18 Mai Fiii luminii ““ Armata Biruitorului

1
70

Efeseni 5:1-18 (2 Corinteni 5:17)

Scopul lecției : Să cunoaștem identitatea fiilor luminii și să înțelegem modul în care ne pot fi de ajutor pentru a câștiga în lupta împotriva puterii întunericului.

Contextul lecției : În lupta împotriva puterii întunericului, Sfânta Scriptură ne face cunoscut că alături de Dumnezeu Tatăl, Domnul Isus, Duhul Sfânt și oștirea îngerilor, avem ca aliați și fii luminii. Aceștia sunt oamenii care, prin credința în Hristos, au avut parte de o înnoire a vieții (2 Cor. 5:17) fiind strămutați din împărăția întunericului în împărăția luminii (Col.1:13; I Tes.5:4-8; Ef.5:8).

Vom înțelege cât este de important să știm că în lupta spirituală nu suntem singuri, amintindu-ne de experiența trăită de profetul Ilie. Ajuns în pustie, unde voia să se ascundă de Izabela, Ilie își dorea sfârșitul, deoarece a ajuns să creadă că nu mai este nimeni care să lupte împreună cu el (I Împ.19:10-14). A reușit însă să depășească această stare de singurătate și deznădejde pentru că Dumnezeul care i s-a descoperit personal i-a făcut cunoscut că în Israel sunt încă 7.000 de bărbați care nu-și plecaseră genunchii înaintea lui Baal (I Împ.19:18).

Când a înțeles că împreună cu el sunt antrenați în aceeași luptă spirituală un așa mare număr de bărbați din Israel, Ilie nu s-a mai temut și a acționat ca un învingător.

Dacă diavolul încearcă să ne facă să credem că am rămas singuri, Cuvântul lui Dumnezeu ne arată că cei răscumpărați sunt de fapt o mare oștire (1 Pet.2:9-10; Ap.5:9; 7:9-10).

Zilele trecute am vizitat-o pe șefa catedrei de istorie de la universitatea din oraș, care mi-a povestit o experiență pe care a trăit-o în timpul unui program de cercetări științifice desfășurat într-un parteneriat dintre universități din Europa și cele din Lituania. În timp ce se pregătea să meargă la o universitate din Vilnius, inima i-a fost cuprinsă de îngrijorare pentru că se gândea ce va face ea, o credincioasă baptistă, în mijlocul unei delegații de profesori pe care nu-i cunoștea. Temerile îi erau și mai mari pentru că urma să ajungă într-o țară fostă comunistă, iar mulți dintre profesorii implicați în program erau musulmani. Aceste temeri i s-au spulberat însă când, la aeroport în București, a întâlnit-o pe cealaltă colegă a ei ce venea din Cluj. După ce i-a auzit îngrijorările, aceasta i-a spus: “Nu te teme; eu sunt credincioasă baptistă și biserica mea se roagă pentru noi!”

După ce a auzit această mărturisire, profesoara a îmbrățișat-o pe colega ei și i-a spus: “suntem surori pentru că și eu aparțin aceleiași biserici!” Făcând această descoperire, cele două profesoare au mulțumit lui Dumnezeu pentru că între toți profesorii universitari de istorie și geografie din România, în delegația pentru Vilnius au fost desemnate două credincioase ce aparțineau aceleiași denominații. Descoperind că nu sunt singure și că două biserici se roagă pentru ele, cele două profesoare au avut reușită nu numai în obligațiile lor profesionale, dar au folosit această ocazie și în scop misionar, depunând mărturie despre credința lor în Dumnezeu.

Acesta a fost și motivul pentru care Domnul Isus i-a trimis pe ucenici în misiune, doi câte doi, ( Marcu 6:7; Luca 10:1), iar cei trimiși din Antiohia au acționat cu îndrăzneală și curaj, pentru că știau că au ajutorul Duhului Sfânt și suportul întregii biserici (Fapte 13:1-3).

Conținutul lecției:Lecția de astăzi începe cu un imperativ prin care apostolul Pavel îi cheamă pe toți cei ce sunt copii ai lui Dumnezeu și fii ai luminii, să-L urmeze pe Dumnezeu. Dacă fiii veacului acestuia trăiesc după mersul lumii și după domnul puterii văzduhului (Ef. 2:1-2), cei ce au fost aduși la viață împreună cu Hristos s-au dezbrăcat de faptele întunericului (Ef. 4:17-32) și trăiesc imitându-L pe Hristos (Ef. 5:1). Imperativul “urmați” provine din grecescul “mimetai” care poate fi tradus prin “imitați”, sau “copiați întocmai”. Datorită acestui fapt, cei ce au părăsit împărăția întunericului și care în acest pasaj sunt numiți “copii prea iubiți, sfinți, copii ai luminii sau moștenitori ai Împărăției lui Hristos și a lui Dumnezeu”, sunt chemați să se asemene cu Dumnezeu. Păstrând în atenție acestă chemare, descoperim că:

1. Fiii luminii trăiesc în dragoste (Ef. 5:1-2)

Fiindcă Dumnezeu este dragoste ( I Ioan 4:7-8), toți cei ce doresc să I se asemene, trebuie să trăiască arătând aceeași măsură de dragoste în relația cu Dumnezeu (Ef. 5:1), cu semenii (Ef. 5:2) sau în familie (Ef. 5:25).

2. Fiii luminii umblă în curăție (Ef. 5:3-6)

Apostolul Pavel îi cheamă pe cei ce vor să-L urmeze pe Hristos la curăție morală (Ef. 5:3), curăție în vorbire (Ef. 5:4) și în intențiile vieții (Ef. 5:6), arătând că aceasta este starea ce se cuvine celor sfinți (Ef. 5:3). Pentru că cei ce trăiesc în imoralitate, idolatrie, stricăciune și lăcomie nu vor avea parte de Împărăție și vor suporta mânia lui Dumnezeu (Ef. 5:5-6).

3. Fiii luminii rămân în Adevăr (Ef. 5:7-14)

Deoarece am fost izbăviți din întuneric și am ajuns lumină în Domnul (Ef. 5:8; Mat. 5:14-16), Îl imităm pe Hristos, care este adevărata lumină (Ioan 1:5-9; I Ioan 1:5:-8; 2:8-11) numai atunci când nu ne amestecăm cu oamenii din lume (Ef. 5:7), nu luăm parte la lucrările întunericului (Ef. 5:11-13), lăsăm ca în viața noastră să crească roadele luminii (Ef. 5:8-9) și alegem doar ceea ce este plăcut înaintea lui Dumnezeu (Ef. 5:10).

4. Fiii luminii lucrează cu înțelepciune (Ef. 5:15-17)

Această înțelepciune este dovedită prin atitudinea față de cursa și evenimentele vieții. Un adevărat credincios cunoaște vremurile (Ef. 5:16), își planifică acțiunile și folosește oportunitățile (Ef. 5:15). Nu irosește timpul cu lucruri neînsemnate (Ef. 5:16), alegând să împlinească numai ceea ce este după voia lui Dumnezeu (Ef. 5:17).

5 Fiii luminii sunt stăpâniți de Duhul Sfânt

A fi plin de Duhul Sfânt înseamnă a fi sub stăpânirea sau sub controlul Duhului Sfânt. Dacă sub stăpânirea vinului, a mâniei (Luca 4:28), a invidiei (Fapte13:15) și a păcatului (Rom. 6:12-14) fiii întunericului săvârșesc lucruri de rușine ce au ca sfârșit moartea (Rom. 6:19-23), fii luminii sunt chemați ca, sub stăpânirea Duhului Sfânt, să înfăptuiască lucruri vrednice de neprihănire și care duc la viață (Rom. 6:22).

Cei ce sunt sub stăpânirea Duhului, vorbesc cu psalmi și cântari de laudă, mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate lucrurile și au o atitudine de smerenie si supunere (Ef. 5:19-21).

Întrebări pentru discuție:

1. Cine sunt cei ce sunt numiți fii ai luminii ?
2. De ce fiii luminii nu mai sunt priviți astăzi ca un ajutor indispensabil în lupta împotriva
puterii întunericului ?
3. Care sunt domeniile în care cei ce se pretind a fi fii ai luminii nu se mai ridică astăzi la
înalțimea mărturiei și slujirii primilor creștini?
4. Care sunt domeniile în care fiii luminii de astăzi se aseamănă cel mai mult cu fiii
întunericului ?
5. Dacă fiii luminii sunt chemați să-L imite pe Hristos, în care dintre domeniile studiate în această lecție trebuie să creșteți mai mult ?
6. Cunoașteți vreo situație în care ați câștigat biruința în fața unor provocări sau ispite ale
vieții fiindcă ați fost ajutat de un credincios ?
7. Care este persoana căreia ar trebui să-i oferiți ajutorul pentru a fi biruitoare în
încercările cu care se confruntă?

Pastor Dan Boingeanu

1 COMENTARIU

  1. 1.Fii luminii sunt totzi cei care traiesc dragostea si nu numai vorbesc despre dragoste,ca daca ne uitam in jur toata lumea vorbeste despre dragoste ,dar nu traiesc dragostea. 2.Noi azi avem lumini intre noi dar ne facem ca nu le vedem pentru ca multzi inca nu il cunosc pe Isus,ca sa vezi lumina din jurul tau trebuie sa il cunosti pe Domnul Isus,si nu numai sa vorbesti despre El si multzi inca vor sa stea in intuneric ca s-au obisnuit cu el doar o raza de lumina de la Isus, le poate deschide ochi . 3.Contactul cu cei din lume si faptul ca spunem inca raului, bun ,multzi nu se pot ridica la nivelul de statura de om mare in Hristos,si raman undeva pe acolo ca niste crestini neinsemnati si totusi se numesc crestini.4.Fii luminii sunt cei care si lucreaza in lumina ,si nu stau in umbra societatzi ei nu se feresc de nimic ca stiu ca il au pe Dumnezeu ca calauzitor in umblarea si trairea lor,domenile lor sunt total opuse cu acelor care inca sunt in intuneric,caci lumina numai umbla cu intunericul,acestia sunt ca doi dusmani,nu se intzeleg,dar totusi inca sunt impreuna cu functzi diferite ,cei cu lumina au Duhul Sfant .
    5.Domeniul nostru este cresterea spirituala in Duhul lui Dumnezeu,Totzi care atzi fost botezatzi pentru Hristos,v-atzi imbracat cu Hristos .Galateni3:27 6.Da,deoarece un credincios ajuta la randul lui si pe altzi sa se ridice sau sa ii ajute de o ispita sa nu fie atras in cursa de diavol,pentru ca mie mi s-a intamplat sa fiu chemata la Domnul de catre asa zisi crestini ca apoi sa ma bage in afacerile lor,si ei sunt plini de lume pana in gat ,si eu sunt libera in Domnul meu Isus Hristos departe de lume ,pentru ca am ascultat o sora mai in varsta care mi-a spus sa nu intru cu ei in afaceri,si am suferit saracia lipsa dar in final Domnul a gasit o alta cale de a avea o situatzie materiala mai buna,si cea pe care Dumnezeu a ales-o fara a misca un deget doar rugandu-ma si ascultand ,si acum ii vad pe ei cum inoata in gheena pacatului si eu ma pot declara o biruitoare ca am spus un ,nu, ispitei in momentul cand satana m-a dus in acel impas ca sa il urmez pe el,vretzi sa va declar ca majoritatea din acea adunare au cazut in cursa satanei si doar eu si cu cei in varsta am rezistat ,vreau sa spun am biruit,ca daca am fost in planul lui Dumnezeu,nimeni si nimic nu ma v-a impiedica sa fiu cu El in vesnicie. 7.PERSOANA ESTE CEA PE CARE DUMNEZEU MI-O V-A SCOATE IN CALE SAU MA V-A DUCE LA ACEA PERSOANA PRIN DUHUL SFANT,NOI NU ALEGEM OAMENI ,DUHUL SFANT E ACELA SI EL NE POVATZUIESTE IN TOT ADEVARUL,POATE FI SI DE PE INTERNET ACEEA PERSOANA SI LOCUL SI TIMPUL E A LUI DUMNEZEU NU AL NOSTRU.(comentariul, e parerea mea,imi apartzine si daca am gresit il rog pe bunul Dumnezeu sa ma corecteze),fi-tzi binecuvantatzi.Amin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.