, Pavel citează cuvintele lui Isus așa cum sunt ele în Luca 10:7 și le numește Scriptură” (Grudem, p. 76).

Inspirația Scripturii nu implică o dictare mecanică din partea lui Dumnezeu ci o comunicare prin care se ține cont și de factorul uman. “Când afirmăm că toate cuvintele din Biblie sunt cuvintele lui Dumnezeu, vorbim despre rezultatul acelui proces prin care a luat ființă Scriptura. De fapt, se indică o largă varietate de procese pe care Dumnezeu le-a folosit ca să obțină rezultatul dorit” (Grudem, p. 80-81).

Întrebări exegetice:

Care este izvorul de inspirație al Bibliei? (Gal. 1:11-12)

Ce rol manifestă Isus Hristos în procesul inspiraței Scripturii? (Gal. 1:12)

Cum a inspirat Dumnezeu Sfânta Scriptură? (2 Tim. 3:16)

Care este folosul Scripturii pentru viața noastră? (2 Tim. 3:16-17)

Întrebări aplicative:

Care este și care ar trebui să fie răspunsul nostru față de Cuvântul întrupat, scris și predicat?

În ce privințe concrete ne-am putea schimba sau îmbunătăți atitudinea noastră față de Cuvânt?
Pastor Dr.Boingeanu Corneliu, după materialul publicat pe pagina www.betel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.