20 Decembrie ““ Așteaptă-L pe Hristos biruind împotrivirile

0
71

2 Pet.2:1-22 (Ef.6:13)
Scopul lecției: Să descoperim identitatea celor ce se împotrivesc Adevărului, modulîn care aceștia acționează și pedeapsa ce le este pregătită, pentru ca biruind cursele ce ne sunt întinse, să putem trăi cu evlavie și să așteptăm venirea Domnului Isus, învingând orice împotrivire .
Contextul lecției: După ce ne-a îndemnat să-L așteptăm pe Hristos pregătiți (2 Pet.1:1-11) și veghind ( 2 Pet.1:12-21), apostolul Petru își continuă cea de-a doua epitolă, arătând că în confruntarea spirituală a zilelor din urmă, cei ce-L așteaptă pe Hristos trebuie să fieși biruitori.

Deși cei credincioși sunt angajați înlupta spirituală chiar din momentul în care s-au hotărât pentru Hristos (Ef.6:12), acestă luptă spirituală va fi mult mai aprigă în vremea sfârșitului ( Mat.24:4-6; 15-24;2 Pet.2:1-22).

Aceastui război spiritual merită să i se acorde toată atenția,  fiindcă în cadrul unei epistole atât de scurte, apostolul Petru i-a rezervat un întreg capitol, lupta spirituală pe care fii întunericului o generează este deosebit de aprigă,  iar pedeapsa pe care apostolul Petru a anunțat-opentru cei înfrânți este grozavă.

Conținutul lecției: După ce apostolul Petru a atras atenția cu privire la pericolul învățăturilor false și al rătăcirii de la adevăr (2 Pet.1:12-15), aarătat cine sunt cei ce se împotrivesc Adevărului, modul în care aceștia acționeză și calea prin care putem câștiga biruința împotriva tuturor acestor împotriviri. Păstrând în atenție aceste adevăruri, descoperim :

1. Portretul împotrivitorilor 2 Pet.2:1-3;20-22

Deși proorocii mincinoși încearcă să-și ascundă identitatea ( Mat.7:15: Fapte. 20:29-31), în prima parte a pasajului pe care îl studien în lecția de astăzi, apostolul Petru ne prezintă cine sunt cei ce se împotrivesc Adevărului, descriindu-le caracterul, atitudinile și acțiunile pe care le intreprind.

Asemenea lui Lucifer, proorocii mincinoși și învășătorii mincinoșis-au lepădat de Adevăratul Stăpân și lucrează în ascuns promovând minciuna și erezii nimicitoare (2Pet.2:1).

Cu toate că în viața acestor împotrivitori a fost o vreme când s-au bucurat de răscumpărare (2.Pet.2:1) și chiar au scăpat de întinăciunile lumii prin cunoașterea lui Dumnezeu, au alunecat iarăși spre lucrurile de altădată, iar starea lor cea din urmă a ajuns mai rea decât cea de la început (2 Pet.20-22).

Învățătorii falși și proorocii mincinoși, urmăresc interese personale și un câștig mârșav realizat prin înșelăciune și prin ademenirea celor lesne încrezători spre destrăbălare(2 Pet.2:2-3). Din această cauză, ei au ajuns o pricină de poticnire pentru cei ce le urmăresc viața și o cursă pentru cei ce îi urmează (2Pet.2:2-3).

2. Pericolul generat de acțiunea împotrivitorilor  2 Pet.2:10-19

După ce prezintă identitatea armatei fiilor întunericului formată din proorocii și învățătorii mincinoși, în acest capitol, apostolul Petru prezintă și cât de mare este pericolul pe care aceștia îl reprezintă. Acest pericol este generat de atitudinile lor: nu se supun autorităților (2 Pet.2:10-12), nu se rușinează de oameni, trăiesc în plăceri ziua în amiaza mare (2 Pet.2:13) și fac din păcat un scop al vieții ( 2 Pet.2:10; 13- 15). În același timp acești împotrivitori sunt un pericol și prin strategiilor pe care le folosesc și modul în care acționează : se strecoară la mesele de dragoste, momesc sufletele nestatornice ( 2 Pet.2:13-14) și fac promisiuni deșarte, pe care nu pot să le împlinească (2 Pet.2:17-19).

2. Pedeapsa ce îi așteaptă pe împotrivitori 2 Pet 2:1/b-9

După ce prezintă cu multe detalii identitatea învățătorilor falși și strategiile pe care aceștia le folosesc pentru a-i prinde în cursa lor pe cei nestatornici, în capitolul pe care îl studiem apostolul Petru anunță și pedeapsa ce le este pregătită celor ce se împotrivesc Adevărului. Astfel, el arată că pedeapsa ce îi așteaptă pe cei ce s-au înrolat în armata diavolului este aspră – pentru că Dumnezeu va face să cadă asupra lor o pierzare năpraznică ( 2Pet.2:1/b), iminentă – pentru că e aproape să se împlinească (2 Pet.2:3) șisigură – pentru că este dovedită de evenimente istorice: îngerii căzuți (2 Pet.2:4), lumea veche (2 Pet.2:5) și cetățile păcătoase (2 Pet.2:6).

În fața acestui atac al celor ce au fost folosiți de puterea întunericului în primul veac, atac care se va înteți în vremurile din urmă, există însă o șansă de biruință. Dumnezeu însușiîi va izbăvi pe cei cucernici (evlavioși), care trăiesc o viață de neprihănire și nu iau parte la nelegiuire (exemplul lui Lot 2:Pet.2:7-9).
Întrebări pentru discuție :

1. Pe cine a menționat apostolul Petru în armata împotrivitorilor ?
2. De ce acțiunea proorocilor și a învățătorilor mincinoși este un mare pericol ?
3. Acești împotrivitori strecurați în biserica primară, pot fi întâlniți și astăzi?
4. Ce atitudine au fii întunericului față de autorități ?
5. Care dintre cursele folosite de împotrivitori este cea mai frecventă astăzi ?
6. Ce atitudine trebui să avem față de faptele pe care fii întunericului le săvârșesc?
7. Cum putem câștiga biruința în fața curselor pe care le întind învățătorii falși?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.