Galateni 6:1-6 (1 Tesaloniceni 5:14)
Scopul lecției: Să descoperim responsabilitățile pe care le au cei ce trăiesc având parte de libertatea adusă prin Evanghelie și să învățăm față de cine și cum le putem împlini.
Conținutul lecției: Următorul îndemn adresat de apostolul Pavel în această secțiune practică a epistolei pe care a adresat-o credincioșilor din Galatia este: “Purtați-vă sarcinileunii altora” (Galateni 6:2/a). Acest imperativ a fost folosit de apostolul Pavel după ce a arătat:
a. legea după care trăiesc cei credincioși, prezentând legea dragostei în contrast cu legea mozaic㔓 Galateni 5:14),
b. care sunt roadele spirituale din viața celor credincioși, prezentând roadele Duhului în contrast cu roadele firii (Galateni 5:16-23) și
c. modul în care trebuie să trăiască cei credincioși, prezentând în contrast trăirea (umblarea) prin Duhul și trăirea în firea pământească (Galateni 5:25-26).
Acest imperativ “Purtați-vă sarcinile unii altora” evidențiază responsabilitățile pe care le au cei credincioși față de cei căzuți, față de ei înșiși si față de cei ce vestesc Evanghelia, în contrast cu atitudinile iudaizatorilor (vezi exemplul fariseilor ““ Matei 23:1-8), care nu purtau poveri, ci puneau poveri pe umărul celorlalți (Galateni 4:8-11, 5:13, 15,26; Fapte 15:10). Studiind acest pasaj, în care apostolul Pavel descrie responsabilitățile celor credincioși, descoperim că:
1. Cei credincioși trebuie să poarte poverile celor căzuți Galateni 6:1-2
Studiind această responsablitate, care definește atitudinea pe care trebuie să o aibă cei credincioși față de semeni, descoperim că:
a. cei credincioși sunt responsabili față de cei căzuți. Apostolul Pavel se adresează “fraților” (Galateni 6:1; Matei 18:15-35)
b. căderea este un incident, nu un mod de viață – “ar cădea deodată” (Galateni 6:1)
c. cei ce poartă poverile trebuie să fie oameni duhovnicești (Galateni 6:1). Termenul “pneumatikos” îl identifică pe omul care trăiește prin Duhul, nu în firea pământească (Galateni 5:16-26)
d. cei credincioși trebuie să-l ridice pe cel căzut. Acesta înseamnă a-l restaura din perspectivă spirituală. Termenul folosit e apostolul Pavel, “katarizo”, înseamnă a suda un os, sau a repara un năvod (1Corinteni 9:19-22)
e. restaurarea trebuie să se facă cu blândețe (în dragoste) (Galateni 6:1, 5:13; 1 Petru 4:8;Ioan 13:34-35)
f. restaurarea trebuie să se facă cu atenție – “iaseama la tine însuți, ca să nu fii ispitit și tu” (Galateni 6:1)
g. restaurarea este reciprocă – ” purtați-vă sarcinile unii altora” (Galateni 6:2)
h. restaurarea conduce la împlinirea voii lui Dumnezeu (Galateni 6:2).
Aplicație practică: arătați de ce sunt așa de puțini purtători de poveri astăzi, menționând modul în care numărul acestora ar putea crește.
2. Cei credincioși trebuie să poarte poverile personaleGalateni 6:3-5
Declarația ” fiecare își va purta sarcina lui însuși” (Galateni 6:5) nu este o contradicție față de imperativul folosit anterior de apostolul Pavel, ci definește o altă dimensiune a responsabilităților celor credincioși. Pentru a defini sarcinile pe care cei credincioși trebuie să le poarte unul față de altul, apostolul Pavel a folosit termenul “bare“, care înseamnă “poveri grele” (Galateni 6:2), iar pentru a defini sarcinile personale el folosește termenul “portion” care înseamnă poție (parte), sau o responsabilitate pentru care a fost destinat. Aceast adevăr arată că:
a. fiecare credincios are de împlinit o parte personală (o porție care îi revine) pe ogorul Împărăției lui Dumnezeu (Galateni 6:5)
b. această responsabilitate trebuie împlinită în smerenie (Galateni 6:3; Romani 12:3-8; 1 Corinteni 8:1-2; 2 Corinteni 3:5-6)
c. această responsabilitate trebuie împlinită cu vrednicie (Galateni 6:4; 2 Corinteni 12:1-10).
Aplicație practică: identificați partea de slujire care vi se cuvine și arătați ce ar trebui să faceți pentru ca să o puteți împlini cu mai multă eficiență.
3. Cei credincioși trebuie să poarte poverile celor angajați în slujire Galateni 6:6
Îndemnul “cine primește învățătură în Cuvânt, să facă parte din toate bunurile lui și celui ce-l învață”(Galateni 6:6), arată că cei credincioși trebuie să susțină vestitorii Evangheliei. Luând în considerareacest îndemn, descoperim că:
a. susținerea slujitorilor Evangheliei este responsabilitatea celor ce primesc Cuvântul
b. susținerea slujitorilor Evangheliei este un imperativ
c. susținerea slujitorilor Evangheliei trebuie să fie din toate bunurile pe care le dețin cei ce primesc Cuvântul
d. susținerea slujitorilor Evangheliei este răsplătită (Galateni 6:7-10).
Aplicație practică: arătați de ce responsabilitatea susținerii slujitorilor Evangheliei este lăsată deseori în grija altora și cum îi putem responsabiliza pe cei ce aud Cuvântul de datoria pe care o au față de cei care îi învață.
Întrebări pentru discuții:
1. Ce imperativ a folosit apostolul Pavel pentru a arăta responsabilitățile pe care le au cei credincioși ?
2. Ce responsabilitate au cei credincioși față de cei căzuți ?
3. Cum trebuie să-și împlinească cei credincioși această responsabilitate?
4. Ce înseamnă a-ți purta sarcina ta ?
5. Cum trebuie să-și împlinească cei credincioși această responsabilitate ?
6. Ce datorie au cei credincioși față de cei ce vestesc Cuvântul ?
7. Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac cei credincioși privind împlinirea acestei responsabilități ?
Pastor Dan Boingeanu